Tamaduirea vine prin credinta la Maglavit

Pelerinaj duhovnicesc la manastirile oltenesti: Tamaduirea vine prin credinta la Maglavit

Sirul minunilor de la Maglavit incepe la 31 mai 1935, cand ciobanul Petrache Lupu, care pana atunci fusese gangav, s-a intalnit pentru prima oara cu “Mosu” chiar pe locul unde se afla astazi biserica manastirii. Astazi, Manastirea Maglavit poarta hramurile “Izvorul Tamaduirii” si “Nasterea Maicii Domnului” si a devenit un loc de ales pelerinaj duhovnicesc pentru credinciosii din intreaga tara.



Ajuns nu departe de orasul Calafat, virez la dreapta spre Turnu Severin si apoi, la intrarea in satul Maglavit, ma opresc pentru a intreba unde este manastirea. O batranica imi arata un drum ingust, de curand asfaltat, si-mi spune ca nu mai este mult pana “la buturugi”. Urmez indicatiile date si, dupa mai putin de trei kilometri, vad turla cea mare a bisericii si zidurile care inconjoara locul. Iata-ma, in sfarsit, ajuns la locul unde “s-a aratat Dumnezeu pe pamantul oltenesc”. Este foarte multa liniste. In afara de mine mai sunt cativa pelerini veniti pentru a aprinde o lumanare si pentru a pune un acatist la mormantul ciobanului “care a vorbit cu Dumnezeu”.

Inceputul minunii de la Maglavit
Cu mai bine de sapte decenii in urma, aici, la Maglavit, un om simplu scria inceputul unei frumoase istorii care avea sa adune laolalta milioane de pelerini din intreaga tara. Dupa ce i s-a aratat “Mosu”, la 31 mai 1935, si dupa alte doua teofanii succesive, Petrache a iesit inaintea oamenilor si a inceput sa profeteasca, limpede, pocainta si reintoarcerea la credinta. Mii si apoi sute de mii de oameni au venit la Maglavit pentru a asculta mesajul Domnului si pentru a afla vindecare.

Dupa ce a aflat de minunile care se intamplau aici, preotul satului, Nicolae Bobin, l-a instiintat imediat pe episcopul Vartolomeu al Ramnicului. Era inceputul celui mai mare pelerinaj din istoria Bisericii Oltene. Iata cum descria episcopul de Ramnic incredibilul fenomen: “Am vazut cu propriii mei ochi: batrani, tineri, femei cu prunci in brate, ingenuncheati pe locul unde s-a aratat Dumnezeu; am simtit si cum miresmele tamaiei, care impreuna cu smirna imbalsamau vazduhul prin focul ce ardea ca acela din Sfintele Scripturi, impreunate spre a li se da vita si inaltare la cer cu siroaie de lacrimi prin care aceste multimi fara de numar se trudeau sa-si spele pacatele din trecutul lor de rataciri si jale”. (prof. Dumitru Gelu, “Dumnezeu vorbeste oamenilor prin Petrache Lupu”, Ed. MJM, Craiova, 2009, p. 49.)

Manastirea de “la buturugi”
La scurt timp dupa prima viziune, pe acest loc Petrache a asezat o troita, apoi o biserica din scanduri si un amvon din care le vorbea pelerinilor. Ideea de a se ridica aici o manastire este consemnata pentru prima oara in raportul pe care preotul Bobin l-a inaintat episcopului de Ramnic la data de 4 iulie 1935: “Ar fi necesar ca locul acesta sa devina un loc sfant pe care se va ridica cu timpul o manastire, o biserica, un schit cat de mic sau cel putin vreo cruce numai de inchinaciune pentru pelerini”. Episcopul Vartolomeu si-a dat acordul, iar preotii impreuna cu credinciosii au inceput sa stranga fondurile necesare pentru inceperea lucrarilor. Printre sustinatorii principali ai proiectului s-a numarat si Epitropia Bisericii Madona Dudu din Craiova, cea care detinuse mosia de la Maglavit, precum si terenul de “la buturugi” pe care urma sa fie construita manastirea.

Marele istoric Nicolaescu Plopsor s-a implicat foarte mult in sustinerea fenomenului Maglavit. In legatura cu strangerea de fonduri pentru manastire s-a pastrat o scrisoare foarte interesanta, semnata de cei trei copii ai sai: Mira, Dardu si Ioan, si destinata preotului Bobin: “Iubite parinte! Am citit in jurnalul “Curentul” ca Dumnezeu s-a aratat lui Petre ciobanul din satul dumitale spunandu-i ca lumea sa se faca cuminte si credincioasa si ne-a spus taticul ca pe locul unde Dumnezeu a stat de vorba cu ciobanul se va ridica o biserica frumoasa. Trimitem si noi din pusculita cate 20 de lei de fiecare pentru 60 de caramizi. Noi suntem mici si n-avem mai mult, dar rugam pe toti copiii sa trimita, iar oamenii mari sa dea mai mult ca sa se ridice acolo Manastirea lui Dumnezeu, mandra si mare cum sa nu fie alta. Cand o incepe sa se faca, te rugam sa ne chemi si pe noi sa punem cu mainile noastre cate o caramida la temelie” (scrisoarea a fost publicata in Ziarul “Curentul” din 20 iulie 1935).

Piatra de temelie a fost asezata la data de 14 septembrie 1935 in prezenta episcopului de Ramnic, Vartolomeu Stanescu, si a peste o suta de mii de credinciosi.

Biserica tamaduirii
Datorita terenului nisipos din aceste locuri, inceperea lucrarilor a intarziat pana in anul 1938, atunci cand au fost gata sapaturile pentru punerea temeliei si s-a finalizat proiectul de constructie care ii apartine cunoscutului arhitect Dumitru Berechet, pe vremea aceea angajat al Patriarhiei. In acelasi timp s-a stabilit ca noul lacas de inchinare sa poarte hramul: “Dumnezeu Tatal si Sfanta Fecioara” – dupa una dintre viziunile lui Petrache Lupu. Au fost adusi si primii calugari, cinci la numar, iar ca staret a fost asezat preacuviosul ieromonah Arsenie Sofronie, ucenic al marelui mitropolit Irineu Mihalcescu.

Legat de alegerea hramului, pe langa viziunea pe care a avut-o ciobanul, in care Preacurata se ruga alaturi de “Mos” pentru mantuirea omenirii, exista chiar o legenda care spune ca icoana facatoare de minuni care se gaseste in Biserica Madona Dudu din Craiova ar fi fost descoperita intr-un dud de pe mosia Maglavitului, de unde a disparut in mod miraculos si a fost regasita in Cetatea Baniei. Astazi biserica Manastirii Maglavit poarta hramul “Izvorul Tamaduirii”, datorita vindecarilor miraculoase care s-au savarsit aici.

Cortina tacerii din perioada comunista
Odata cu izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial s-au sistat si lucrarile de construire a bisericii. Se ridicase doar subsolul si foarte putin din pronaos. Satenii din Maglavit povestesc si astazi despre vizita pe care maresalul Antonescu a facut-o aici pentru a-l cunoaste pe “omul lui Dumnezeu”. Din ordinul sau, Petrache a fost purtat cu avionul pe deasupra frontului. Spre dezamagirea maresalului, ciobanul a prevestit infrangerea: “Rusii vor veni si vor trece”, lucru care s-a si adeverit.

Instaurarea unui regim ateu a fost o alta piedica in continuarea lucrarilor. Fenomenul Maglavit era considerat un pericol mistic pentru stat si a fost pus imediat sub o stricta supraveghere. Nu de putine ori satul a fost incercuit de Securitate, iar pelerinii, intorsi inapoi de la gara. Petrache Lupu si preotul Nicolae Bobin au fost arestati si deportati la Jilava pentru cateva luni. Presa timpului a fost foarte critica la adresa celor intamplate aici, straduindu-se sa ingroape totul in tacere. Foarte multi dintre cei care au profanat atunci aceste locuri au sfarsit foarte tragic, spun cei in viata ca “s-a ales praful de ei”.

Candela credintei, mereu aprinsa la Maglavit
Astazi, la Maglavit este liniste. Nu mai sunt pelerinii de altadata, dar biserica manastirii este aproape gata si poate ca ridicarea ei este o alta minune implinita. Parintele Vladimir Daranga, eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Craiova, a fost randuit aici ca staret in 1995 de vladica Nestor pentru a continua lucrarile care erau inca nefinalizate si pentru a tine candela aprinsa pe locul unde “s-a aratat Dumnezeu”. Despre vitregiile prin care a trecut manastirea, parintele a auzit si stie multe. “In 1948 comunistii au incercat sa mascheze locul minunii prin ruinarea constructiei incepute si prin interzicerea accesului in zona. Cu toate acestea, evlavia credinciosilor a pastrat in continuare candela aprinsa la Maglavit, si cand spun acestea ma refer si la propriu, pentru ca in subsolul bisericii, acolo unde fusese buturuga pe care i S-a aratat Dumnezeu lui Petrache, exista si acum un stalp care are agatata de el o candela. Ei bine, acea candela era permanent aprinsa de credinciosii evlaviosi care veneau aici aproape in fiecare zi. Tin minte ca in sat a trait pana de curand o batrana care, ani de zile, s-a ocupat, pana la ridicarea manastirii, de aprinderea acestei candele cu bani primiti de la diferiti oameni”, povesteste preotul.

Evlavia populara, despre minunile locului
Despre minunile savarsite la Maglavit se mai vorbeste si astazi. Parintele Vladimir isi aminteste de cazul unei fetite care a fost vindecata in perioada viziunilor lui Petrache Lupu: “Sunt oameni care s-au vindecat in aceste locuri. Am cunoscut o doamna, acum este medic in Bucuresti, care, pe cand avea numai opt ani, a fost adusa aici de parintii sai si s-a vindecat prin rugaciunile lui Petrache Lupu. Si exemplele ar putea continua. Cert este ca foarte multi dintre bolnavii care au venit aici au aflat vindecare. Drept dovada stau marturiile celor care i-au cunoscut si care au fost de fata. Nu trebuie sa-l consideram pe Petrache Lupu ca fiind altceva decat un bun roman si un bun crestin. Noi nu facem nici un fel de abatere de la cultul ortodox, pastram traditia Bisericii si invatatura de credinta asa cum am primit-o de la mai marii nostri, asa cum am invatat-o la scoala. Nu am facut din Maglavit un fenomen sectar sau o erezie. Despre sfintenia acestui loc si despre sfintenia lui Petrache Lupu trebuie sa vorbeasca evlavia populara si comisia de canonizare a sfintilor romani”.

Ultima dorinta a lui Petrache Lupu
Dorinta ultima a ciobanului vizionar de la Maglavit a fost aceea de a fi ingropat in apropierea locului unde Il vazuse pe Dumnezeu. Din diferite motive, in anul 1994 (anul mortii sale), dorinta nu i s-a indeplinit. In 1999, Nestor Vornicescu, mitropolitul Olteniei, a promis familiei ca va muta osemintele lui Petrache in apropierea manastirii, intocmai cum isi dorise. Anul trecut, la 29 mai, fagaduinta mitropolitului Nestor fost implinita de catre succesorul sau in scaunul chiriarhal, Inalt Preasfintitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, care, alaturi de un sobor de preoti si diaconi, a adus ramasitele pamantesti ale ciobanului din cimitirul comunei si le-a asezat in fata bisericii manastirii. La acest eveniment au luat parte mii de credinciosi veniti din toata Oltenia.


Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.
Pe aceeaşi temă

25 Aprilie 2014

Vizualizari: 746

Voteaza:

Tamaduirea vine prin credinta la Maglavit 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE