Te Deum la Patriarhie, la inceputul anului bisericesc

Ziua de 1 septembrie reprezinta pentru Biserica Ortodoxa inceputul anului bisericesc, prilej cu care in biserici ierarhii si preotii savarsesc slujbe de Te Deum. La Catedrala patriarhala, slujba a fost oficiata de catre Preasfintitul Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

Din soborul slujitor a facut parte si parintele arhimandrit Teofil Anastasoaie, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.

„S-au adus multumiri pentru toate cele care Dumnezeu ni le-a randuit in partea trecuta a vietii noastre si s-au inaltat rugaciuni ca anul nou bisericesc, sau anul nou spiritual, sa fie un an in care crestinii sa fie la fel de ravnitori a urma calea binelui, a se imbunatatii, a se umple de harul lui Dumnezeu si a fi bucurie Bisericii si lor insisi intreolalta prin savarsirea binelui. Anul nou bisericesc este un prilej prin care reafirmam sfintirea timpului care se savarseste in Biserica prin toate momentele cele randuite de rugaciune, dar si binecuvantarea zilelor noastre, a saptamanilor si a intregului an”, a spus in cuvantul sau Preasfintitul Ieronim Sinaitul, potrivit Radio TRINITAS.

Inceputul Anului Nou bisericesc a fost instituit de catre Sfintii Parinti la Sinodul I de la Niceea, cand s-a randuit sa se sarbatoreasca data de 1 septembrie ca un inceput al mantuirii crestinilor, in amintirea intrarii lui Hristos in mijlocul adunarii evreilor vestind tuturor 'anul bineplacut Domnului'. S-a hotarat de catre Sfinti Parinti (318) participanti la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325, pe considerentul ca inceputul activitatii de propovaduire a Evangheliei de catre Mantuitorul nostru Iisus Hristos s-a facut la inceputul lunii septembrie, deoarece dupa calendarul iudaic intrarea in sinagoga din Nazaret (Luca 4, 14-19) a Mantuitorului, dupa intoarcerea din pustia Carantaniei, a fost in luna a saptea, numita Tisri (care corespunde in calendarul nostru lunii septembrie).

Anul bisericesc ortodox se imparte in trei mari faze sau perioade: Perioada Triodului (perioada prepascala); Perioada Penticostarului (perioada pascala); Perioada Octoihului (perioada postpascala).

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

02 Septembrie 2014

Vizualizari: 1166

Voteaza:

Te Deum la Patriarhie, la inceputul anului bisericesc 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE