Simpozion national dedicat Bibliei

In contextul aniversarii a 150 de ani de la intemeierea Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Centrul de Studii Biblico-Filologice “Monumenta linguae Dacoromanorum”, cu sprijinul Academiei Romane, filiala din Iasi si al Asociatiei de Filologie si Hermeneutica Biblica din Romania, organizeaza, in zilele de 28 si 29 octombrie 2010, simpozionul national cu tema “Explorari in traditia biblica romaneasca si europeana”, informeaza siteul Universitatii.

Organizatorii isi propun ca lucrarile simpozionului sa ofere un cadru de dezbatere multidisciplinara si interdisciplinara in jurul problematicii complexe a editarii, traducerii, interpretarii, circulatiei si receptarii textelor sacre in limba romana, in context european.

Simpozionul se va desfasura pe patru sectiuni tematice: 1. Problematica filologica (Editarea textelor biblice. Critica de text si paleografie. Informatizare si digitalizare a textelor sacre. Textul biblic ca reper in studiul diacronic al limbii. Lexicologie si semantica biblica. Frazeologie biblica. Onomastica biblica. Interferente si delimitari stilistice: stil biblic, stil liturgic, stil teologic-sapiential); 2. Problematica traductologica (Tipologia traducerilor biblice. Literalism si interpretare libera. Sursa unica vs. sursa multipla. Relatii intre versiuni succesive. Implicatii poetice, retorice sau pragmatice ale transpunerii textelor sacre); 3. Hermeneutica biblica (Obiectivitate textual-filologica vs. conditionare confesional-teologica (dogmatica, canonica, eclesiologica, hristologica, soteriologica, eshatologica etc.). Traditia patristica – reper si criteriu de interpretare a textelor sacre); 4. Istoria receptarii textelor sacre (Interferente culturale si mentalitati in receptarea textelor sacre. Paradigme literare, etice, juridice, politologice, filosofice, sociologice sau etnologice. Personaje, structuri, motive literar-artistice de origine biblica. Insertia, prelucrarea si stilizarea citatului biblic).

Lucrarile simpozionului s-au deschis ieri, 28 octombrie, in Aula Mare a filialei din Iasi a Academiei Romane, de acad. Viorel Barbu, presedintele Filialei din Iasi a Academiei Romane, prof. dr. Eugen Munteanu, directorul Institutului de Filologie Romana “A. Philippide” din Iasi, prof. dr. Elsa Luder, Universitatea din Freiburg, Germania, prof. dr. Gheorghe Popa, prorector al Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, pr. prof. dr. Gheorghe Popa, prorector al Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, prof. dr. Stefan Avadanei, decanul Facultatii de Litere a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Tot in cadrul festiv al sedintei de deschidere a simpozionului va avea loc lansarea oficiala a revistei Centrului de Studii Biblico-Filologice, “Biblicum Jassyense. Romanian Journal for Biblical Philology and Hermeneutics”.

De asemenea, Gh. Chivu, filolog de marca, profesor la Universitatea din Bucuresti, m.c. al Academiei Romane, precum si Eugen Munteanu, specialist in filologia biblica, directorul Centrul de Studii Biblico-Filologice “Monumenta linguae Dacoromanorum” vor sustine comunicari in plen, conform programului atasat.

Moderatorii celor patru sectiuni de comunicari vor fi: prof. dr. Eugen Munteanu, directorul Institutului de Filologie Romana “A. Philippide” din Iasi, prof. dr. Zamfira Mihail, cercetator stiintific principal I la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Romane, prof. dr. Rodica Zafiu de la Universitatea din Bucuresti, prof. dr. Alin Mihai Gherman de la Universitatea din Alba Iulia, prof. dr. Mihai Moraru de la Universitatea din Bucuresti, prof. univ. dr. Ioana Costa de la Universitatea din Bucuresti si dr. Mihai Neamtu, director stiintific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.

Desfasurat in cadrul festiv al aniversarii celor 150 de ani de la infiintarea Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (“Dies Academici 1860-2010″), evenimentul se inscrie intre activitatile specifice Centrului de Studii Biblico-Filologice “Monumenta linguae Dacoromanorum” (intemeiat in 2009), unitate de cercetare a universitatii iesene, functionand autonom, in cadrul Departamentului de Cercetare Interdisciplinara in Domeniul Stiintelor Umaniste. Obiectivul central al Centrului consta in continuarea si finalizarea editarii critice a Bibliei de la Bucuresti (1688) si a versiunilor biblice manuscrise (Ms. 45 si Ms. 4389), proiect initiat in 1988 si desfasurat timp de doua decenii sub conducerea profesorului Paul Miron (1926-2008) de la Universitatea din Freiburg, in colaborare cu profesorii Al. Andriescu si Vasile Arvinte de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Echipa actuala, condusa de prof. univ. dr. Eugen Munteanu, este alcatuita din membri permanenti si colaboratori externi (filologi, teologi, istorici, filosofi si informaticieni) de la universitati si institute de cercetare din Iasi, Freiburg, Bucuresti, Oradea, Craiova, Paris si Leuven.

Sursa: mmb.ro

29 Octombrie 2010

Vizualizari: 725

Voteaza:

Simpozion national dedicat Bibliei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE