Simpozion international de Drept canonic la Caransebes

În seara zilei de 6 octombrie, la Centrul eparhial al Episcopiei Caransebeșului, au debutat lucrările Simpozionului internațional de Drept canonic. Manifestarea științifico-teologică care reunește profesori de Drept canonic din țară și din străinătate se desfășoară în perioada 6-8 octombrie, în Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea”.

În deschiderea lucrărilor simpozionului corul preoților din Caransebeș a susținut un concert de cântări bisericești, iar în continuare Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a adresat un cuvânt de binecuvântare: „Am organizat acest Simpozion tocmai ca să punctăm aniversarea a 150 de ani de învățământ teologic la Caransebeș. Temele prezentate sunt foarte importante și actuale, iar concluziile care se vor desprinde după ascultarea referatelor, vor fi importante și demne de luat în seamă, pentru tot ceea ce înseamnă Drep canonic în Biserica Ortodoxă Universală”, a subliniat Presfințitul Părinte Lucian.

După cuvântul de binecuvânatre, părintele profesor Alexander Zadornov, prorector al Academiei Teologice din Moscova, a prezentat un referat cu tema „Perspectiva Bisericii Ortodoxe Ruse asupra unor teme actule aflate în dezbaterea bisericească, în baza activității Permanenței inter-sinodale a Bisericii Ruse”. Lucrările Simpozionului internațional de Drept canonic, au continuat miercuri în Sala de festivități a Centrului Eparhial. În prezența Preasfințitului Părinte Lucian, s-au susținut referate cu privire la tema „Statutul actual al Bisericii Ortodoxe Române. Tradiție și înnoire”, precum și la tema „Evaluare juridico-canonică a hotărârilor propuse pentru Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe”. În continure au avut loc dezbateri în urma celor prezentate de părinții profesori de drept canonic, invitați la această întâlnire.

Auditoriul a fost alcătuit din preoți din întreaga Eparhie a Caransebeșului, elevi seminariști și părinți profesori de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu”, precum și studenți teologi de la Secţia de Teologie Ortodoxă-Didactică din Caransebeș. Simpozionul este organizat împreună cu Universitatea „Aurel Vlaicu”, respectiv Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad și Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița, respectiv Departamentul de Teologie din cadrul Facultății de Științe Sociale.

„Cred că realitățile liturgice și canonice existente în Biserica Ortodoxă Rusă și în Biserica Ortodoxă Română se aseamănă mult. Lucrarea pe care am susținut-o în cadrul conferinței s-a axat, de aceea, pe prezentarea mecanismelor, existente în Biserica ortodoxă Rusă, de a dezbate spre rezolvare, în Permanența inter-sinodală, diferite probleme. În același timp, lucrarea a redat temele și întrebările contemporane, considerate relevante de Biserica Ortodoxă Rusă pentru viitorul Sinod Pan-Ortodox. Aș vrea să felicit pe toți participanții la această conferință, pentru înalta lor ținută academică, dar și pe toți preoții și credincioșii acestei eparhi, pentru interesul demonstrat față de disciplina dreptului canonic”, a arătat pr. prof. Alexander Zadornov, prorector al Academiei Teologice din Moscova.

Această manifestare teologică și științifică se organizează cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la încheierea sinodului din Carloviț, în urma căruia în 6 iulie 1865 s-a înfiinţat Episcopia Ortodoxă Română a Caransebeşului. Totodată anul acesta se aniversează 150 de ani de învățământ teologic. Evenimentul se va încheia joi, 8 octombrie prin prezentarea concluziilor formulate pe marginea celor expuse în cele două zile de dezbateri, iar în continuare se va vizita Situl arheologic Tibiscum de la Jupa.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

09 Octombrie 2015

Vizualizari: 480

Voteaza:

Simpozion international de Drept canonic la Caransebes 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE