Simpozion International despre familie

La Cluj-Napoca s-a desfasurat in perioada 14-15 octombrie, Simpozionul International „Familia si bunul comun”, organizat de facultatile de Teologie ale Universitatii Babes-Bolyai.

Zeci de profesori si preoti din tara si strainatate apartinand mai multor confesiuni au discutat despre importanta familiei, manifestarea avand loc in colaborare cu Institutul Pontifical Ioan Paul al II-lea din Roma. Evenimentul a fost deschis vineri, in Aula Magna a Universitatii Babes-Bolyai, prin mesajul Inaltpreasfintitului Parinte Andrei, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului.

Gandurile Parintelui Mitropolit au fost transmise de pr. lect.

Cristian Sonea de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca: „Initiativa unei manifestari cu aceasta tema este binevenita acum, cand familia crestina traieste intr-o societate secularizata, este influentata de aceasta, de toate schimbarile si sufera acut in aceasta societate si, impreuna cu aceasta, toate afectiunile ei contemporane. Amintesc doar una dintre acestea, aceea a deficitului demografic in care se gaseste si Romania. Biserica, mai mult ca oricand, are datoria de a se implica direct in aceasta problema”.

Numita si «mica biserica», familia este nu doar calea manturii sotilor, unul prin celalalt, ci si spatiul formarii crestinesti a pruncilor, intr-o societate in care acestei institutii pare sa nu i se mai recunoasca valoarea.

Preasfintitul Florentin Crihalmeanu, Episcopul Greco-Catolic de Cluj-Gherla, a facut trimitere la acest aspect: „Prin intarirea institutiei familiei, speram sa intarim celula fundamentala a Bisericii noastre si, prin aceasta, sa ajutam societatea actuala, suferinda spiritual, sa se insanatoseze si, redescoperind valoarea importanta a familiei, sa o ajute sa-si recapete fermitatea pe care trebuie sa o aiba, conform vointei divine”.

Participantii la simpozion, teologi, preoti, profesori, dar si artisti, au sustinut conferinte pe teme diverse, abordand relevanta familiei in Biserica si in societate, chipul domestic al Bisericii in crestinismul antic, chemarea omului la iubire, fecunditatea Tainei Casatoriei, dar si alte aspecte social teologice. Intre cei prezenti ii amintim pe prof. Liviu Jitianu de la Facultatea de Teologie Romano-Catolica din Cluj, mons. prof. Livio Melina, rectorul Institutului Pontifical Giovanni, prof. Cristian Badilita din Paris, prof. Cristian Barta de la Facultatea de Teologie Greco-Catolica din Blaj, prof. José Noriega din Roma, prof. Jean-Yves Brachet din Ungaria, prof. Gintas Vaitoska de la Institutul Teologic International din Austria.

Dincolo de faptul ca este o tema de actualitate, care ridica tot mai multe probleme in zilele noastre, tema familiei a fost stabilita anul acesta ca subiect principal in domeniul teologic, dupa cum afirma decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirila: „Anul acesta a coincis tema de cercetare teologica, de misiune si pastoratie in Biserica Ortodoxa si in cea Catolica. In cadrul eparhiilor greco-catolice din Romania a fost stabilit ca anul 2011 sa fie anul familiei, de asemenea, in Biserica noastra a fost stabilit sa fie anul casatoriei si al botezului, al celor doua taine, dar si in cadrul Bisericii Romano-Catolice din Romania a fost acceptata ca tema de meditare tema familiei”.

Acest lucru a constituit un bun prilej pentru facultatile de Teologie din Cluj-Napoca sa colaboreze cu Institutul Pontifical din Roma, pentru a dezbate unul dintre cele mai importante aspecte ale existentei noastre, cu problemele frecvente, analizandu-se cauzele situatiei actuale si cautandu-se solutii, prin directa implicare a Bisericii.


Sursa: radiorenasterea.ro
 

.

17 Octombrie 2011

Vizualizari: 534

Voteaza:

Simpozion International despre familie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE