Simpozion national dedicat Sfintilor Brancoveni, la Palatul Patriarhiei

La Palatul Patriarhiei a debutat joi, 22 mai 2014, Simpozionul National de Teologie „Constantin Brancoveanu si contributia lui la sporirea patrimoniului cultural, educational, spiritual si social-filantropic al Tarii Romanesti in contextul european al veacului al XVIII-lea”. Evenimentul academic este organizat de Sectorul Teologic-Educational al Patriarhie Romane si Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.

In deschiderea lucrarilor, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei a adresat un cuvant intitulat: SFANTUL DOMNITOR MARTIR CONSTANTIN BRANCOVEANU - model al iubirii jertfelnice si statornice fata de Hristos si de neamul romanesc.

In cuvantul Sau, Preafericirea Sa a vorbit despre personalitatea marcanta a Sfantului Domnitor Constantin Brancoveanu: „Sfantul Constantin Brancoveanu, ctitor de locasuri sfinte in tara si peste hotare, iubitor al patrimoniului cultural romanesc, al artei specifice Traditiei romanesti, aparator al vietii bisericesti ortodoxe din Transilvania si din Patriarhiile Rasaritene si, mai presus de toate, martir pentru credinta crestina, ramane in memoria sufletului romanesc ca o figura luminoasa de marturisitor al credintei traite intru Hristos si de promotor al valorilor specifice patrimoniului si culturii crestine romanesti”.

Activitatea culturala a Sfantului Constantin Brancoveanu a fost evocata de Remus Pricopie, Ministrul Educatiei Nationale: „Pe langa numerosi oameni politici, demnitari sau diplomati, la curtea brancoveneasca puteau fi gasiti renumiti oameni de stiinta si cultura ai epocii.

Patriarhii din Rasarit: Ierusalim, Alexandria, Antiohia sau Constantinopol erau obisnuiti ai curtii sale, Brancoveanu fiind recunoscut ca protector al intregii crestinatati rasaritene. Amplul program de tiparituri initiat de Brancoveanu a asigurat raspandirea cartilor romanesti in toate cele trei Tari Romane contribuind astfel la intarirea constiintei nationale. Inflorirea deosebita a culturii, artei si arhitecturii in vremurile lui Brancoveanu justifica pe deplin epitetul de monarhie culturala dat domniei lui de catre Nicolae Iorga”.

Simpozionul reuneste academicieni, istorici si cercetatori de la Facultatile de Teologie din tara.

Gazduit de Palatul Patriarhiei, simpozionul dedicat Sfintilor Martiri Brancoveni va avea loc pe 22 si 23 mai.


Sursa: basilica.ro

.

22 Mai 2014

Vizualizari: 497

Voteaza:

Simpozion national dedicat Sfintilor Brancoveni, la Palatul Patriarhiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE