Slujba de pomenire pentru Maica Stareta Epiharia Diaconeasa

Sambata, 29 octombrie, la Manastirea Dintr-un Lemn din judetul Valcea, a avut loc parastasul de 7 ani in memoria Maicii Epiharia Diaconeasa, fosta Stareta a manastirii valcene. Sfanta Liturghie si slujba de pomenire au fost savarsite de Parintele Arhim. Vartolomeu Androni, Exarhul Manastirilor si Schiturilor din Arhiepiscopia Ramnicului, impreuna cu un sobor de preoti.

La finalul slujbei Parastasului, Maica Stareta Emanuela Oprea, a evocat personalitatea Maicii Epiharia: "Maica Epiharia Diaconeasa era ca o mama iubitoare de fiice cu multa dragoste, blandete si indelunga rabdare. Discuta cu fiecare povatuindu-le cu sfatul sau duhovnicesc spre tot lucrul bun, nu numai cu cuvantul ci si cu fapta.

Era milostiva si iubitoare de saraci, fiind plina de toata bunatatea si intampinand pe toti cu dragoste. Avea o bucurie nespusa la Praznicul Craciunului sa intampine cu daruri pe copiii care ii vesteau prin colinde Nasterea Domnului. Personalitatea sa impresiona prin blandetea neobisnuita cu care le vorbea tuturor, avand darul de a spune cuvinte de mangaiere ce puteau sa aline si un suflet foarte mahnit, cu vocea sa pioasa, foarte dulce, plina de duiosie. Nu avea nevoie de nici o alta metoda in plus, in afara de blandetea sa, pentru a atrage pe toti la sine, asa cum un magnet atrage in mod firesc fierul. Dragostea sa jertfelnica era nesfarsita, luand asupra sa problemele maicilor. Daca se intampla ca vreuna din maici sa greseasca si sa-i ceara iertare, aceasta i-o dadea imediat cu multa bunatate, dar spunandu-i si cuvinte folositoare. Maica Epiharia era foarte intelegatoare si ingaduitoare si cu cei buni, si cu cei rai, avand mestesugul duhovnicesc de a nu mustra in fata pe cel care gresea. De aceea si maicile ramaneau in pace, respectandu-o si multumind Lui Dumnezeu. Si-a indeplinit ascultarea de Stareta cu multa rabdare, cu intelepciune si spirit de sacrificiu fata de obstea-i incredintata."

Dupa slujba, la mormantul Maicii Stavrofore Epiharia Diaconeasa, din curtea Manastirii Dintr-un Lemn, a fost savarsit un Trisaghion. La slujba de pomenire de astazi au participat stareti si starete de la manastirile valcene, monahi si monahii, preoti si credinciosi, precum si obstea Manastirii Dintr-un Lemn.

Maica Stareta Epiharia Diaconeasa, s-a nascut in comuna Gusoieni, judetul Valcea, la 14 aprilie 1930 din parintii Marin si Elena Diaconeasa. A urmat scoala elementara in comuna natala. in anul 1943, la varsta de numai 13 ani, a intrat in Sfanta Manastire Dintr-un Lemn, daruindu-si intreaga viata slujirii Maicii Domnului pana la sfarsit.

In anul 1948 a urmat cursurile Seminarului monahal de la Manastirea Plumbuita din Bucuresti, timp de trei ani, Seminarul transferandu-se apoi la Manastirea Hurezi unde si-a incheiat studiile dupa un an.

La implinirea a 10 ani de la venirea in manastire si dupa o foarte serioasa ucenicie in monahism, s-a calugarit in anul 1953, primind numele de Epiharia in timpul Maicii Starete Paisia Vasilescu (1922-1966). Dupa calugarie Maica Epiharia a fost numita egumena a manastirii, lucrand casieria. Ca egumena Maica Epiharia a ajutat la inflorirea manastirii, fiind un sprijin de nadejde al Maicii Starete Paisia Vasilescu. Asa cum ne marturiseste maica Teodosia, prin anii 1955 a luat fiinta Scoala Monahala la care Maica Epiharia a predat Istoria Bisericii, invatand si povatuind maicile cu intelepciune, descoperindu-le puterea poruncilor Lui Dumnezeu si impartasindu-le intelegerea sfintei ascultari din invataturile Sfintilor Parinti.

Datorita ravnei si intelepciunii sale, precum si a exemplului de smerenie ce l-a dovedit intotdeauna, Maica Epiharia a fost numita Stareta a Sfintei Manastiri Dintr-un Lemn, in anul 1966, de catre Preasfintitul Parinte Iosif Gafton.

La data de 1 noiembrie 2004 Maica Stareta Epiharia Diaconeasa a trecut la cele vesnice lasand in urma o lucrare tainica caci "asemenea unei albine intelepte a strans din felurite flori si a facut mierea cea duhovniceasca, asezandu-o in vistieria inimii ei indulcind sufletele maicilor si surorilor, miscandu-le spre virtute.
"

Sursa: arhiram.ro

 

.

31 Octombrie 2011

Vizualizari: 1027

Voteaza:

Slujba de pomenire pentru Maica Stareta Epiharia Diaconeasa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE