Slujire Arhiereasca in Biserica Romaneasca din Cipru, cu prilejul hramului

Duminica, 6 iulie, Biserica Romaneasca din Cipru si-a sarbatorit cel dintai hram, Sf. Mare Mucenita Chiriachi. Cu aceasta ocazie, in mijlocul comunitatii romanesti din insula, a slujit Inaltpreasfintitul Parinte Timotheos, Mitropolit de Bostra (Patriarhia Ierusalimului), inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, din care au facut parte Parintele Meletie Barbu, ecleziarhul Manastirii Kikos, Ierodiaconul Modest Cozaciuc, vietuitor al aceleiasi manastiri, si Parintele Ciprian Mega, parohul Bisericii Romanesti din Cipru.





"Aici, in Biserica Sfintei Chiriachi si a Sfantului Ioan Iacob Hozevitul, nu suntem in Romania, dar nu suntem nici in Cipru. Suntem in Ierusalim, iubitii mei fii sufletesti! Nu va spun acest lucru pentru ca eu vin de la Ierusalim. Nu despre Ierusalimul pamantesc va vorbesc, ci despre Cetatea aceea in care Domnul Hristos ne-asteapta. Cetatea aceea pe care trebuie sa o cucerim cu dragoste jertfitoare si cu inima infranta. O fereastra deschisa mereu spre acest Ierusalim ceresc este si Biserica romanilor din Cipru, in care slujim astazi.

Va felicit pentru ceea ce ati realizat aici. Domnul Hristos sa va-ntareasca sa continuati aceasta minunata lucrare inceputa!”, a spus Inaltpreasfintitul Parinte Timotheos.

Credinciosii prezenti au fost sensibilizati de dragostea ierarhului grec de a sluji in limba romana.

Dupa slujirea Sfintei Liturghii, toti cei prezenti au fost invitati in sala sociala a Bisericii, la o agapa cu mancaruri traditionale romanesti, pregatite de Comitetul de doamne. Cu aceasta ocazie, s-a citit si un referat, intocmit de Consiliul Parohial, privind activitatea de pe parcursul celor doi ani de existenta a parohiei.

Lucrata in Romania, in stil traditional maramuresean, biserica a fost transportata si inaltata in insula in vara anului 2012. Pe 1 octombrie 2012, in prezenta a peste doua mii de credinciosi romani si ciprioti, Biserica Romanilor din Cipru a fost binecuvantata pentru slujire de catre Inaltpreasfintitul Parinte Isaia, Mitropolit de Tamassos si Orinis. Evenimentul a fost mediatizat de toate televiziunile cipriote. Cu aceasta ocazie, Inaltpreasfintitul Parinte Nicolae, Mitropolit de Filipopole (Biserica Ortodoxa Bulgara), prezent la eveniment, a daruit Bisericii o particica din moastele Sfintei Chiriachi, in semn de pretuire pentru parohia noastra, singura comunitate de emigranti din Cipru care a reusit sa-si construiasca propria biserica.

In ultimele luni ale anului 2012 si prima jumatate a anului 2013, preotul paroh si comunitatea au muncit pentru inzestrarea Bisericii cu cele necesare desfasurarii lucrarii liturgice: Sfinte Vase, obiecte liturgice, vesminte, carti de cult. A fost adusa si montata catapeteasma, sculptata in lemn de stejar. Au fost pictate icoanele bizantine, care impodobesc Biserica.

Pe 6 octombrie 2013, Biserica a fost sfintita de Inaltpreasfintitul Parinte Isaia, Mitropolitul locului, si de Preasfintitul Parinte Visarion, Episcopul Tulcii, delegatul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, inconjurati de un sobor de preoti, din Romania, din Grecia si din Cipru.

In 2014, inaintea Sfintelor Pasti, au fost incheiate lucrarile la sala sociala a Bisericii. Purtand numele Parintelui Arsenie Boca, aceasta cladire este destinata, in primul rand, scolii parohiale, unde, sub forma cursurilor de week-end, copiii din comunitate invata sa scrie si sa citeasca in limba romana, intra in contact cu informatiile elementare din cultura si istoria poporului din care provin si participa la catehezele saptamanale. Totodata, cladirea este folosita si pentru alte evenimente din viata comunitatii, pentru agapele duminicale, pentru expozitii etc.

Tot inaintea Sfintelor Pasti a fost montata o impresionanta poarta maramureseana, sculptata in lemn masiv, si a fost construit un foisor, pentru evenimentele in aer liber.

Parohia desfasoara o intensa activitate in plan social-filantropic. In zilele de miercuri din prima si ultima saptamana a fiecarei luni, preotul paroh viziteaza romanii aflati in detentie in penitenciare sau in arestul politiei. Saptamanal, in fiecare vineri, adesea insotit de credinciosi din comunitate, Parintele Ciprian este prezent in spitalele unde sunt internati bolnavi de origine romana, savarsind Taina Sfantului Maslu, spovedindu-i si impartasindu-i.

In plan socio-cultural, pentru a mentine unitatea comunitatii. Biserica organizeaza frecvent seri romanesti, invitand artisti indragiti de credinciosii romani. Astfel, pe 1 octombrie 2012, a fost organizat un extraordinar concert de muzica veche romaneasca, in interpretarea lui Grigore Lese. Pe 15 decembrie 2013, romanii din Cipru au colindat impreuna cu Stefan Hrusca. Pe 21 aprilie 2014, a fost invitat actorul Doru Octavian Dumitru, care a transmis un mesaj cu o profunda incarcatura crestina, printr-un neobisnuit spectacol de comedie.





Cu fiecare sarbatoare, comunitatea se mareste. Desi sunt incercati de neajunsurile materiale, foarte multi fiind fara locuri de munca, romanii din Cipru au gasit un sprijin in Biserica lor, care ii asigura neincetat ca Cineva le poarta de grija.

08 Iulie 2014

Vizualizari: 1261

Voteaza:

Slujire Arhiereasca in Biserica Romaneasca din Cipru, cu prilejul hramului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE