Singura biserica din Mehedinti cu hramul Sfantul Teodor Tiron

Singura biserica din Mehedinti care se afla sub patronajul spiritual al Sf. M. Mc. Teodor Tiron, biserica din Obarsia-Closani, protopopiatul Baia de Arama, isi serbeaza hramul joi, 17 februarie.

Ea s-a inceput a se zidi in anul 1936 pe locul unei vechi biserici de lemn si s-a sfintit in anul 1946, pe 15 septembrie, de catre Episcopul Atanasie al Ramnicului. Pictura bisericii a fost executata de Gheorghe Barbulescu Tismana si Matei Sutea din Pestisani. Legat de numele acestui sfant este si numele lui Tudor Vladimirescu, asa cum se aminteste in pisania noii biserici, cel care a fost vataf de plai al plaiurilor Closanilor.

Localitatea se gaseste in sudul muntilor Mehedinti, la distanta de 15 Km. de orasul Baia de Arama si 46 km. de orasul Baile Herculane. Se intra in comuna pe drumul Valea Mare, se culmineaza cu varfurile domoale de munte cum sunt Furca Apei sau Paharnicul. Tot aici intalnim Varful lui Stan 1467 de metri. In acest cadru geografic, acum aproape 400 de ani au venit aici 3 haiduci cu numele de Danciu, Lupu, Micsa si un altul cu numele de Traila din partea Banatului. Localnicii au construit o sfanta biserica, a carei istorie o cunoastem din pisania bisericii.

Biserica s-a ridicat cu multa osteneala, batranii povestind ca pana si copiii carau nisip cu traista si bolovani de munte.

La realizarea ei a participat tot poporul obarsean, care s-a organizat in echipe („caprarii”), carand nisipul si piatra, lucrand zi si noapte cu bratele, spatele, cu caii si carutele. Toti au fost manati de dorinta de a vedea zidurile bisericii inaltandu-se solid spre cer. In vremurile de astazi constructia poate parea un lucru obisnuit, dar pentru acele timpuri, cand localitatea era aroape izolata, era un proiect indraznet. Antreprenorul lucrarilor de zidarie a fost batranul Andrei Costovici, care si-a depus toate cunostintele si talentul, ivind o constructie solida si impunatoare. Lucrarea nu a suferit nimic in urma cutremurelor din noiembrie 1940 si martie 1977.

Cladirea s-a facut in curtea bisericii vechi de lemn. Acea biserica a fost construita conform unei traditii, din initiativa unei vaduve-Obarsanca- prin colecta de bani chiar si de la „Țarigrad”. Personal a donat clopotul. „Obarsanca” a initiat si sprijinit construirea primei biserici pentru rascumpararea pacatului de a fi participat la omorarea unor turci care jecmaneau poporul. Prestolul bisericii vechi a fost acolo unde in prezent este un brad, cam in dreptul usii de iesire din altarul bisericii noi. Aceasta bisericuta din lemn obarsenii au donat-o, in anul 1946, satului vecin Godeanu, care era lipsit de un lacas de inchinare, carand-o cu toate odoarele si donand cherestea pentru refacere.

Lucrarile au stagnat, din cauza razboiului, pana in 1943, cand au fost reluate amenajandu-se Sfantul Prestol. Impodobirea cu pictura s-a facut de catre Gheorghe Barbulescu din Tismana si Matei Sulea din Pestisani, sub directa conducere si supraveghere a pictorului C.Bogdan, inspector al artelor pentru Banat. Pictura a fost realizata in ulei, dupa traditia iconarilor bizantini si greci, utilizand culori discrete, dupa toate canoanele Sfintei Biserici Ortodoxe. Tamplaria a fost realizata de catre Sabin Doandes din Proitesti. Sfintele odoare s-au procurat de la depozitul Ionescu din Craiova cu bani obtinuti in urma unei subscriptii publice organizate cu aprobarea guvernului de atunci. S-au inregistrat peste 20000 de recipise si liste de subscriptie in valoare de cateva milioane de lei. Cu strangerea si folosirea cu rost a acestei colecte s-a ostenit preotul paroh de atunci Grigore Fierescu-Gorj. Clopotnita pe schelet din lemn s-a construit in anul 1946.

Primul cimitir al satului a fost in locul „Cracul Munceiului” si era numit „gropiste”. Dupa numai cateva inmormantari, cimitirul s-a mutat pe coasta din fata bisericii pana la Rapi. Primul inmormantat in cimitirul actual a fost Dumitrascu Danciulescu, un pandur al lui Tudor Vladimirescu.

Biserica a fost sfintita in ziua de 15 septembrie 1946 de catre marele ecleziah Teofil Niculescu insotit de arhidiaconul Sacerdoteanu cu participarea doctorului Aurel Popescu din Turnu Severin.

Din 1946 aici au mai slujit mai multi preoti, dintre care amintim pe parintele Marin Craciunel, parintele Grigore Fierascu Gorj, parintele Ion Ordeanu si parintele Ion Barbu. Actualmente la acesta biserica slujeste parintele Marian Bona.

Catalin Cernatescu

Sursa: episcopiaseverinului.ro

 

16 Februarie 2011

Vizualizari: 1478

Voteaza:

Singura biserica din Mehedinti cu hramul Sfantul Teodor Tiron 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE