Tarnosirea paraclisului Manastirii 'Sfantul Nectarie' de la Ponor

Duminica, 27 iulie, cand pomenim pe Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon si pe Sfanta Cuvioasa Antuza, Biserica Ortodoxa se afla in a VII-a duminica dupa Rusalii.

Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent in aceasta duminica din perioada Octoihului la Manastirea „Sfantul Nectarie” de la Ponor, Protopopiatul Aiud, unde va oficia slujba de tarnosire a paraclisului acestei vetre monahale, va savarsi Sfanta Liturghie, va rosti cuvantul de invatatura. Obstea vietuitorilor de la Ponor se afla sub obladuirea parintelui staret protosinghel Irineu Curtescu.

Manastirea Ponor este situata la o altitudine de peste 1300 m, in extravilanul comunei Ponor, in partea central-nordica a judetului Alba, la o distanta de aproximativ 40 km de Aiud – orasul cel mai apropiat. Satul Ponor, atestat documentar pentru prima data in anul 1648, este asezat in Muntii Trascaului. Varietatea reliefului carstic, prin spectaculozitatea sa, a florei si faunei precum si caracteristicile climatice il fac atractiv din punct de vedere turistic.

Manastirea Ponor are o obste de 10 calugari si il are ca staret pe parintele protosinghel Irineu Curtescu. Ucenic direct al parintelui Paisie Olaru de la Sihla, format in curentul duhovnicesc de la Sihastria, manastirea sa de metanie, parintele Irineu, intre anii 1990 – 2000, avea sa se nevoiasca la Schitul Prodromu din Sfantul Munte Athos. Din cauza unor probleme de sanatate, s-a reintors in tara, la Manastirea Antim din Bucuresti, unde l-a ingrijit pe parintele Sofian Boghiu, in ultimii doi ani de viata ai acestuia.

Dupa ce Comisia tehnica judeteana de amenajare a teritoriului, urbanism si lucrari publice din cadrul Consiliului Judetean Alba a aprobat documentatia pentru construirea manastirii, in anul 2002, au inceput lucrarile pentru ridicarea manastirii. Lacasul de cult are hramurile “Inaltarea Domnului” si “Sfantul Ierarh Nectarie”.

Ansamblul monahal are forma unei cetati, in centrul sau fiind amplasata biserica. Complexul cuprinde si un paraclis, o bucatarie, ateliere la parter si chilii la mansarda.

Sursa: reintregirea.ro

.

28 Iulie 2014

Vizualizari: 973

Voteaza:

Tarnosirea paraclisului Manastirii 'Sfantul Nectarie' de la Ponor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE