Succesul tinerei generatii isi are radacina in educatia crestina

O echipa de entuziasti a alcatuit un proiect minunat: Pasaport pentru succes. Proiectul isi propune, ca obiectiv, formarea abilitatilor de viata in randul tinerilor. Inceputul educatiei este gandit cu ajutorul jocurilor. Jocul trebuie sa devina un instrument de transmitere a deprinderilor practice, a unei limbi elegante si chiar a valorilor crestine.

Este de mare importanta si tematica jocurilor. Ea trebuie bine aleasa. Pentru ca, din nefericire, adesea jocurile transmise prin media - televizor si internet  - nu numai ca sunt lipsite de duh crestin, dar cultiva si agresivitatea. Pe deasupra, aceste jocuri sugereaza si imoralitatea. In acest caz nu poate fi vorba de „formare”, ci de „deformare” si nici de succes, ci de prabusire.

Succesul isi are izvorul intr-o educatie crestina. „Deprinde pe tanar cu purtarea pe care trebuie s-o aiba, zice Inteleptul Solomon, si nici cand va imbatrani nu se va abate de la ea” (Pilde 22,6). Tanarul, deprinzand un mod corect de a gandi, de a vorbi, de a actiona, are toate sansele sa ajunga un om educat si manierat.

N-am putea spune ca romanii n-au un dram de credinta dar, daca suntem sinceri, sunt tare deficitari la educatie. Incepand cu normele elementare de comportament si culminand cu situatiile in care trebuie sa dea lumii ceea ce au invatat sa faca, sunt foarte deficitari.

Pe buna dreptate Sfantul Grigorie de Nazianz spunea ca „arta artelor este sa-l formezi pe om, cea mai instabila si cea mai complicata fiinta dintre vietuitoare”. Dar si cand ai reusit sa-l educi cum trebuie, vei putea avea mangaierea ca ai dat societatii un om integru! „Cel ce poate imblanzi pe cei neinvatati, ca sa iubeasca invatatura si indreptarea, spune Sfantul Antonie cel Mare, facator de om trebuie sa se numeasca”.

Acelasi Sfant Parinte ne-a lasat si criteriile dupa care putem constata ca un tanar este educat: „…privirea, mersul, glasul, rasul, ocupatiile si intalnirile cu oamenii. Caci toate acestea se indrepteaza spre tot mai multa cuviinta. Mintea lor cea iubitoare de Dumnezeu li se face strajer treaz si inchide intrarea patimilor si a rusinoaselor aduceri aminte”. Un asemenea tanar are toate sansele sa razbeasca in viata.

In educarea tinerilor trebuie sa avem grija si de cercul prietenilor in care se invart. Daca acestia sunt tineri cuminti si, in cazul ideal, credinciosi, anturajul ii va indemna sa faca lucruri si mai bune. Evagrie Ponticul spunea in veacul al IV-lea ca „trebuie sa ai ca prieteni pe cei ce pot fi de folos si de ajutor vietuirii tale. Fugi de intalnirile cu tinerii rai si scandalagii, si cu nici unul din acestia sa nu locuiesti impreuna; ba si de sfaturile lor cele de nimic sa te lepezi. Caci nu locuiesc langa Dumnezeu si nici statornicie n-au. Prietenii tai sa fie tinerii pasnici, fratii duhovnicesti…”. Cat de actuale sunt aceste sfaturi si in veacul XXI !

Daca esti realist nu poti pretinde tinerilor sa se comporte ca si batranii. Ei au nevoie, daca sunt copii – de jocuri, daca sunt adolescenti – de distractii potrivite varstei lor. Numai ca acestea trebuie sa fie elegante si morale. De aceea, cei ce organizeaza petrecerile lor, sau chiar tinerii insisi sa fie atenti la acest lucru. Le spune Inteleptul Solomon: „Bucura-te, omule, cat esti tanar si inima ta sa fie vesela in zilele tineretii tale si mergi in caile inimii tale si dupa ce-ti arata ochii tai, dar sa stii ca, pentru toate acestea, Dumnezeu te va aduce la judecata Sa” (Eclesiastul 11, 9).

Asa ca entuziastilor, care au scris proiectul Pasaport pentru succes, le dorim sa-si vada munca incununata cu reusita. Lor insa, Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, si tuturor celor ce se ocupa de educarea tinerilor, ba chiar tinerilor insisi, le atragem atentia cu seriozitate: nu exista succes fara educatie crestina!

† A N D R E I ,
Arhiepiscop al Alba-Iuliei

Sursa: Radio Reintregirea
 

15 Noiembrie 2010

Vizualizari: 390

Voteaza:

Succesul tinerei generatii isi are radacina in educatia crestina 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE