Spectacole de colinde si traditii populare in Arhiepiscopia Craiovei

Spectacole de colinde şi tradiţii populare în Arhiepiscopia Craiovei: Evenimente sub genericul „Hristos se naşte, măriţi-L”

Teatrul „Elvira Godeanu” din municipiu Târgu Jiu a găzduit luni, 14 decembrie, cea de a IV-a ediţie a Festivalului “Tradiţii şi obiceiuri din bătrâni”. Evenimentul a fost organizat de Liceul Teologic „Sfântul Nicodim”. A doua zi, Regalul de colinde „Hristos se naşte, măriţi-L” a fost completat la Craiova de tradiţionalul „Colindar cu Paula Seling”, organizat Teatrul Naţional „Marin Sorescu”.

Credincioşii gorjeni au trăit cu emoţie bucuria întâlnirii cu tradiţia şi colindul strămoşesc în cadrul Festivalului „Tradiţii şi obiceiuri din bătrâni”. Pregătit cu grijă de ostenitorii Liceului Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu, profesori şi elevi deopotrivă, spectacolul a fost integrat în cadrul evenimentelor închinate Praznicului Naşterii Domnului, organizate de anul acesta în Arhiepiscopia Craiovei sub genericul „Hristos se naşte, măriţi-L. Pe scena Teatrului „Elvira Godeanu” au urcat astfel Corala Facultăţii de Teologie din Craiova, dirijată de pr. lect. dr. Adrian Maziliţa, corurile preoţilor gorjeni „Nikofonis” şi al Liceului Teologic, sub conducerea arhid. Nicuşor Lăzărică.

Cele trei formaţii au interpretat colinde de compoziţie psaltică, populară şi corală, reînviind spiritul tradiţional ortodox de crăciun. În auzul credincioşilor gorjeni au răsunat piese consacrate, precum: „Gazde mari” de Tiberiu Brediceanu, „În seara de Moș Ajun” de Marin Petrache, „Steaua sus răsare” de Vasile Popovici, „La Betleem, colo jos” de Nicolae Lungu și „Moș Crăciun” de Dumitru Georgescu Chiriac, „Și-am plecat să colindăm”, „O, lerui, Doamne”, „Domn, Domn în cer”, „Sloboză-ne gazdă-n casă”, „În coliba întunecată” etc. O prestaţie aparte a avut şi Corul „Junior” al Liceului Teologic, dirijat de prof. Angelica Mirea. Urarea finală a fost făcută de elevii clasei a XII-a A, care au prezentat în variantă specifică tradiționalul «Plugușor» de Anul Nou.

„Deschideți largi inimle și primiți-L pe Hristos!”
La final, în cuvântul de învăţătură, IPS Părinte Mitropolit Irineu a exprimat bucuria sfântă şi tainică a aşteptării marelui Praznic, generată de frumuseţea colindului şi a tradiţiilor populare româneşti. „În aceste clipe sfinte gândul nostru se ridică spre bucuria tainică pe care au avut-o păstorii din Betleem când au auzit corurile cerești, aducând laudă Lui Dumnezeu. Atunci, pe pământ îngerii au cântat ca niciodată: «Slavă întru cei de sus Lui Dumnezeu și pe pământ pace în bunăvoire». Deci, deschideți largi inimle și primiți-L pe Hristos, cu gândul la vestirea Sfântului Arhanghel: «Nu vă temeți, căci, iată, vă binevestesc bucurie mare, care va fi pentru tot poporul În Cetatea lui David s-a născut azi Mântuitorul, Care este Hristos Domnul», Amin”, a conchis IPS Părinte Irineu.

Spectacol caritabil organizat de Asociaţia „Vasiliada”
Mult aşteptatul eveniment „ColinDar cu Paula Seling”, organizat de Asociaţia „Vasiliada”, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei, a avut loc marţi, 15 decembrie. În deschiderea spectacolului, pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova a urcat Corul Facultăţii de Teologie din Craiova, condus de pr. lect. dr. Adrian Maziliţa. Momentul reîntâlnirii cu îndrăgita artistă a fost primit cu multă bucurie de credincioşii din Cetatea Băniei. Ca în fiecare an, repertoriul „ColinDarului” a fost completat de câteva piese transpuse în limbaj mimoco-gestual de copiii din grupul mimico-gestual „Anghelos”, de la Şcoala Specială „Sf. Vasile”, coordonaţi de pr. Adrian Stănulică, directorul Asociaţiei „Vasiliada”. Întregul concert a fost pezentat de actorul Ovidiu Cuncea.

La final, IPS Părinte Mitropolit Irineu a mulţumit invitateai pentru darul de colind oferit din nou craiovenilor şi pentru dragostea arătată copiilor cu dizabilităţi din centrele „Vasiliada”, spre care se vor îndrepta fondurile strânse.

Tot în cadrul evenimentului „ColinDar cu Paula Seling” a avut loc şi licitaţia tablourilor din expoziţia „Faptele bune prind culoare”, aşezate spre vedere în foaierul teatrului. Lucrările au fost realizate în perioada 2-4 octombrie, în cadrul unei tabere de creaţie organizate de Arhiepiscopia Craiovei şi Asociaţia „Vasiliada” la Mănăstirea Tismana. A fost o frumoasă colaborare între 20 de tineri, 10 cu deficienţe de auz şi 10 elevi şi studenţi din judeţele Dolj şi Gorj, îndrumaţi de profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova, Secţia Artă Sacră.

Arhid. Ioniţă Apostolache
Prof. Vasile Gogonea

Sursa:mitropoliaolteniei.ro

17 Decembrie 2015

Vizualizari: 582

Voteaza:

Spectacole de colinde si traditii populare in Arhiepiscopia Craiovei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE