Simpozion international de Misiologie, la Sibiu

Facultatea de Teologie Ortodoxa „Sfantul Andrei Saguna” din Sibiu gazduieste pe 11 si 12 iunie, Simpozionul international „A face misiune dupa modelul lui Hristos: specificul Ortodoxiei si Ecumenismul de azi”. Sunt prezenti la Sibiu profesori de Misiologie de la Facultatile de Teologie din tara si din strainatate, precum si teologi de diferite confesiuni, implicati in miscarea ecumenica.



Mediul academico-teologic din Sibiu este concentrat la inceputul acestei saptamani pe intalnirea profesorilor de misiologie din tara, eveniment marcat de simpozionul international amintit. Manifestarea este un bun prilej de a dezbate si prezenta actualele provocari la nivel mondial pe care Bisericile crestine le intampina in lucrarea lor pastoral-misionara si de a evidentia viziunea ortodoxa asupra cerintelor misionare in lumea secolului al XXI-lea. Simpozionul se bucura de prezenta unor personalitati din mediul teologic si eclesial ortodoxe, cum ar fi Inalt Preasfintitul Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, Inalt Preasfintitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Targovistei, pr. Fadi George de la Universitatea din Balamand-Liban, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, decanul facultatii gazda si multi alti profesori de teologie ortodoxa din tara.

O slujba de Te-Deum, oficiata de un sobor de preoti in capela facultatii sibiene, a precedat deschiderea lucrarilor, iar prelegerea inaugurala a apartinut rev. dr. Jooseop Keum, directorul Comisiei pentru Misiune Mondiala si Evanghelism din cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB) din Geneva, Elvetia. Insotit de pr. lect. dr. Daniel Buda, secretar executiv pentru relatii interbisericesti si ecumenice la CMB, rev. Jooseop Keum a sustinut prelegerea in Aula „Mitropolit Ioan Metianu” a Facultatii de Teologie din Sibiu, unde au participat cadre didactice, studenti si invitati. Lucrarea prezentata s-a intitulat „Impreuna spre viata: misiune si evanghelism intr-un context in schimbare” si a sintetizat istoria de mai bine de un secol a miscarii ecumenice, in cadrul careia organizatiile de misiune si evanghelism au un rol covarsitor.

„Tezaur autentic”
Lucrarile simpozionului au continuat apoi, intr-un cadru restrans, in Sala Profesorilor din cadrul facultatii sibiene. A doua prelegere a apartinut IPS Mitropolit Nifon si s-a intitulat „Dialog si misiune ortodoxa in contemporaneitate”, o bogata prezentare a teologie misionare actuale, dar si un ferm raspuns ortodox la intrebarile ridicate in privinta rolului pe care il au Bisericile in lumea actuala.

„Perspectiva misionara fundamentata pe statutul Ortodoxiei inseamna o realitate profunda si integrala de tezaur autentic, al credintei apostolice. Caracterul ei dinamic este oferit de experienta istorica, o forta spirituala ce are ceva major de spus lumii si care poate oferi solutii sigure lumii de astazi, caci puterea vine de la Hristos, Fiul lui Dumnezeu Cel rastignit si inviat”, a subliniat IPS Mitropolit Nifon.

Sustin referate la Sibiu si alti profesori de teologie si preoti din tara si strainatate, amintind pe pr. prof. dr. Ioan Tulcan, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa „Ilarion V. Felea” din Arad, prot. lect. dr. Teofan Mada de la aceeasi facultate, K.M George de la Universitatea din Kerala-India, pr. lect. dr. Radu Muresan si pr. lect. dr. David Pestroiu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul” din Bucuresti, conf. dr. Darko Djoko, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sarajevo, Bosnia-Hertegovina si multi altii.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro
 

.
Pe aceeaşi temă

12 Iunie 2012

Vizualizari: 873

Voteaza:

Simpozion international de Misiologie, la Sibiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE