Tineri din Episcopia Caransebesului in tabara ecumenica de la Loreto, Italia

Cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, aproximativ 50 de elevi, majoritatea de la Colegiul National „Traian Lalescu” din Resita, dar si de la alte licee resitene, coordonati de pr. prof. Nicolae Chiosa, pr. Damaschin Tataru si pr. prof.

Emil Varga, participa, alaturi de alti o suta de tineri din Italia, Anglia, Suedia si Danemarca, in perioada 30 iulie – 6 august, la cea de-a sasea editie a taberei ecumenice „Da EurHome a EurHope”.

Tematica taberei din acest an are in vedere trairea de catre tinerii apartinand unor confesiuni crestine diferite, a tainei pascale, fiind dedicata cate o zi pentru prezentarea modului in care este perceputa sarbatoarea Pastelui in fiecare Biserica. Organizatorii, coordonati de parintele Francesco Pierpaoli, au considerat pe drept cuvant ca Mantuitorul Iisus Hristos, rastignit si inviat, este fundamentul comun al credintei tuturor confesiunilor crestine. In fiecare zi a manifestarii, tinerii participanti, cu varste intre 13 si 19 ani, cauta sa patrunda semnificatia Patimilor lui Hristos, in lumina Invierii si a Pogorarii Sfantului Duh.

Prezentarea Joii Mari a revenit participantilor din Biserica Greco-Catolica, Vinerea Mare au prezentat-o luteranii, noaptea si Ziua Invierii au descris-o ortodocsii, iar anglicanii au prezentat momentul Pogorarii Duhului Sfant.La eveniment a participat, ca delegat al chiriarhului caransebesean, parintele Alin Campean, consilier administrativ-bisericesc, care a slujit, alaturi de ceilalti preoti ortodocsi prezenti, Sfanta Liturghie, in ziua de sambata, 2 august, dedicata temei Invierii Domnului sidelegatiei ortodoxe. Raspunsurile liturgice au fost date de grupul mare de tineri resiteni, care au marturisit si prin cantarea lor cat de frumoasa este Ortodoxia, impresionandu-i pe toti cei prezenti.Spovediti cu o seara inainte, toti tinerii ortodocsi au primit in cadrul Sfintei Liturghii, Sfanta Impartasanie, cel mai important rod al Invierii Domnului.,,In urma cu cativa ani, cand am participat la aceasta tabara pentru prima data, am ramas surprinsa de diferenta majora dintre o liturghie ortodoxa si o slujba luterana. Aici am invatat sa apreciez aceste diferentesi am fost impresionata de faptul ca intreaga comunitate ortodoxa se implica in slujba. Apoi, am vazut ca se folosesc o multime de obiecte de cult si ca gesturile rituale ale preotului ortodox au un profund simbolism religios. Anul acesta, am remarcat in special implicarea tinerilor la cantare, pe toata durata slujbei muzica fiind deosebit de frumoasa. Apoi, expresia de pe fetele ortodocsilor, implicati in slujba si concentrati. Gasesc foarte interesanta necesitatea spovedaniei, inainte de impartasanie, deoarece presupune un angajament mai mare din partea credinciosilor. Mi-a placut de asemenea foarte mult siideea exprimata de parintele Alin, care a precizat ca unitatea deplina va fi atunci cand vom avea comuniune euharistica intre noi si ca acesta trebuie sa fie telul oricarei manifestari ecumenice”, a marturisit Line Hede Jensen, o tanara din Danemarca.Dupa Sfanta Liturghie, parintele Alin Campean a conferentiat pe tema Invierii lui Hristos, asa cum este ea prezentata in Sfanta Evanghelie, subliniind specificul traditiei ortodoxe din perioada pascala.

Apoi au urmat cateva marturisiri din partea unor tineri resiteni, cu privire la modul in care se traieste acest mare praznic in Biserica Ortodoxa Romana. Parintele GiorgioPaolini, coordonatorul tinerilor italieni din Pesaro,ne-a declarat: ,,Am urmarit cu multa atentie conferinta si am inteles ca si pentru ortodocsi tema Crucii si Invierii lui Hristos este fundamentala. Mi-a placut si modul in care au fost subliniate unele aspecte specifice cultului ortodox si inca o data mi-am dat seama ca pentru a ajunge la unitatea crestina, este esential sa privim cu totii la Iisus, Cel Rastignit si Inviat si la Crucea Sa, de unde se raspandeste in lume speranta”.Programul unei zile obisnuite in tabara Centrului„Giovanni Paolo II”, desiincarcat, da participantilor posibilitatea de a invata lucruri noi sau de a consolida cunostinte deja dobandite, de a se distra, dar si de a-si deschide inima si mintea spre experiente religioase care aduc in primul rand multumire sufleteasca. Incepand ziua cu rugaciunea de dimineata, tinerii continua prin a lua parte la o conferinta, iar mai apoi discuta in grupe de lucru, dezbatand cele auzite, impartasindu-siexperientelesi subliniind atat diferentele, dar in special asemanarile dintre confesiunile lor. Inainte de pranz, are loc un moment emotionant, numit ,,Rugaciunea Luminii”, in care tinerii se indreapta pe rand spre altar, depunand intr-o procesiune cate o lumanare aprinsa sirugandu-se pentru unitatea crestina. In a doua parte a zilei, grupurile de discutieprezinta in plen concluziile la care au ajuns, insotite de cate un desen reprezentativ. Un moment special este simeditatiasi rugaciunea in aer liber, in gradina de maslini a centrului, numita simbolic „Deserto” (Desertul), care aduce, in gandirea tinerilor, cu rugaciunea lui Iisus din Gradina Ghetsimani.

La orele serii, au loc mai multe activitati, sub forma unor workshop-uri: dans, cor, jurnalism, media, arte plastice, muzica religioasa si invatarea limbii engleze, participantii avand astfel posibilitatea de a-si pune in evidenta talentele, abilitatilesi a impartasi cu cei din jur cunostintele pe care le au in domeniul ce ii pasioneaza.Inainte de a ajunge la Loreto, delegatia resiteana a petrecut 4 zile in parohia Borgo Santa Maria dinPesaro, infratita cu Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Resita. Alaturi de tineri romano-catolici din Pesaro, coordonati de Pr. paroh Giorgio Paolini, tinerii resiteni s-au pregatit pentru tabara din Loreto si au continuat sa intareasca legaturile de prietenie ce ii unesc de mai bine de 6 ani. Tocmai pentru a aprofunda aceste legaturi, tinerii romani au fost invitati, duminica 27 iulie, dupa participarea la Sfanta Liturghie, de catre familiile italiene din parohie la masa de pranz. A fost o bucurie foarte mare atat pentru adulti, unii de origine romana, cat si pentru tineri care au simtit ca au fost primiti ,,ca si cum am fi fost prieteni de o viata si ne-am reintalnit dupa mult timp”, dupa cum ne-a declarat Oana Fara, participand pentru prima data la tabara din Italia.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

.

11 August 2014

Vizualizari: 546

Voteaza:

Tineri din Episcopia Caransebesului in tabara ecumenica de la Loreto, Italia 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Episcopia Caransebesului

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE