Spania a gazduit Congresul International Nepsis

Cea de-a III-a editie a Congresului International Nepsis, gazduita in perioada 24-25 septembrie, a adunat anul acesta la Torrejon de Ardoz, Spania, sute de romani de toate varstele, cu precadere tineri, din Mitropolia Europei Occidentale si Meridionale.

Ca in fiecare an, astfel de intruniri readuc in starea romanilor plecati de ani dincolo de granite sentimentul trairii credintei ortodoxe si a traditiilor strabune. Invitati au fost ierarhii din mitropolie, in frunte cu Inaltpreasfintitul Parinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale, alaturi de Preasfintitul Parinte Siluan, Episcopul Italiei, Preasfintitul Parinte Timotei, Episcopul Spaniei si Portugaliei, Preasfintitul Episcop-vicar Marc, pr. prof. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu si pr. arhimandrit Ignatie Trif de la Alba Iulia.

Congresul Nepsis a fost deschis sambata, printr-un Te Deum, savarsit de Preasfintitul Parinte Episcop Timotei, in calitate de gazda, in biserica „Sfantul Pantelimon” din Torrejon de Ardoz, cu participarea celorlalti ierarhi si a numerosi preoti, raspunsurile fiind date de Corul Tronos al Patriarhiei Romane, care a incantat publicul in seara aceleiasi zile, cu un concert de muzica psaltica, repertoriul incluzand muzica bisericeasca, dar si un final din folclorul romanesc, atat de iubit de romanii de pretutindeni.

Biblia si rugaciunea

Tineri de toate varstele, asa cum ii numea Parintele Mitropolit Iosif, s-au imbogatit sufleteste din cuvintele pline de folos ale celor doi invitati sa conferentieze. In deschiderea sesiunii, ierarhul a facut o sinteza a activitatilor in care sunt implicati romanii ortodocsi din tarile Miropoliei Europei Occidentale si Meridionale, aratand schimbarea pe care aceste activitati o aduc in viata romanilor indepartati de patria lor, mai ales in formarea tinerilor.

Prezentand tema „Sfanta Scriptura – Cuvantul Viu al lui Dumnezeu”, pr. prof. univ. dr. Constantin Necula le-a vorbit tinerilor despre importanta citirii Bibliei, marturisindu-si, in acelasi timp, experienta personala a primei lecturi a cartii sfinte: „A citi Sfanta Scriptura este un act de intimitate, ca atunci cand te imbraci. A te dezbraca nu e un act de intimitate. Scriptura este o carte in care te imbraci cu toata gandirea lumii pana la un punct si mai apoi cu gandirea lui Dumnezeu asupra lumii. Pentru toti tinerii cel mai important mod de a-i atrage in biserica este de a le spune despre Dumnezeu care a murit de dragul nostru. Atat de mult ne-a iubit acest Iisus Hristos, incat a admis moartea de dragul nostru, pentru ca niciodata aceasta dragoste a noastra sa nu mai moara. Inainte de a lucra sa-L castigati pe Dumnezeu, trebuie sa va lasati castigati de Dumnezeu”.

Se spune ca departe de casa si de familie, uniunea omului cu Dumnezeu este traita la o intensitate superioara, in biserica omul gasindu-si linistea sufleteasca. Acest lucru a fost confirmat de numarul mare de romani care s-au dunat la biserica din Torrejon de Ardoz, iar mai apoi la Casa de Cultura din oras, care a gazduit conferintele. In tema „Rugaciunea, lupta omului cu Dumnezeu si tensiunea pentru indumnezeire”, pr. arhimandrit Ignatie Trif a semnalat: „Noi, in rugaciune ar trebui sa cautam, in primul rand, sa-L primim pe Dumnezeu, sa primim pe cineva in rugaciune, ci nu atat ceva, fiindca se intampla ca atunci cand cerem foarte mult ceva sa nu primim nimic. De ce? Pentru ca noi nu I-am cerut niciodata sa vina in noi insine”.

Fiecare conferinta a fost urmata de intrebari si raspunsuri, una dintre problemele ridicate de participanti fiind pastrarea identitatii printre straini, identitate care poate fi regasita in biserica, prin rugaciune si prin apropierea de Dumnezeu.

Foloasele sportului

Recunoscute fiindu-i beneficiile pentru trupul si psihicul omului, sportul poate avea, spre uimirea noastra, un mare folos si in formarea duhovniceasca, stimuland munca in echipa, conlucrarea cu aproapele, determinandu-ne sa ne recunoastem imperfectiunile, dar si sa vedem atunci cand prietenul nostru ne depaseste. Sunt cateva dintre argumentele aduse de Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Iosif la indemnul adresat parintilor de a-si lasa copiii sa practice activitati sportive de la cele mai tinere varste.

Aratand o data in plus foloasele miscarii, congresul Nepsis a inclus in program si un mini-campionat de fotbal la nivel de mitropolie, Italia fiind tara care s-a clasat de aceasta data pe locul I. Mai putin important este, insa, clasamentul, care pierde in favoarea legaturilor ce se leaga in timpul acestor activitati, a prieteniilor dintre membrii fratiilor Nepsis.

Sa adunam comori in Cer

Gazda actualei editii a Congresului Nepsis, Parohia Torrejon de Ardoz, s-a bucurat nu doar de primirea celor peste 300 de oaspeti din 10 tari, in frunte cu ierarhii, ci incununand eforturi de ani de zile, preotul paroh Mihai Catalin Savu a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor.

Sfanta Liturghie a fost oficiata duminica de cei patru ierarhi ai Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Europei Occidentale si Meridionale, in fruntea soborului fiind Parintele Mitropolit Iosif. Preasfintitul Parinte Siluan, Episcopul Italiei a deslusit pericopa evanghelica a zilei in cuvantul de invatatura: „Milostenia nu inseamna sa dai ce nu ai, inseamna sa dai din ce ai sau din ce ai in plus. Si daca facem acum o razie ne dam seama ca nu suntem chiar asa de lipsiti. Dumnezeu poate sa inmulteasca tot harul la noi, ca avand intotdeauna toata indestularea in toate, sa prisositi in tot lucrul bun. Evanghelia ne spune: Imbogatiti-va in Dumnezeu, nu va adunati comori pe pamant!”.

Tinerii din Nepsis nu fac altceva decat sa se imbogateasca prin activitatile pe care le desfasoara pentru ei insisi si pentru romanii singuri din tarile din Occident, una dintre acestea fiind taberele religioase organizate pentru copii la manastirile din tara de origine, in care cei mici se roaga, participa la slujbe, se joaca, fac sport, iau parte la ateliere de lucru, dar si la alte activitati pe echipe.

Romanii stiu sa vina impreuna

Congresul International Nepsis s-a incheiat cu extragerea concluziilor, o analiza a modului de desfasurare a actualei editii si cu traseul de vizitare a principalelor obiective turistice din Madrid.

Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Iosif i-a intarit pe toti in rugaciune, prin care trecem cu folos vremurile grele in care traim: „Nu putem sa ne lepadam de biserica si mai ales aici, unde traim in strainatate. Cat de greu este sa ne reunim? Cat de greu este sa facem o parohie intr-un oras oarecare? Cat de greu este sa aducem un preot care sa traiasca si el cu dumneavoastra? Multi dintre ei, cei mai multi, lucreaza cot la cot cu dumneavoastra. Este greu, dar suntem aici ca sa nu ne pierdem credinta. Chiar daca suntem saraci si trebuie sa ne rugam in hale ca aceasta, transformate in biserica, suntem aici si unde suntem, suntem cu Hristos”.

Cate un reprezentant din fiecare eparhie din Mitropolia Europei Occidentale si Meridionale a adresat un scurt cuvant de final, exprimandu-si astfel bucuria de a fi luat parte si anul acesta la Congresul Nepsis. Fiecare trebuie sa duca mesajul desprins din aceste conferinte mai departe, in parohiile lor si sa incerce sa-i aduca la Hristos pe acei tineri care nu mai au niciun scop in viata, dupa cum i-a indemnat Preasfintitul Timotei, Episcopul Spaniei si Portugaliei: „Sa iesim din lumea aceasta care nu-si mai gaseste sensul. Sunt foarte multi tineri care nu au un sens in viata, tineri care se drogheaza pentru ca nu sunt instare sa duca povara lumii acesteia, este o fuga de realitate, de responsabilitati. Iesim din biserica, asa cum se spune la finalul fiecarei Sfinte Liturghii – Cu pace sa iesim –, dar sa nu iesim din Biserica Vie, care este Hristos”.

Mai mult decat conferinte, drumetii, vizite, concerte, rugaciune si participare la slujbe, Congresul Inernational Nepsis implica discutii, o interactiune continua intre ierarhii, preotii si credinciosii ortodocsi din cuprinsul mitropoliei, menita sa vina in folosul romanilor de peste granite, sa-i readuca pe calea credintei ortodoxe. Astfel, sfatul adresat de Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Iosif tuturor tinerilor participanti la eveniment a fost ca ei, care au primit cuvantul lui Dumnezeu sa-l duca si celorlalti si sa-si atraga fratii romani spre biserica. Biserica este singurul loc unde, departe de casa, romanul isi mai poate gasi adevarata identitate, aceea de crestin ortodox, pentru ca, asa cum spunea Preasfintitul Episcop-vicar Marc, „rostul fiecarui crestin e sa devina Dumnezeu, prin har”.

Impreuna, de 12 ani

Nepsis este numle generic al diferitelor asciatii sau grupari ale tinerilor ortodocsi din Mitropolia Europei Occidentale si Meridionale si functioneaza sub indrumarea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Europei Occidentale si Meridionale. Asociatia tinerilor ortodocsi Nepsis s-a constituit initial la data de 13 noiembrie 1999, la Paris.
Cu ocazia congresului aniversar din 2009, Nepsis a devenit „Federatia Fraternitatilor Nepsis”, o structura de coordonare a gruparilor Nepsis din mitropolie si a activitatilor sau evenimentelor Nepsis.

In anul 2012, Congresul International Nepsis va fi gazduit la Londra, in perioada 28-29 septembrie.

Sursa: radiorenasterea.ro

26 Septembrie 2011

Vizualizari: 665

Voteaza:

Spania a gazduit Congresul International Nepsis 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE