Slujba de pomenire pentru episcopul Grigorie Leu al Husilor

In data de 1 martie 2012 s-au implinit 63 de ani de la mutarea la cele vesnice a ultimului episcop al Husilor de dinainte de desfiintarea acestui stravechi scaun episcopal de catre regimul comunist, Preasfintitul Grigorie Leu.

Dupa savarsirea programului liturgic specific acestei perioade a Triodului, incepand cu orele 10:00, in Catedrala episcopala din Husi, Preasfintitul Parinte Corneliu, Episcopul Husilor, inconjurat de un sobor de clerici din administratia eparhiala si slujitori ai Catedralei episcopale, a savarsit slujba de parastas pentru vrednicul de pomenire episcop Grigorie.

'Dupa savarsirea Parastasului, Preasfintia Sa a evocat viata plina de jerfelnicie a episcopului martir Grigorie Leu, cel care a pastorit Episcopia Husilor in vremuri de grele incercari pentru poporul roman si Biserica, prilejuite de cel de-al Doilea Razboi Mondial si de urmarile lui dramatice, precum si de instaurarea regimului comunist in Romania. Dupa slujba Parastasului, Preasfintitul Corneliu, impreuna cu soborul de preoti, a oficiat un Trisaghion la mormantul vrednicului ierarh, aflat in partea de rasarit a Catedralei episcopale, unde a fost inmormantat, potrivit dorintei sale', a relatat pentru Ziarul Lumina pr. Marin Tudorica, secretar eparhial al Episcopiei Husilor.

Nascut intr-o familie ce a dat Bisericii multi slujitori destoinici

Preasfintitul Grigorie Leu s-a nascut la data de 2 mai 1881, in comuna Tutcani, fostul judet Covurlui, intr-o familie care a dat Bisericii mai multi slujitori destoinici. scoala primara a inceput-o in satul natal si a continuat-o la Barlad, apoi a urmat cursurile seminariilor teologice de la Roman si Iasi. incepand cu anul 1906, a urmat cursurile Facultatii de Teologie din Bucuresti. in 1904, dupa ce s-a casatorit, a fost hirotonit preot pe seama parohiei Oancea, din judetul Covurlui, unde a functionat si ca invatator la scoala primara. La inceputul anului scolar 1918-1919, era numit director al Seminarului Teologic din Ismail, pe care l-a condus pana in anul 1924, cand a imbracat haina monahala si a fost ridicat in treapta de arhiereu. Episcopul Grigorie a fost vicar al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei cu titlul de 'Botosaneanul' si, totodata, egumen al Bisericii 'Sf. Spiridon' din Iasi pana la 30 aprilie 1936, data la care a fost ales in demnitatea de episcop al Argesului.

In ciuda vremurilor grele, a construit biserici, azil si cantine pentru saraci

In scaunul vladicesc al Husilor, Grigorie Leu a fost ales in ziua de 11 iunie 1940 si inscaunat la 28 iulie 1940. Pastorirea la Husi, marcata de inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a debutat cu un puternic cutremur, care a avut loc in luna noiembrie a anului 1940 si care a provocat stricaciuni importante Catedralei episcopale, Palatului episcopal si unui numar de 69 de biserici din eparhie. Lucrarile de consolidare si reparatie la catedrala s-au facut, cu mari eforturi, din 1941 pana in 1945, iar Catedrala episcopala s-a sfintit la 29 iunie 1945, intr-un cadru deosebit. Tot in timpul razboiului, episcopul Grigorie a construit biserica de la Schit si azilul de batrani din Husi si a infiintat cantine pentru saraci la Husi, Barlad si Vaslui, ajutand pe cei lipsiti de sprijin, pe bolnavi si neputinciosi.

Lupta cu regimul comunist l-a macinat

Dupa 6 martie 1945, odata cu instaurarea regimului comunist, pentru Episcopia Husilor, ca si pentru intreaga Biserica Ortodoxa Romana, a inceput un lung sir de suferinte, izvorate din faptul ca Episcopia a avut o lunga perioada de timp teritoriul canonic si in Basarabia, iar puterea comunista dorea sa rupa orice legatura a trecutului cu stravechiul scaun episcopal de Husi. Episcopiei i s-a luat abuziv o parte din teren, i s-au taiat articolele bugetare producatoare de venit, moara, presa de ulei, tipogafia, fabrica de lumanari si muzeul. Pus in fata acestui moment greu, episcopul Grigorie Leu nu se descurajeaza, ci intareste sprijinul bisericilor din eparhie prin vizite canonice, prin conferinte pastorale si prin mesajele publicate in revistele episcopiei, 'Cronica Husilor' si 'Credinta stramoseasca'. Raspunsul regimului comunist nu se lasa asteptat si, prin asa-numita 'lege a epurarii', o parte din personalul episcopiei a fost indepartat sau au fost arestati si condamnati la ani grei de temnita. in acest climat de teroare, episcopului Grigorie Leu i se aduce la cunostinta de catre puterea comunista ca Episcopia se va desfiinta, iar el va trebui sa ia calea exilului, la Manastirea Neamt. Drumurile facute la Bucuresti, in incercarea de a salva bogata istorie si traditie a Episcopiei Husilor, nu numai ca nu au avut rezultatul sperat, dar episcopul Grigorie Leu, considerat un pericol pentru regimul lui Petru Groza, sfarseste tragic la data de 1 martie 1949 dupa intalnirile avute cu mai-marii regimului comunist, ca un martir pe altarul credintei strabune.

Cu episcopul Grigorie Leu se incheie o perioada istorica glorioasa de aproape 400 de ani din viata multisecularei Episcopii a Husilor, eparhie pe care a iubit-o mult si pastorit-o in cei zece ani plini de incercari, intrucat la 5 februarie 1949 se da decretul de desfiintare a Episcopiei, care a fost contopita cu Episcopia Romanului, sub titulatura de Episcopia Romanului si Husilor.

Sursa: basilica.ro

02 Martie 2012

Vizualizari: 766

Voteaza:

Slujba de pomenire pentru episcopul Grigorie Leu al Husilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE