Slujire arhiereasca la Manastirea Sadova din judetul Dolj

Ctitoria domnitorului Matei Basarab de la Sadova, inchinata Sfantului Ierarh Nicolae, a primit ieri, in Duminica a 34-a dupa Rusalii (a Fiului risipitor), vizita Inalt Preasfintitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei. IPS Parinte Mitropolit a fost insotit de parintele Grigorie Vulcanescu, consilier cultural in cadrul Arhiepiscopiei Craiovei si protoiereu al Protopopiatului Craiova Sud. Sfanta Liturghie a fost oficiata in bolnita manastirii, ctitorie a Sfantului Domnitor Constantin Brancoveanu (1693) si inchinata Praznicului „Intrarea Maicii Domnului in Biserica”, biserica mare a asezamantului monahal aflandu-se intr-un amplu proces de restaurare a picturii interioare.



„Lucrurile cele duhovnicesti se risipesc atunci cand le cheltuim fara rost”

La finalul slujbei, Mitropolitul Olteniei a pus in inimile credinciosilor prezenti cuvant de invatatura, talcuind pericola duminicala despre pilda „Fiului risipitor”. In acest context, IPS Parinte a vorbit despre pocainta, ca intoarcere a omului pacatos in slava si bunatatile Parintelui Ceresc prin marturisirea sincera a pacatelor sale. „Din Sfanta Evanghelie de astazi intelegem ca Mantuitorul Iisus Hristos ne invata sa nu risipim darurile Parintelui Sau. Suntem in casa lui Dumnezeu pentru ca am fost creati de El si am primit fiecare in parte daruri si lucruri deosebite, intelepciune, sanatate, izbavire si rascumparare din robia pacatului si a mortii prin Sangele Celui ce ne-a chemat la ospatul duhovnicesc al Imparatiei Cerurilor. Este adevarat ca noi luam aceste daruri si, de multe ori, le folosim spre a noastra pierzare.

Dumnezeu ne invredniceste ca sa fim in lumea aceasta, inaintea oamenilor, in cinste, dar noi folosim aceste lucruri spre osanda noastra si, in mod necuviincios si pacatos, le cheltuim in desertaciune si le pierdem cu totul. Astfel de pacate si de risipiri se petrec departe de casa parinteasca, departe de Tatal cel Ceresc. Acest lucru ne arata ca atunci cand pacatuim suntem departe de Dumnezeu, intr-un loc indepartat, unde stapaneste pacatul si moartea. Asa este si fiul cel risipitor din Evanghelie, care, atunci cand primeste parte din averea sa, pleaca departe de casa tatalui sau, cheltuindu-si intreaga mostenire alaturi de oamenii cei pacatosi. Intelegem de aici ca lucrurile cele duhovnicesti se risipesc atunci cand le cheltuim fara rost, fara minte si spre satisfacerea poftelor trupesti. In asemenea viata, oamenii sunt departe de Dumnezeu si nu au niciodata multumire sufleteasca”, a conchis IPS Parinte Mitropolit Irineu.

Situat in extremitatea sudica a judetului Dolj, in directia Bechet, cinstitul asezamant monahal, pe vremuri punct strategic de aparare, a adunat in decursul timpului o istorie bogata, plina de fapte duhovnicesti. Mentionata documentar in secolul XVI, drept ctitorie a boierilor Craiovesti, Manastirea Sadova a fost reconstruita din caramida in anul 1633, cu hramul Sfantul Ierarh Nicolae si fortificata in anul 1693 de domnitorul Matei Basarab. Ulterior, in 1693, Sfantul Domnitor Constantin Brancoveanu a ridicat biserica-bolnita cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului.

Diac.
Ionita Apostolache
Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.

05 Martie 2013

Vizualizari: 585

Voteaza:

Slujire arhiereasca la Manastirea Sadova din judetul Dolj 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Manastirea Sadova

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE