Soborul Sfintilor 12 Apostoli, hramul Manastirii Barsana

Joi, 30 iunie, cand in Biserica Ortodoxa se praznuieste Soborul Sfintilor 12 Apostoli, Inalt Preasfintitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, va oficia Sfanta Liturghie la Manastirea Barsana, judetul Maramures, cu ocazia hramului, alaturi de Preasfintitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, si un ales sobor de preoti si diaconi, informeaza „Ziarul Lumina”, Editia de Transilvania.

La Barsana a fost ultima resedinta episcopala din Maramures, pana in 1937, cand s-a infiintat Episcopia Ortodoxa a Maramuresului cu resedinta la Sighet, avandu-l ca ierarh pe Gavriil Barsana. Manastirea Barsana a incetat sa mai existe dupa 1791, cand statul austriac i-a confiscat averea si a predat-o Manastirii Cernok (de langa Munkaci), iar ultimii calugari s-au retras la Manastirea Neamt. In 1806, credinciosii din Barsana au mutat biserica manastirii mai aproape de sat, pentru a o pazi sa nu fie distrusa. Rezidirea acestui asezamant a inceput in 1993, prin stradaniile pr. Gheorghe Urda. S-a terminat constructia bisericii, apoi s-a ridicat si o casa monahala, in stil maramuresean. Biserica manastirii cu hramul 'Soborul Sfintilor 12 Apostoli' a fost construita in anul 1993, folosindu-se ca materiale de constructie piatra si lemnul.

Viata crestin-ortodoxa din Maramuresul voievodal

Anul 1391 este unul de referinta pentru viata bisericeasca ortodoxa din Tara Maramuresului, intrucat la 13 august patriarhul Antonie al Constantinopolului a emis un tomos patriarhal, care reprezinta prima confirmare scrisa despre existenta vietii bisericesti organizate din tinutul Maramuresului. Implinindu-se 620 de ani de la aceasta atestare documentara, Preasfintitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, a propus organizarea unui simpozion care sa ne prezinte aspecte legate de aceasta atestare.

Astfel, in organizarea Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, a Catedrei de teologie ortodoxa si asistenta sociala din cadrul Facultatii de Litere Baia Mare, a Asociatiei 'Societatea de Studii Teologice Ortodoxe din Romania' si a Protopopiatului Ortodox Roman Sighet, se va desfasura simpozionul intitulat '620 de ani de la prima atestare documentara de viata bisericeasca organizata in Maramures', vineri, 1 iulie, in incinta Palatului episcopal din Sighetu Marmatiei, incepand cu ora 10:00.

La aceasta manifestare cultural-bisericeasca vor fi prezentate referate stiintifice, care vor aduce noi lamuriri despre spiritualitatea si viata crestina ortodoxa din Maramuresul voievodal, referate care vor alcatui ulterior un volum dedicat acestui eveniment bisericesc.

Sursa: basilica.ro
 

30 Iunie 2011

Vizualizari: 1030

Voteaza:

Soborul Sfintilor 12 Apostoli, hramul Manastirii Barsana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE