Targul iconarilor si mesterilor cruceri la Muzeul Taranului Roman

 

Muzeul Taranului Roman va invita sa praznuim De Ziua Crucii cu mesteri, iconari,  cruceri si artisti. Praznicul tine 3 zile, din 14 si pana in 16 septembrie, de la 10 dimineata pana la 7 seara si e plin de semne. Troite si cruci, icoane si izvoade, miniaturi, ingeri tesuti, proiectii, povesti despre cruceri si atelierele lor. Vom praznui cu mancaruri de post, dulceturi, compoturi, painisoare, mere si nuci.

 

 

EXPOZITII.

ATELIERE DESCHISE. INSTALATII. CONCERT. TARG

 

Expozitia  De ziua crucii. Semne invita la o serie de priviri diferite dinspre si de/spre spatiul sacru ale unor artisti, mesteri iconari si mesteri cruceri. Semnele sunt: icoane, izvoade, obiecte de cult - creatii personale, obiecte si texte rezultate din cercetari de teren in zona Sibiului.

 

Expozitia va fi deschisa pana pe data de 29 septembrie.

Loc de desfasurare: Foaierul Horia Bernea

 

Expozeul vizual Portret / Atelier Paul Balaci reconstituie fragmentar traseul unui mestesug intr-o zona devenita enclava pentru spatiul sacru - satul Salcia, Dolj si continua seria inceputa in anul 2003 cu un mester iconar, Mihaela Bercea. Paul Balaci este unul din ultimii cruceri din satul Salcia care mai inchipuie astazi cruci cum a apucat de la ai lui. Spatiul de expunere incearca sa recupereze imaginea unui mestesug pe cale de disparitie si sa prezinte contextul si dinamica in care mesterul lucreaza astazi. Atelierul va fi prezentat prin material fotografic si documentar, cruci in diferite stadii si obiectele finale. Vineri si sambata, Paul Balaci  va inchipui (va ciopli si va picta) pentru public cruci, crucite si ne va povesti istoria mestesugului lui.

Expozitia va fi deschisa pana pe data de 29 septembrie.

Loc de desfasurare: Sala Irina Nicolau

 

Praznic, instalatie compusa din cruci facute de crucerii din Salcia si Pietrisu - Olt, panzaturi, prescuri si oale de praznic, recompune fragmentar semnul crucii.

Loc de desfasurare: pajistea cu bisericuta din curtea muzeului

 

Insemne, instalatie cu o serie de pristolnice imprumutate din colectii particulare, incerca sa reconstituie o tipologie a obiectului de gen, care redescopera asemeni icoanelor si crucilor mari, frumusetea formei si a tiparului vechi, dublata de inovatiile interesante care creeaza cazuri atipice atat in creatiile traditionale cit si in cele contemporane.

Loc de desfasurare : Sala Acvariu

 

Targul iconarilor si mesterilor cruceri

 

Targ alternativ la cele traditionale, targul iconarilor si mesterilor cruceri este un targ mic, cu un numar de 30 - 50 de participanti. Targul de anul acesta este mai degraba un tip de act cultural care incearca sa recupereze frumusetea obiectului de cult si a spatiului din care provine.

Obiecte prezente la targ: icoane pe lemn, icoane pe sticla, icoane de vatra, cruci de lemn, cruci de mana, pristolnice, cruci de punte, miniaturi, izvoade, mozaicuri, obiecte si lucrari care au ca sursa mestesugurile iconarilor si crucerilor.

 

Sambata, 15 septembrie, ora 5 seara, Concert Cvartet Freesound - muzica cu instrumente traditionale care are la baza conceptul de sunet in miscare si foloseste spatii cu reverberatii.

 

Bilet de intrare : 4 lei (adulti), 2 lei (elevi, studenti, pensionari)

Expozitiile se deschid fara vernisaj

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 1528

Voteaza:

Targul iconarilor si mesterilor cruceri la Muzeul Taranului Roman 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE