Slujba inmormantarii Preafericitului Parinte Vladimir, Mitropolitul Kievului si al intregii Ucraine

Ieri, 7 iulie 2014, a avut loc slujba de inmormantare a Preafericitului Parinte Vladimir, Mitropolitul Kievului si al intregii Ucraine, trecut la Domnul in urma unei indelungate suferinte, in data de 5 iulie, potrivit ziarullumina.ro. Amintim ca anul trecut, in cadrul unui pelerinaj in Ucraina, organizat in perioada 2-8 octombrie, IPS Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu mai multi stareti si starete din Arhiepiscopia Iasilor s-au intalnit si au primit binecuvantare de la Preafericitul Parinte Vladimir, aflat la acea data intr-un scaun cu rotile.

Sambata, 5 iulie 2014, a trecut la Domnul Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe din Ucraina, Preafericitul Parinte Vladimir, Mitropolitul Kievului si al intregii Ucraine. In dupa-amiaza zilei de sambata, sicriul cu trupul neinsufletit al Intaistatatorului Bisericii Ortodoxe din Ucraina a fost dus la resedinta Mitropolitului de Kiev si Intreaga Ucraina, in Lavra Adormirii Maicii Domnului din Kiev, unde Mitropolitul Onufrie de Cernauti si Bucovina, loctiitor al Mitropoliei Kievului, a oficiat o slujba de seara.

Oamenii au venit langa sicriul aflat in catedrala, cu flori si lacrimi. Duminica dimineata, sicriul a fost dus la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului“ a Lavrei Pecerska din Kiev, unde preotimea si credinciosii si-au luat ramas-bun de la Intaistatatorul lor. Ieri, 7 iulie, ramasitele pamantesti ale Preafericitului Parinte Vladimir, Mitropolitul Kievului si al intregii Ucraine, au fost ingropate in fata bisericii Manastirii „Nasterea Maicii Domnului“ din Lavra Pesterilor, dupa oficierea Sfintei Liturghii funebre in piata din fata Catedralei „Adormirea Maicii Domnului“ din Lavra Kiev - Pecerska.

Date biografice
Preafericitul Parinte Vladimir (Victor Markianovici Sabodan) s-a nascut din parinti agricultori pe 23 noiembrie 1935 in satul Markovti din raionul Leticevsk, regiunea Hmelnitk, Ucraina. In 1954 a intrat la Seminarul Teologic din Odesa, iar in 1958 la Academia Teologica din Leningrad, pe care a absolvit-o in 1962. Dupa incheierea studiilor, a fost profesor la Seminarul Teologic din Odesa, a indeplinit functia de inspector superior al seminarului si in acelasi timp a slujit ca protosinghel al regiunii Odesa. Pe 14 iunie 1962 a fost hirotonit diacon, iar in ziua urmatoare - preot. Pe 26 august a fost tuns monah. In 1965 a terminat Institutul de Studii de Masterat la Academia Teologica din Moscova, fiind numit director al Seminarului Teologic din Odesa si primind rangul de arhimandrit. In 1966 a fost numit director adjunct al Misiunii bisericesti ruse la Ierusalim. Prin hotararea Sfantului Sinod din 23 iunie 1966, arhimandritul Vladimir a devenit episcop de Zvenigorod, vicar al regiunii Moscova si a fost numit reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse la Consiliul Mondial al Bisericilor de la Geneva si mare eclesiarh al Parohiei „Nasterea Maicii Domnului“ din Geneva. Pe 9 iulie 1966 a fost oficiata hirotonia lui ca episcop de Zvenigorod, iar pe 28 noiembrie 1968 a fost numit episcop de Pereiaslav-Hmelnitk, vicar al Mitropolitului de Kiev si Galitia, exarh patriarhal al Ucrainei, iar pe 20 martie 1969 a fost mutat la eparhia de Cernigov si Nejin si totodata a preluat temporar pastorirea Eparhiei de Suma. Din decembrie 1970 pana in aprilie 1973 a fost redactor al revistei Exarhatului Ucrainei „Pravoslavnyi visnik“ („Mesagerul ortodox“). Pe 18 aprilie 1973 a fost numit episcop de Dmitrovo, vicar al Eparhiei de Moscova si rector al seminariilor teologice din Moscova. Pe 9 septembrie 1973 a fost ridicat la rangul de arhiepiscop, pe 18 aprilie 1978 a fost numit profesor la Academia Teologica din Moscova, iar pe 5 iunie 1979 si-a sustinut cu succes disertatia la Academia Teologica din Moscova si i-a fost acordat titlul de Doctor in teologie. Dupa ce in data de 16 iulie 1982 a fost transferat in Eparhia de Rostov si Novocerkask si a fost ridicat la rangul de mitropolit, pe 28 martie 1984 a fost numit exarh patriarhal al Europei de Vest. A urmat apoi numirea in protosinghel al Patriarhiei Moscovei si membru permanent al Sfantului Sinod in data de 30 decembrie 1987, dupa care, prin hotararea Sfantului Sinod al Ierarhiei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, pe 27 mai 1992, a fost ales mitropolit al Kievului si al intregii Ucraine, intaistatator al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.


Sursa: basilica.ro

.

08 Iulie 2014

Vizualizari: 641

Voteaza:

Slujba inmormantarii Preafericitului Parinte Vladimir, Mitropolitul Kievului si al intregii Ucraine 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE