Simpozion la Sibiu despre pastoratia tinerilor

În cadrul Zilelor Șaguniene 2016, Departamentul Educațional pentru Formare Continuă și Misiune, împreună cu Departamentul pentru Tineret din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, a organizat joi, 8 decembrie, Simpozionul „Tinerii în comunitățile parohiale. Perspective pastorale în lucrul cu tinerii pentru prezent și viitor”. La simpozion a fost prezent și Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Simpozionul pastoral s-a adresat în special preoților parohi care se implică sau doresc să se implice mai mult în activități cu tinerii, dar și studenților teologi. Organizatorii au invitat câțiva preoți din Arhiepiscopia Sibiului care desfășoară de ani buni activități cu tinerii din parohii, iar prezentările lor au oferit participanților bogate informații legate de pastorația și misiunea în rândul tinerilor, implementarea unor proiecte destinate copiilor și tinerilor, dificultățile întâmpinate în astfel de inițiative și mai ales rezultatele benefice ale activităților cu viitorii credincioși ai Bisericii noastre.

Lucrările simpozionului au avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, participând alături de ierarh și decanul instituției, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula și alte cadre didactice. Coordonatorul Departamentului Educațional pentru Formare Continuă și Misiune, Alexandru Dădîrlat, a prezentat invitații simpozionului, părintele Marius Corlean, protopop de Făgăraș 1 și doamna preoteasă Natalia Corlean, ctitorii Centrului „Zestrea Buciumului” din Parohia Bucium, Protopopiatul Făgăraș 1, pr. Costin Butnar, fost paroh la Teliu-Vale și în prezent paroh la Brașov-Bartolomeu Nord, precum și pr. Flaviu Fleșer de la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Mediaș, județul Sibiu.

În debutul întâlnirii, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit celor prezenți despre importanța lucrului cu tinerii în parohii cu mijloacele moderne de comunicare și toate instrumentele puse la dispoziție de societatea actuală.

„Trebuie să fim părtași la modul modern de a recepționa informația, să dăm răspunsurile cerute și să venim în întâmpinarea oamenilor. Biserica are o lucrare pastorală cu tinerii foarte atractivă și minunată. Tinerii nu au nevoie de foarte multe argumente sau cunoștințe extraordinare. Trebuie să le arătăm tinerilor o mărturie spirituală proprie, o mărturie a prieteniei cu ei, o mărturie a dragostei și conlucrării în realizarea unor lucrări care țin de iubire, de filantropie, de lucrări culturale. Trebuie să-i implicăm responsabil în evenimente care să-i atragă și să-i motiveze”, a subliniat ierarhul.

Pastorație și misiune
Invitații și-au prezentat proiectele desfășurate în ultimii ani în comunitățile păstorite, oferind detalii privind relaționarea cu cei mici și cu tinerii, modalitățile de atragere a membrilor comunității în activități, finanțare, atelierele de lucru și multe alte aspecte din viața parohiilor.

„Ideea organizării unui simpozion dedicat pastorației tinerilor s-a născut vara trecută, la Mănăstirea «Brâncoveanu», de la Sâmbăta de Sus, în cadrul seminariilor de formare continuă pentru preoți, pe care le-am organizat în cadrul Departamentul Educațional pentru Formare Continuă și Misiune al Arhiepiscopiei Sibiului. Invitații ne-au împărtășit din experiența lor, iar participanții au venit cu o serie de întrebări în ceea ce privește pastorația tinerilor. Îi mulțumim pentru încrederea acordată și pentru prezență Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu, Facultății de Teologie pentru găzduire și sperăm ca astfel de simpozioane să aibă loc cât mai des, iar teologii și preoții să aibă posibilitatea să discute pe această temă foarte importantă”, ne-a spus Alexandru Dădîrlat.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

09 Decembrie 2016

Vizualizari: 468

Voteaza:

Simpozion la Sibiu despre pastoratia tinerilor 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

pastoratia tinerilor

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE