Simpozionul "Repertoriul picturilor murale brancovenesti din judetul Valcea

Vineri, 31 mai 2013,  de la ora 17.00, in Sala "Iosif Episcopul” a Asezamantului Cultural-Pastoral “Sfantul Ierarh Calinic” din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Ramnicului se va desfasura Simpozionul Repertoriul picturilor murale brancovenesti din judetul Valcea - manifestarea copilariei si maturitatii sfinte.

Evenimentul este organizat in cadrul Anului Omagial al Sfintilor Imparati Constantin si Elena, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Gherasim si sub coordonarea Preasfintitului Parinte Emilian Lovisteanul, de catre Arhiepiscopia Ramnicului in colaborare cu Universitatea de Arte din Bucuresti.



Simpozionul doreste sa puna in lumina frumusetea iconografiei crestine si dezvoltarea acesteia in perioada de libertate crestina ce a urmat Edictului de la Milan din anul 313 si activitatii Sfantului Imparat Constantin cel Mare, precum si legatura acesteia cu invatatura dogmatica si spiritualitatea crestina, intrucat pictura bisericilor constituie o intreaga gandire teologica in imagini.

Pe de alta parte, claritatea si accesibilitatea stilistica si iconografica a picturii brancovenesti, ca si formele arhitectonice ce sintetizeazaarmonios traditia constructiva anterioara a Munteniei si Olteniei, au facut ca mostenirea artistica brancoveneasca sa fie firesc receptata in intreg spatiul valcean in perioada imediat urmatoare si sa isi puna amprenta sa formatoare si de inspiratie deopotriva asupra comanditarilor, constructorilor si zugravilor veacului al XVIII-lea.

In cadrul simpozionului vor fi sustinute o serie de cercetari stiintifice dintre care amintim Particularitati privind conservarea si restaurarea picturii lui Parvu Mutu de la Biserica Manastirii Mamu precum si Aspecte generale privind conservarea si restaurarea picturii murale de la Biserica Manastirii Surpatele. Totodata va avea loc si lansarea volumului Repertoriul picturilor murale brancovenesti din judetul Valcea, volum aparut sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Corina Popa in colaborare cu Ioana Iancovescu, Elisabeta Negrau, Vlad Bedros, Ruxandra Lambru (traduceri din lb. slavona), Natalia Trandafirescu (traduceri din lb. greaca).

Aparitia volumului este rezultatul unui amplu proiect de cercetare ce s-a derulat in cadrul Universitatii Nationale de Arta Bucuresti, avand ca director pe profuniv. Corina Popa si un colectiv format din dr. Ioana Iancovescu cercetator la Institutul de Istoria Artei al Academiei, Bucuresti, doctoranzii directorului de proiect Elisabeta Negrau si Vlad Bedros asistent univ. la Catedra de Istoria si Teoria Artei, lector univ. Silviu Petrescu, lector univ. Mirela Dauceanu, pictor monumentalist, cadre didactice ale Universitatii Nationale de Arta Bucuresti. Pentru realizarea releveelor si desfasuratoarelor iconografice s-a colaborat cu arhitectii Bogdan Teodor, Andrea Enache, Dan Ionescu si Ioana Olteanu, pictor restaurator, iar textele in slavona si greaca ce insotesc imaginile pictate au fost verificate si corectate de epigrafistele dr. Natalia Trandafirescu si dr. lector univ. Ruxandra Lambru, Universitatea Bucuresti.

La eveniment sunt invitati sa participe parinti stareti si maici starete de la ctitoriile brancovenesti, preoti, oameni de cultura, profesori si elevi.

Sursa:  arhiram.ro

.

31 Mai 2013

Vizualizari: 476

Voteaza:

Simpozionul "Repertoriul picturilor murale brancovenesti din judetul Valcea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE