Slujire arhiereasca la Manastirea din Poiana Sohodol

Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent Duminica, 3 august 2014, in mijlocul obstii monahale de la Manastirea “Inaltarea Domnului” din Poiana Sohodol, protopopiatul Campeni. Arhipastorul va oficia slujba de resfintire a bisericii acestei vetre monahale, va savarsi Sfanta Liturghie si va rosti cuvantul de invatatura.

Parintele Irineu Filip, staretul manastirii, a prezentat un scurt istoric al Manastirii “Inaltarea Domnului” din Poiana Sohodol si a vorbit despre programul slujbelor de duminica: „Schitul Poiana din comuna Sohodol, judetul Alba, se afla situat geografic printre vaile muntilor Apuseni, la partea de vest a vechiului oras Abrud si la sud-vest de orasul Campeni, la o distanta de 13 km. Biserica este cu adevarat aparte datorita frescei lucrate de catre domnul Morosan Mihai intre anii 1966–1972. Are mobilierul sculptat in lemn masiv de stejar la Manastirea Neamt.

Geamurile sunt turnate in plumb vitralic, lucrate la atelierele Patriarhiei la Bucuresti. Intre anii 1966-1972 a randuit Domnul ca aici sa poposeasca un calugar aparte in persoana parintelui arhimandrit Dosoftei Morariu, care a venit de la Catedrala Patriarhala din Bucuresti, in aceasta perioada efectuandu-se pictura. Pridvorul n-a mai apucat sa fie pictat, s-a pictat doar mai tarziu, respectiv intre anii 1996 si pana in prezent.

Biserica s-a ridicat la rangul de manastire in anul 1998, pentru ca oamenii din aceasta zona s-au imputinat. Zona fiind foarte imbatranita, oamenii fiind din ce in ce mai putini, astazi fiind 35 de familii, cu o varsta inaintata, dar cu o ravna deosebita si cu mare caldura in suflete. Chiar daca biserica este izolata, chiar daca biserica este asezata intr-un loc mai marginas, in ultimii doi ani, biserica a imbracat o haina noua, prin lucrari ample de reabilitare. In mijlocul nostru va veni Inaltpreasfintitul Arhiepiscop al Alba Iuliei, Inaltpreasfintitul Irineu, Arhipastorul si parintele nostru, care a acceptat invitatia noastra ca el sa liturghiseasca slujba arhiereasca pentru ca in aceasta biserica, nu s-a slujit Sfanta Liturghie Arhiereasca de 37 ani. Iata ca Postul Adormirii Maicii Domnului aduce bucuria, aduce pacea si, sigur, binecuvantarea arhiereasca a parintelui nostru care poate sa aduca pace, poate sa aduca liniste si poate sa dea binecuvantarea mult ravnita si dorita pe care o ravnim si noi cei care slujim la Sfantul Altar si pe care o doresc si o ravnesc toti credinciosii care vor lua parte la Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie Arhiereasca.

Programul zilei: va fi primirea Inaltpreasfintitului Arhiepiscop Irineu la ora 09.00, dupa care la ora 09.30 se va oficia slujba de sfintire a lucrarilor care s-au efectuat, iar la ora 10.00 Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie Arhiereasca. Dupa care la ora 13,00 se va incheia cu o masa festiva care va aduce bucurie si care nadajduim ca Dumnezeu sa reverse pacea, bunatatea si buna randuiala sa decurga in asa fel incat omul sa se incarce duhovniceste si mai mult ca atat, sa nu uite ca lucrurile cele mari si bine placute lui Dumnezeu uneori chiar sunt nu la indemana oricui pentru ca locul este, asa cum am spus, mai izolat.

Fie ca milostivul Dumnezeu sa randuiasca ziua de 3 august, sa aduca bucurie multa, pace si binecuvantarea arhiereasca de la parintele nostru, ca fiecare sa ne bucuram de plata Celui Preainalt Parinte care nu intarzie sa rasplateasca pe cel care lucreaza in gradina sa binecuvantata”.

Duminica, 03 august, cand pomenim pe Preacuviosii Parintii nostri: Dalmat, Faust si Isachie, si pe Sfanta mironosita Salomeea, Biserica Ortodoxa se va afla in a opta duminica dupa Rusalii. Pericopa evanghelica randuita sa se citeasca la Sfanta Liturghie, de la Matei, cap 14, 14-22, prezinta Inmultirea painilor.

Sursa: reintregirea.ro

01 August 2014

Vizualizari: 513

Voteaza:

Slujire arhiereasca la Manastirea din Poiana Sohodol 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE