Tarnosirea bisericii parohiei Sindrilita - Protopopiatul Ilfov Nord

Biserica parohiei Şindriliţa, Com. Găneasa, Protopopiatul Ilfov Nord a fost târnosită duminică, 2 noiembrie 2014. Slujba de sfințire și de binecuvântare a lucrărilor realizate la această parohie a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în calitate de delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Apoi, după cum ne-a transmis pr. Protopop Cristian Burcea, ierarhul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Slujba Sfintei Liturghii.

Din soborul slujitor a făcut parte și Arhim. Veniamin Goreanu, Consilier Administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, în cuvântul de la finalul sfintei liturghii a menţionat că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la prima târnosire a acestei biserici şi 10 ani de la numirea părintelui Protopopescu Constantin pe seama parohiei Şindriliţa, felicitându-l pe părintele paroh pentru toată osteneala depusă, mulţumind binefăcătorilor şi întregii comunităţi pentru grija faţă de biserică.

Cu prilejul târnosirii bisericii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a aprobat ca biserica să primească doilea hram, Sf. Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş, cu zi de prăznuire 7 decembrie. La final au fost acordate mai multe distincții:

- Pc. Pr. Paroh Protopopescu Constantin a fost ridicat la rangul de Iconom stavrofor.
- Diploma omagială Sfinţii Martiri Brâncoveni a fost acordată Pc. Pr. Valentin Fătu de la Parohia Delea Nouă, Pc. Pr. Ţeugea Ioan Gheorghe de la Parohia Sfânta Fecioară Maria, Protoieria Sector III Capitală; Dlui. Tudor Marin, primarul Comunei Găneasa; Dnei. Tăcăluţă Mariana, Dnei. Steluţa Hortoglu şi Dlui Preda Gheorghe credincioşi ai parohiei.
- Distincţia de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie Cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor a fost acordată domnului pictor Vâja Liviu şi Consiliului parohial al parohiei Şindriliţa.
- Distincţia de vrednicie cu chipul Maicii Domnului a fost acordată Comitetului parohial al parohiei Şindriliţa

La final, Pc. Pr. Paroh Protopopescu Constantin, a oferit Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, în semn de mulțumire şi preţuire din partea comunității, un un epitrahil şi un omofor.

Zidită între anii 1904-1914 cu ajutorul locuitorilor satului şi alte ajutoare, biserica din satul Şindriliţa a fost la început filie a Parohiei Găneasa, iar mai târziu parohie de sine stătătoare. S–a târnosit pentru prima dată aceată biserică în ziua de 6 iulie 1914 de către Preasfinţitul Evghenie Piteşteanul, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi în cel de al II–lea an al păstoriei Înalt Preasfințitului Mitropolit Primat Konon Arămescu Donici şi în al 48-lea an de domnie al M.S. Regelui Carol I, Prim Ministru al Ţării fiind Ion I.C. Brătianu şi Ministru Cultelor şi Lucrărilor Publice dl. I.G. Duca. În anul 1953, cu Binecuvântarea Patriarhului Iustinian şi cu stăruința preotului paroh G. Georgescu s au efectuat lucrări de renovare a bisericii. Din anul 2009, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a început pictura din nou a bisericii în tehnica „fresco”, fiind realizată de pictorul Vâja Liviu. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi cu sprijinul enoriaşilor au fost finalizate lucrările de pictură în data de 18 iulie 2014, împreună cu alte lucrări de reparații la zidurile exterioare şi interioare ale bisericii, prin grija preotului paroh Constantin Protopopescu.
(fragment din Actul de Sfinţire)

Sursa: basilica.ro

.

03 Noiembrie 2014

Vizualizari: 743

Voteaza:

Tarnosirea bisericii parohiei Sindrilita - Protopopiatul Ilfov Nord 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE