Slujba arhiereasca la ctitoria Cuviosului Nicodim de la Tismana

Cateva sute de credinciosi au participat luni, 26 decembrie, la slujba Sfintei Liturghii arhieresti savarsite la Manastirea Tismana din judetul Gorj, cea mai importanta ctitorie a Sfantului Cuvios Nicodim. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata de Inalt Preasfintitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, impreuna cu Preasfintitul Emilian Lovisteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, inconjurati de un sobor de preoti si diaconi. La finalul Sfntei Liturghii, racla cu particele din moastele Cuviosului Nicodim a fost purtata in procesiune in jurul bisericii.

„Sfantul Nicodim este mijlocitorul nostru inaintea lui Dumnezeu, model de viata curata, de sfintenie, pentru ca si noi, daca urmam pilda vietii lui, ne vom mantui negresit. Asa cum el a urmat pe Sfintii Parinti si noi daca-l urmam vom ajunge in ceata celor binecuvantati”, a marturisit Inalt Preasfintitul Parinte Mitropolit Irineu, in cuvantul de invatatura adresat credinciosilor prezenti.



Manastirea Tismana a reprezentat, incepand cu secolul al XIV-lea, un adevarat centru de spiritualitate crestin-ortodoxa, „cea mai veche si mai mareata dintre manastirile de peste Olt”, dupa cum o numea scriitorul Grigore Alexandrescu. A fost ctitorita de Cuviosul Nicodim cel Sfintit de la Tismana (1310-1406). Constructia din zid a fost realizata cu sprijinul material al domnitorilor Basarabi: Radu Negru Voievod (1377-1383) si fiii acestuia Dan I (1384- 1386) si Mircea cel Batran (1386-1418). Biserica Manastirii a fost sfintita la 15 august 1378 cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, fapt atestat documentar de hrisovul Voievodului Dan I din 1385, octombrie 3, care se pastreaza si astazi. Lacasul de cult este construit in stil bizantin, plan triconc, cu ziduri de piatra foarte groase, cu trei turle pe naos, pronaos si pridvor.

(Gheorghe Cioiu)
Sursa: mitropoliaolteniei.ro
 

.

27 Decembrie 2011

Vizualizari: 500

Voteaza:

Slujba arhiereasca la ctitoria Cuviosului Nicodim de la Tismana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE