Sute de mii de pelerini, prezenti la Manastirea Nicula

 

Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului aduna la Manastirea Nicula mii de pelerini. Anul acesta sunt asteptate 200.000 de persoane.

  

Momentul cel mai asteptat este scoaterea Icoanei Facatoare de Minuni si inconjurarea bisericii, in noaptea de 14 spre 15 august. Icoana a fost zugravita in 1681 de preotul roman Luca din Iclod.

Potrivit traditiei aceasta icoana a Maicii Domnului cu Pruncul a lacrimat 26 de zile, intre 15 februarie si 12 martie 1694. 

 

Incepand cu ora 18.00 se va oficia Vecernia. Vor sluji PS Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, si PS Vasile Somesanul, Episcop-Vicar al Clujului. La ora 22.00, dupa ce icoana facatoare de minuni va fi scoasa din biserica, va incepe slujba Utreniei si se va canta Prohodul Maicii Domnului. In jurul orei 02.00 se va inconjura biserica cu icoana facatoare de minuni si se vor citi Molitvele Sfantului Vasile cel Mare.

 

Slujba din data de 15 august va fi oficiata de IPS Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

 

Intr-un comunicat al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, dat marti publicitatii, se arata ca si enoriasii greco-catolici si preotii care-i insotesc vor porni pe jos, cu prapori si cu steaguri, in procesiune spre Nicula.

 

La acest eveniment, mii de credinciosi inconjoara vechea bisericuta din lemn pe coate si genunchi, in semn de umilinta.

 

Istoric

 

Intre anii 1712 si 1782,  icoana a fost ingropata. Se spune ca atunci cand a fost dezgropata, rama ii putrezise, in timp ce pictura ramasese neatinsa.

 

In anul 1948, icoana a fost zidita intr-o fereastra de catre Chezan Vasile, pentru a fi protejata de eventuale furturi. La data de 30 ianuarie 1964 staretul de la Nicula aduce icoana in manastire. La numai cateva ore, o echipa a Securitatii a luat-o si a transportat-o la sediul Arhiepiscopiei Clujului.

 

 

In 1991, icoana este supusa restaurarii, iar in 1992 este adusa la Manastirea de la Nicula.

 

 

In aceste zile, la Manastirea Nicula, cei care au credinta mai slaba au prilejul sa o intareasca vazand credinta mai puternica a altora; cei care au rabdare mai putina se intaresc vazand rabdarea altora; cei care se roaga mai putin si mai superficial se imbogatesc si se innoiesc din rugaciunea fierbinte a altora, a tuturor.

.

13 August 2007

Vizualizari: 1900

Voteaza:

Sute de mii de pelerini, prezenti la Manastirea Nicula 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE