Slujba arhiereasca la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Manastirea Neamt

Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a savârsit ieri-dimineata Sfânta Liturghie in Biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul“ a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Manastirea Neamt. La slujba au participat profesori, elevi si viitori seminaristi, care au venit sa se inscrie la aceasta scoala teologica de prestigiu. Raspunsurile liturgice au fost date de corul seminarului, dirijat de pr. prof. Viorel Laiu.

Dupa citirea Sfintei Evanghelii, IPS Teofan a adresat un cuvânt de invatatura in care a punctat semnificatiile textului evanghelic rânduit de Biserica noastra in ziua Odovaniei Praznicului Invierii. Pornind de la fragmentul „Fiti fii ai Luminii“, din versetul 36, capitolul 12, al Evangheliei dupa Ioan, si de la versetul 46 din acelasi capitol („Eu Lumina am venit in lume, ca tot cel ce crede in Mine sa nu ramâna intuneric“), IPS Parinte Mitropolit Teofan a explicat ca apelul Domnului Hristos catre oameni, dar mai ales catre vietuitorii sfintelor manastiri, catre preotii din parohii, catre cei care se pregatesc intr-un asezamânt teologic de a purta crucea si bucuria misiunii este: „Fiti fii ai Luminii!“. „Slujitorii Bisericii sunt chemati ca, acolo unde este intuneric, sa aduca lumina credintei in Domnul Hristos“, a explicat Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care a facut referire, in continuare, la textul din Faptele Sfintilor Apostoli, citit ieri, care arata cum trebuie sa fie un preot, un arhiereu, calugar, elev seminarist sau crestin adevarat: „Barbat iscusit la cuvânt, puternic in Scripturi“. „Pentru a fi fiu al Luminii, esti chemat sa fii barbat iscusit in cuvânt. Sfântul Apolo, despre care se face referire in textul din Faptele Sfintilor Apostoli (capitolul 18), era iscusit in cuvânt pentru ca era puternic in Scripturi, cunoscator al izvorului vietii, al cuvântului lui Dumnezeu. Fiti fii ai Luminii si traiti Lumina in toata intensitatea ei, fiti martori si marturisitori ai Luminii - Hristos Domnul“, a indemnat Inalt Preasfintitul Teofan.

La finalul Sfintei Liturghii, Arhipastorul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a sfintit cele cinci panouri cu scene din viata Mântuitorului, realizate, ca lucrare de atestat, de 27 de elevi de la sectia Patrimoniu cultural, indrumati de prof. Dan Târdea. Parintele profesor Ioan Mihoc, directorul seminarului nemtean, a multumit Inalt Preasfintitului Teofan pentru prezenta si pentru faptul ca a binecuvântat ciclul claselor a XII-a si a XIII-a, care absolva seminarul in aceasta vara, dar si pe viitorii elevi care au participat la sesiunea de inscriere. (Constantin Ciofu)

Sursa: mmb.ro

.

02 Iunie 2011

Vizualizari: 428

Voteaza:

Slujba arhiereasca la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Manastirea Neamt 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE