Simpozionul National de Muzica Bizantina la Alba Iulia

Arhiepsicopia Ortodoxa Romana de Alba Iulia, Consiliul Judetean Alba, prin Centrul de Cultura “Augustin Bena” Alba si Serviciul "Scoala de Arte si Mestesuguri" din Alba Iulia organizeaza Simpozionul National de Muzica Bizantina in perioada 22-25 noiembrie 2012. La acest eveniment vor participa invitati de la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Academia de Muzica Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, Facultatea de Muzica din Brasov, de la Muzeul Taranului Roman, si de la Institutul de Etnografie si Folclor „Constantin Brailoiu” al Academiei Romane din Bucuresti.

Initiatorul acestui eveniment, prof. Protopsalt Laurentiu Truta propune prin aceasta prima editie o incursiune in lumea muzicii bisericesti rasaritene ce dateaza de mai bine de un mileniu. Tematica simpozionului prezinta un caracter general de abordare al acestui gen de muzica, care patrunde tot mai mult in strana Bisericii din Transilvania: „Muzica Bizantina. Istorie, teorie, cercetare”. Evenimentul se prezinta in patru etape, fiecare surprinzand un anumit tip de abordare al muzicii de strana: cercetare – reprezentatie – studiu - slujire.

1.Prima etapa de cercetare-comunicare se va desfasura joi 22 nov., intre orele 8.30- 15.00 in Aula mica a Facultatii de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia sub denumirea propriu-zisa de Simpozion National de Muzica Bizantina. Moderator al acestui moment va fii doamna Conf. Univ. Dr. Elena Chircev (Decan al Facultatii Teoretice din cadrul Academiei de Muzica „Gh. Dima” Cluj-Napoca). Tot in cadrul acestei prime etape va avea loc si lansarea cartii „Dumnezeiasca Liturghie”, o traducere din limba greaca a prof. protopsalt Laurentiu Truta.

2. Cel de-al doilea moment al evenimentului este reprezentat prin Concertul de muzica bizantina: Cantari la Praznicul Nasterii Domnului, sustinut de grupul psaltic „Lumina Lina” din Alba Iulia, condus de prof. protopsalt Laurentiu Truta si cursantii sectiei de muzica bizantina din cadrul Centrului de Cultura “Augustin Bena” Alba. Concertul va avea loc in Catedrala Arhiepiscopala din Alba Iulia la ora 19.00. Invitat special al acestui moment muzical: Inaltpreasfintitul Parinte IRINEU, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

3.Cea de-a treia etapa a Simpozionului se prezinta sub forma unui Masterclass de Cant Bizantin initiat de Conf. Univ. Dr. Nicolae Gheorghita si Arhid. Lect. Univ. Dr. Gabriel - Constantin Oprea de la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si prof. protopsalt Laurentiu Truta. Cursurile se vor desfasura la Liceul de Muzica si Arte Plastice din Alba Iulia in data de 23 si 24 noiembrie intre orele 10.00-13.00 si 17.00 -19.00.

4. Al patru-lea moment din cadrul acestui eveniment se reprezinta prin participarea la Liturghia Festiva Arhiereasca, in Catedrala Arhiepiscopala din Alba Iulia, oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte IRINEU, Arhiepiscop al Alba Iuliei. Raspunsurile de la strana vor fi date de grupul psaltic „Lumina Lina” impreuna cu cursantii sectiei de muzica bizantina din cadrul Centrului de Cultura “Augustin Bena” Alba.

Prof. Protopsalt Laurentiu Truta

Sursa: reintregirea.ro

20 Noiembrie 2012

Vizualizari: 894

Voteaza:

Simpozionul National de Muzica Bizantina la Alba Iulia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE