Slujba Arhiereasca la Schitul Bradu

In Duminica a II-a dupa Rusalii, „a Sfintilor Romani”, duminica, 17 iunie 2012, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a oficiat Sfanta Liturghie la Schitul Bradu, din satul Gurguiata, localitatea Baile Olanesti, judetulValcea, straveche chinovie ce il are ca ocrotitor pe Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul.

In cuvantul de invatatura rostit in cadrul Sfintei Liturghii, dupa citirea Sfintei Evanghelii, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul a subliniat sensurile duhovnicesti desprinse din pericopa evanghelica. „In Duminica a II-a dupa Rusalii, randuita de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane pentru a cinsti pe toti sfintii romani din toate veacurile si din toate locurile romanesti, ne bucuram ca neam si ca Biserica de lucrarea Duhului Sfant in fiinta poporul roman cel binecuvantat.

Evanghelia Sfantului Apostol Matei ne vorbeste despre chemarea la apostolat de catre Mantuitorul Iisus Hristos a primilor ucenici, Petru si Andrei, Iacov si Ioan, si de faptul ca ei au lasat toate si au urmat Domnului . Asemenea Sfintilor Apostoli, sfintii romani au conlucrat la sfintirea acestor locuri, au marturisit prezenta lui Dumnezeu in lume si au implinit lucrarea Bisericii lui Hristos in poporul roman.” , a conchis parintele ierarh.

Dupa Sfanta Liturghie, pentru ca ne aflam in Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul a citit rugaciunea de dezlegare, lasare si iertarea pacatelor pentru credinciosii prezenti la sarbatoare.

Scurt Istoric
Situat in satul Gurguiata la 7 km de statiunea Baile Olanesti, Schitul Bradu a fost construit pe temelia unui schit mai vechi numit „Schitul de sub Rapa Bradului”, atestat documentar la 15 iulie 1737 si care are hramul „Nasterea Sfantul Ioan Botezatorul”.

Actuala biserica a schitului este o constructie de zid, ridicata intre anii 1783 si 1784 de catre ieromonahul Sava, originar din satul Scrada, judetul Gorj, fost egumen al manastirii Iezer, ajutat fiind de preotul Grigore, in timpul domnitorului Mihai Sutu. Pictura originala existenta si astazi a fost realizata de Popa Dimitrie Zograful. Biserica are forma de corabie, fara turla, cu interiorul impartit in trei si un pridvor deschis sustinut de sase stalpi, semanand cu aceea de la Iezer. Clopotnita este mai mare decat biserica si are doua etaje langa care au fost construite de-a lungul vremii chiliile vietuitoarelor.

In secolul al XIX-lea, documentele arata ca schitul se afla intr-o stare deplorabila, aproape de ruina. In anul 1861 chiliile erau fara acoperis, iar clopotnita netencuita. Iarna dintre anii 1863 si 1864 contribuie mai mult la degradarea acestui schit; datorita zapezii, acoperisul s-a prabusit, iar ornamentele in relief, ciubucurile, au cazut din cauza inghetului.

In 1854-1855, schitul este alaturat schitului Saracinesti si trecut ca apartinand Episcopiei de Ramnic, iar in anul 1904, aici nu mai era nici un calugar. In anul 1994, la Bradu s-a stabilit un calugar, iar dupa 1996 au fost aduse aici 10 maici, avandu-l ca duhovnic pe staretul manastirii Patrunsa, protosinghelul Varsanufie Gherghel. Astazi, la Schitul Bradu o obste de 12 maici pastorite de monahia Arsenia Maxim se ostenesc sa duca mai departe traditia monahala existenta aici de aproape trei secole.


Sursa: arhiram.ro

 

.
Pe aceeaşi temă

18 Iunie 2012

Vizualizari: 864

Voteaza:

Slujba Arhiereasca la Schitul Bradu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE