Ultimele dorinte ale episcopului Melchisedec vor fi indeplinite cu bani europeni

Filantropia este, pe drept cuvant, considerata una dintre caracteristicile fundamentale ale credintei crestine. Biserica Ortodoxa Romana a practicat dintotdeauna filantropia, dar intensitatea acestei activitati a depins in mod direct de posibilitatile de manifestare si dezvoltare ale Bisericii insesi.

In acest sens, Fundatia „Episcop Melchisedec“ din Arhiepiscopia Romanului si Bacaului functioneaza prin cele doua filiale ale sale, din Roman si Bacau, incercand sa implineasca tocmai misiunea sociala a Bisericii, mai ales ca multi dintre cei care locuiesc in aceasta zona defavorizata din punct de vedere economic si social au o situatie atat de dificila incat se afla in imposibilitatea de a-si asigura strictul necesar.

In cea de a doua jumatate a secolului al XIX-lea (1879-1892), in scaunul episcopal de la Roman a pastorit vrednicul de pomenire si stralucitul intre ierarhi Melchisedec Stefanescu, considerat de mitropolitul Iosif Naniescu „cel mai invatat Episcop al romanilor“. Activitatea marelui episcop poate fi urmarita pe mai multe planuri.

Membru al Sfantului Sinod, membru al Academiei Romane, om de cultura, dar si un mare patriot, episcopul Melchisedec nu a uitat nici de misiunea sociala pe care Biserica, prin reprezentantii ei, trebuie sa o desfasoare.

Prin testamentul pe care l-a scris pe 4 octombrie 1889, marele ierarh punea bazele unei fundatii, prin intermediul careia, din donatia lasata de el, s-au construit in anii urmatori, dupa dorinta sa, o gradinita de copii si o scoala de cantareti bisericesti.

Iata cum isi exprima constiinciosul episcop dorintele testamentare, cu aproape trei ani inainte de a trece la Domnul: „Acum depun la altarul patriei aceste aspiratiuni si credinte ale mele, impreuna cu rodul ostenelilor mele din viata ce am parcurs in lumea aceasta. Tot ce am agonisit in curgerea unui serviciu public de 45 de ani, ca Profesor si apoi ca Episcop, voiesc ca sa serveasca dupa moartea mea pentru dezvoltarea intelectuala, morala si religioasa a natiunii mele in genere si a Bisericii Romane Ortodoxe in special (.).

Dorinta mea este ca pe proprietatea mea din Roman, mentionata mai sus, dupa ce capitalul lasat de mine se va spori indeajuns, sa se infiinteze o institutiune de educare a copiilor mici ai poporului romascan, cu alte cuvinte - o gradina de copii. Cu timpul, sporindu-se capitalul indeajuns, epitropii vor infiinta pe proprietatea mea si o scoala de cantari bisericesti, pentru formarea cantaretilor trebuitori pe la bisericile din comunele urbane si rurale. Copiii ce se vor primi in aceasta scoala vor fi dintre saraci si orfani, mai ales de la tara (.)“. (Extras din Testamentul PS Melchisedec, Episcop de Roman, Bucuresti, Tipografia cartilor bisericesti, 1916, p. 9)

Tot din paginile testamentului sau aflam si motivatiile care au stat la baza acestei initiative: „Am dorit in viata mea dezvoltarea spre bine a institutiunilor religioase din Romania (…). Mi-a fost pretios progresul si ridicarea natiunei din decaderea ei seculara. Am iubit poporul si am dorit imbunatatirea soartei lui materialiceste si moraliceste“.

Melchisedec a randuit si „epitropi executori“, autorizati a veghea la indeplinirea dispozitiilor sale testamentare, in persoanele arhimandritului Ieronim Stefanescu si Vasile Mandinescu, acestia fiind alesi „pentru frumoasele lor calitati personale devotate Bisericei si binelui public“.

„Fundatia, infiintata in 1892, a desfasurat o bogata activitate sociala si culturala, de ajutorare si luminare a populatiei nevoiase din Roman si din imprejurimi, continuandu-si activitatea pana in anul 1948, cand a fost desfiintata de autoritatile comuniste, patrimoniul ei fiind nationalizat si trecut in administrarea Ministerului Invatamantului“, povesteste arhid. Adrian Ciobanu, profesor la catedra de Istoria Bisericii Ortodoxe Romane in cadrul Seminarului Liceal Ortodox „Sfantul Gheorghe“ din Roman.

Reinfiintata in 1994 de PS Ioachim Mares

Fundatia „Episcop Melchisedec“ a fost reinfiintata in anul 1994 de vrednicul de pomenire PS Ioachim Mares, pe atunci arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului si Husilor, in ideea continuarii activitatii sociale a vechii Fundatii. „In perioada 1994-2003 eforturile Fundatiei s-au concentrat in directia redobandirii bunurilor pe care aceasta le-a pierdut in 1948. Patrimoniul Fundatiei la infiintare se constituia din 28.000 m.p. teren, trei cladiri cuprinse in prezent intr-un amplu proces de restaurare, si capela construita pe mormantul episcopului Melchisedec“, spune pr. Ioan Gherasimescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, vicepresedintele Fundatiei.
Dupa mai multe procese cu Primaria Romanului si Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Neamt, in urma hotararii definitive a Curtii de Apel Bacau, s-a reusit recuperarea partiala a patrimoniului Fundatiei.

In prezent, activitatea social-filantropica a Fundatiei „Episcop Melchisedec“ se desfasoara sub directa indrumare a actualului episcop-vicar al Romanului si Bacaului, Preasfintitul Parinte Ioachim Bacauanul. In anul 2009, la initiativa Preasfintiei Sale, s-au intocmit doua proiecte in scopul obtinerii de fonduri europene prin Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est, Piatra Neamt, in cadrul Programului Operational Regional, Axa 3.2. Acestea vizau repararea, reabilitarea si dotarea celor trei cladiri monumente istorice, din proprietatea Fundatiei, in care vor functiona un centru social multifunctional si un centru de zi pentru copii din familii in dificultate.

„Cladirile, prin istoria si transformarile din cei peste 150 de ani de existenta, constituie un punct de referinta in istoria municipiului Roman. Ele erau pe punctul de a disparea, in ultimul timp fiind neutilizate“, mai spune pr. vicar administrativ, Ioan Gherasimescu, care precizeaza ca semnarea contractelor de finantare a avut loc in luna septembrie 2010, iar lucrarile de reparatii, consolidari si dotari au inceput in data de 22 noiembrie 2010. Cladirile refacute ar trebui sa fie date in folosinta in luna mai 2012. In prezent, s-au decapat peretii de tencuiala veche, pregatindu-se pentru racordarea la utilitati (energie electrica, apa, canalizare, gaze naturale), urmand ca solutiile de bransare, inclusiv dimensionarea bransamentelor, sa fie realizate conform noilor functiuni. Cele trei cladiri sunt situate in parcul „Melchisedec Stefanescu“ din vecinatatea Centrului eparhial Roman.

Noi locuri de munca pentru romascani

Centrul social multifunctional din cadrul Fundatiei va reprezenta un suport activ pentru familiile si comunitatile aflate in dificultate sau chiar in situatii de risc social din zona municipiului Roman. Cateva dintre serviciile care vor functiona in Centrul multifunctional sunt: servicii medicale si stomatologice gratuite, masa calda pe zi pentru 50 de persoane, adapost temporar pentru 20 de persoane, centru de intalnire si socializare pentru varstnici cu o capacitate de maximum 30 de persoane.

Si comunitatea locala va beneficia in urma acestor proiecte, dat fiind faptul ca pentru desfasurarea in conditii optime a activitatilor vizate vor aparea noi locuri de munca, implicand atat angajati, cat si voluntari. „E vorba de 20 de locuri de munca, pentru asistent social, medici de consiliere, medici stomatologi, bucatari, persoane de intretinere, persoane cu pregatire in educatia copiilor - invatatori, educatori s. a.“, explica parintele Ioan Gherasimescu.

Valoarea totala a proiectului Centru social multifunctional este de 3.599.811,42 lei.

„Serviciile sociale vor fi oferite pe o perioada indelungata“

Al doilea proiect al Fundatiei „Episcop Melchisedec“ din Roman are ca scop reabilitarea, modernizarea si echiparea completa a doua dintre cladirile care apartin Fundatiei si care vor deservi Centrul de zi pentru copii din familii in dificultate.

Prescolarii, pentru ca ei vor beneficia de serviciile Centrului de zi, vor fi inclusi in programe educative, de asistenta socio-pedagogica, spirituala, psihologica, logopedie s.a. Vor avea posibilitatea sa invete aici o limba straina, sa participe la cluburi de pictura, modelaj, desen. Micutii vor deprinde in Centrul de zi sa respecte normele de igiena personala si sa-si formeze un comportament alimentar sanatos, fiind invatati sa respecte orele de masa, pentru ca aici vor primi o masa calda la pranz si o gustare dupa-amiaza. De asemenea, de Pasti si Craciun, copiilor li se vor oferi pachete cu alimente de baza pentru intreaga familie.

Beneficiarii acestor servicii vor fi in jur de 60 de prescolari, care vor fi impartiti in patru grupe (cate 15 elevi in fiecare grupa). „Se estimeaza ca aceste servicii sociale, la standarde europene, vor fi oferite populatiei din zona municipiului Roman pe o perioada indelungata de timp“, sustine parintele vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului. Valoarea totala a proiectului Centru de zi pentru copii este de 3.607.475,63 lei.

In prezent, 50 de persoane din Roman beneficiaza deja de serviciile sociale furnizate de Fundatia „Episcop Melchisedec“. Doar ca, in lipsa unui spatiu adecvat, activitatea sociala a Fundatiei se desfasoara in diferite locatii: cantina de ajutor social isi desfasoara cu regularitate activitatea in incinta Centrului eparhial Roman, serviciile de consiliere sunt puse la dispozitia celor aflati in situatii de risc in diferite locatii, la parohii, iar pentru a putea oferi un adapost temporar au fost utilizate diferite spatii din apropierea Centrului eparhial Roman.

„Gradina de copii“

„Gradina de copii“ de care pomeneste episcopul Melchisedec in testament a luat fiinta la 27 august 1895. „Pana in anul 1923 gradinita a functionat sub patronajul Fundatiei, apoi a trecut in seama statului, din cauza lipsei de fonduri. Gradinita a fost gazduita pana in 2010 intr-una dintre cladirile Fundatiei, in cadrul unui parteneriat in baza caruia Inspectoratul Scolar Judetean Neamt asigura plata salariilor cadrelor didactice, Primaria platea utilitatile, iar Fundatia, costurile intretinerii spatiului. Prescolarii s-au mutat apoi, pentru ca in cladirea Fundatiei trebuiau sa inceapa lucrarile de renovare, in cladirea Scolii Generale nr. 9 din Roman, aflata in vecinatate“, explica arhid. Adrian Ciobanu.

Potrivit celeilalte dorinte exprimate in testamentul episcopului, a luat fiinta si scoala de cantareti bisericesti. „Nu am gasit informatii exacte despre anul infiintarii scolii de cantareti, dar se stie ca intre anii 1900-1916 scoala a functionat in casele sfintei episcopii de sub turn. Pana in anul 1934, scoala a avut numai trei ani de studiu, din acest an ea fiind reorganizata cu o noua programa de studiu de patru ani. In prezent, nu se mai justifica existenta unei scoli de cantareti bisericesti, intrucat se predau cursuri de muzica bisericeasca in seminarii teologice si facultati de teologie, asa ca scoala nu mai activeaza acum“, precizeaza parintele Adrian Ciobanu.

Fundatia are, din 2008, filiala la Bacau

In 2008 s-a infiintat filiala Fundatiei „Episcop Melchisedec“ de la Bacau. Aici activeaza o cantina sociala in cadrul proiectului „Masa Bucuriei“, Centrul de recuperare neuro-motorie „Sf. Vasile cel Mare“ Bacau, care ajuta la cresterea calitatii vietii copiilor cu dizabilitati, precum si Centrul de zi pentru copii „Sf. Ioan Botezatorul“, care are ca scop ajutorarea copiilor din familii defavorizate si reducerea abandonului scolar. O alta componenta a Fundatiei „Episcop Melchisedec“ - filiala Bacau este Centrul de consiliere, informare si sprijin, pentru imbunatatirea calitatii vietii persoanelor si prevenirea institutionalizarii acestora. Centrul asigura informare si orientare, suport emotional si consiliere psihologica, consiliere sociala, consiliere spirituala, sprijin de urgenta in vederea reducerii efectelor situatiilor de criza, sustinere materiala si financiara. (Nicoleta Olaru)

Sursa: mmb.ro

 

.

01 Martie 2011

Vizualizari: 816

Voteaza:

Ultimele dorinte ale episcopului Melchisedec vor fi indeplinite cu bani europeni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE