Traditia pelerinajului la Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi

Sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, pomenita de Biserica Ortodoxa la 14 octombrie, aduce, in fiecare an, la Iasi zeci de mii de pelerini din tara si strainatate. Anul acesta, credinciosii care vor veni sa cinsteasca moastele Cuvioasei se vor putea inchina si la moastele Sfantului Cuvios Teofil, cel nebun pentru Hristos, aduse de la Manastirea Kitaev din Ucraina de Inaltpreasfintitul Parinte Antonie, Arhiepiscop de Borispil, dupa cum informeaza TRINITAS TV.

Traditia de a aduce la Iasi, cu prilejul sarbatorii Sfintei Parascheva moaste ale altor sfinti a fost instituita in anul 1996 de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. In acel an, sute de mii de pelerini s-au putut inchina la moastele Sfantului Apostol Andrei, aduse din Patras, Grecia.

In anul 2000, credinciosii s-au rugat la cinstitele moaste ale Sfantului Mare Mucenic Gheorghe. In 2001, la Iasi a fost adus de la Volos - Grecia, Braul Maicii Domnului, iar in 2002, moastele Sfantului Ioan Casian, de la Marsilia - Franta.

Un an mai tarziu, in 2003, credinciosii s-au putut bucura de cinstirea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul de mir, a carui racla a fost adusa de la Tesalonic.

In anul 2004, cu ocazia anului omagial „Sfantul Voievod Stefan cel Mare - 500 ani de nemurire”, a fost adus un fragment din Sfanta Cruce, de la Manastirea „Panaghia Soumela“ din Veria - Grecia. Tot din Veria, insa, de la Catedrala „Sf. Ap. Petru si Pavel“, au fost aduse, in 2005, moastele Sfantului Apostol Pavel.

Alaturi de moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, in anul 2006, s-au aflat si cele ale Sfantului Ierarh Nectarie Taumaturgul, aduse din Eghina, Grecia.

Pelerinii s-au putut inchina, in anul 2007, si la particele din moastele Sfantului Ioan Gura de Aur, aduse de la Manastirea „Varlaam”, din Complexul Meteora din Grecia.

Intrucat in anul 2008 s-au implinit 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a Sfantului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, in acel an, la Iasi, la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, au fost aduse spre inchinare si moastele acestuia.

2009 a fost anul comemorativ-omagial al Sfantului Vasile cel Mare si al Sfintilor Capadocieni. Cu acest prilej, alaturi de moastele Cuvioasei Parascheva au fost asezate si moastele Sfantului Vasile cel Mare, de la Manastirea „Sfintii Trei Ierarhi“ din vecinatate.

In 2010, romanii s-au putut inchina si la moastele Sfantului Maxim Marturisitorul, aduse de la Manastirea „Sfantul Pavel”, din Muntele Athos.

Anul trecut, la sarbatoarea Ocrotitoarei Moldovei au fost aduse, din Grecia, moastele Sfantului Sfintit Mucenic Policarp, Episcopul Smirnei.

Generalizarea in tara noastra a cultului Sfintei Cuvioase Parascheva a fost hotarata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in anul 1955. Tot atunci a fost stabilita si data de praznuire, 14 octombrie.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

07 Octombrie 2012

Vizualizari: 1246

Voteaza:

Traditia pelerinajului la Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE