Tabara de pictura la Manastirea "Buna Vestire" Patranjeni

Zilele acestea Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent in mijlocul artistilor si studentilor participanti la cea de-a VIII-a editie a taberei de pictura de la Manastirea Patranjeni.

Tabara de pictura, ce se desfasoara in perioada 01 - 11 august, valorifica o tema ce se adauga comemorarii Sfintilor Imparati Constantin si Elena si poarta titlul " Busuiocul - Floarea Imparatului”. Scoala de vara este rodul binecuvantat al parteneriatului dintre Centrul de creatie si cercetare continua "Sfantul Evanghelist Luca” din Cluj Napoca si Manastirea Buna Vestire de la Patranjeni, Judetul Alba.

Arta sacra este o chemare adresata oamenilor la un dialog cu Dumnezeu, avand la baza spiritualitatea crestina si bucuria cunoasterii Lui, curatenia si sublimul existentei, emotia si frumosul. Prin arta sacra se resacralizeaza imaginea si se innobileaza realitatea, indreptand-o inspre transcendent prin diversele si sensibilele ei forme de exprimare.

Initiatorul si coordonatorul proiectului este dl profesor Ghenescu Marius Dan, Directorul Centrului de Creatie si Cercetare Continua "Sfantul Evanghelist Luca” cel care ne-a precizat:

"Ca in fiecare an cursanti alaturi de artisti consacrati ne reunim intr-o tabara, o scoala de vara la manastirea Patranjeni cu hramul "Buna Vestire”, in perioada postului Adormirii Maicii Domnului. Scoala de vara este organizata in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa Cluj, departamentul Arta Sacra, organizata prin Centrul de Creatie si Cercetare Sfantul Evanghelist Luca.

In fiecare an am gandit sa fie o anume tema si anul acesta am pus sub semnul maximei lui Andrei Tarkovsky "cu cat este mai mult rau in lume cu atat este mai necesara arta”, ceea ce certifica misiunea artistului de a fi un ambasador al pacii, al armoniei omenirii sub o singura flamura universala ARTA. Rolul artistului este unul foarte bine clar conturat de a transmite valorile spirituale, culturale, ale fiecarei natiuni printr-un limbaj ce uneste oamenii intr-o singura gradina a paradisului pierdut candva.

Anul acesta comemoram si noi artistii pe Sfintii Imparati Constantin si Elena, si aceasta tabara are ca si tema "Floarea Imparatului”, dupa o marturie istorica a Sfintei Imparatese Elena care a mers la Ierusalim spre a descoperi Sfanta Cruce si indemnata de un rabin i s-a spus ca o va gasi in locul unde va creste busuioc. Si am facut o frumoasa conexiune, o legatura cu floarea busuiocului care de cand a fost descoperita Sfanta Cruce a devenit Floarea Pamantului, adica acel buchet de busuioc care este asezat si in traditia noastra romaneasca intotdeauna langa icoana. De aici se desprind cele doua ferestre pe care merge analiza noastra in aceasta scoala de vara a acestui an, adica prima fereastra ar fi peisajul, pe care il abordam alaturi de icoana. Peisajul simbolizand, pornind de fapt de la ideea florii busuiocului, aceasta semnificand natura, creatia, frumusetea Domnului alaturi de care analiza este indreptata spre studiul icoanei, dar incercam ca in fiecare an de fapt de altfel sa redescoperim si noi asemenea Imparatesei Elena, sa redescoperim din nou Chipul Mantuitorului care transpare prin Sfanta Cruce si devine prin floarea busuiocului, are acea sa zic asa, acea aroma de spiritualitate.

Atelierele pe care mergem in acest an sunt aceleasi ca in fiecare an, bineinteles peisaj, miniatura, icoana pe lemn, desen, dar anul acesta am mers pe cele doua ferestre, cele doua directii pe care incercam sa le unim, sa nu separam natura de icoana. Si majoritatea lucrarilor sunt de fapt imagini cu Maica Domnului dar si cuvinte alese din Acatiste care au menirea sa formeze acea simbioza dintre cuvant si imagine.

Scoala de vara din anul acesta are doua teluri foarte precise adica formarea si perfectionarea studentilor in iconografie spre a le dezvolta un gust estetic foarte bun si mai este inca o latura foarte importanta care s-a materializat si anul trecut dar si anul acesta, aceea a formarii lor spirituale si duhovnicesti si culturale, deoarece anul acesta Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei ne-a tinut un cuvant de invatatura care ne-a fost de mare folos, in sensul ca modul in care a descris viata Sfantului Ioan Iacob Hozevitul, a devenit deja un model pentru noi si atat pentru elevii care sunt in crestere si pentru noi care tot asa suntem in crestere si in formare, a devenit un model de comportament moral si educatie.

A fost ceea ce ne-a generat si noua multe, multe idei si deja putem spune ca nu pictam doar efectiv chipurile sfintilor ci incercam cum spunea si Parintele Rafail Noica "sa pasim pe urmele Sfintilor” prin truda noastra ne umezim talpile prin lacrimile lor si as incheia prin ceea ce Emil Cioran spunea ca "vocea viorii este zgomotul pe care il face deschizandu-se poarta paradisului”. Ei si noi artistii uneori chiar o viata intreaga asteptam sa se intredeschida acea poarta a paradisului spre a intalni ingerul care semnifica muza, inspiratia pentru noi. Tabara a inceput pe data de 01 august si se va incheia printr-un frumos vernisaj ca de obicei prin cataloagele care vor fi daruite fiecarui student si diplome, si va fi ca un dar adus de catre noi, Maicii Domnului.”

Sursa: reintregirea.ro

09 August 2013

Vizualizari: 966

Voteaza:

Tabara de pictura la Manastirea "Buna Vestire" Patranjeni 1.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE