Un marele dascal al Ortodoxiei omagiat la Roman

Trei zile, ca la marile praznice din calendarul ortodox, atat a durat seria manifestarilor prilejuite de cea de a IX-a editie a Zilelor “Episcop Melchisedec Stefanescu” care a debutat sambata, 16 mai, la Seminarul Teologic “Sf. Gheorghe” din Roman, cu un simpozion stiintific in cadrul caruia au fost sustinute cateva comunicari deosebit de interesante. Cu aceasta ocazie seniorul spiritualitatii romascane, prof. Gh. A.

M. Ciobanu, a sustinut lansarea lucrarii intitulate “Melchisedec, lumina Ortodoxiei romanesti”, semnata de prof. univ. dr. Tudor Ghideanu. Prima zi a manifestarii derulate sub genericul “Episcopul Melchisedec, mare dascal si apologet al Ortodoxiei” a fost completata de un concert de muzica religioasa sustinut de corul seminarului romascan, sub bagheta dirijorului Gheorghe Gozar. Seminaristii romascani, impreuna cu colegii lor mai mici de la Gradinita „Melchisedec Stefanescu” au fost prezenti si duminica, 17 mai, la ceremonia religioasa de la capela unde odihneste marele prelat comemorat. Acest deosebit moment a fost onorat cu prezenta de catre PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, alaturi de care s-au aflat inalti prelati ai eparhiei precum si reprezentanti ai administratiei locale si judetene.

                                   

Nascut la 15 februarie 1823, la Gircina, judetul Neamt, in familie de preot, cel care a ramas in istoria Bisericii Ortodoxe Romane sub numele de Episcop Melchisedec Stefanescu ramine un ctitor de seama in memoria localnicilor, fiind inscaunat ca vladica in fruntea centenarei Episcopii romascane la 22 februarie 1879, unde a pastorit pina la moarte. Vrednic slujitor al Sfantului Altar, luptator remarcabil pentru unitatea nationala, membru al Academiei Romane, marele prelat comemorat la Roman in fiecare an, la mijlocul lunii mai, este considerat in unanimitate ca fiind unul dintre fondatorii invatamantului teologic din spatiul romanesc. Ca profesor de seminar a publicat numeroase manuale, majoritatea prelucrate dupa cele rusesti din epoca. A fost unul dintre istoricii de seama ai vremii Sale publicand documente slavone, inscriptii si insemnari din bisericile Moldovei, monografii de eparhii, biografiile unor ierarhi etc, multe fiind expuse in expozitia omagiala organizata la Seminarul „Sfantul Gheorghe”. S-a stins din viata la 16 mai 1892 lasand in urma sa o intreaga opera dintre care foarte multe lucrari se pot evidentia intru slujirea unui tel nobil pe care l-a urmarit intreaga viata: anume acela de a forma tineri bine pregatiti atat din punct de vedere teologic, dar si din punct de vedere cultural. De remarcat este faptul ca manifestarile derulate la Roman in acest an au marcat implinirea a 130 de ani de la inscaunarea marelui prelat si carturar in catedrala ctitorita de Musatini in targul dintre Moldova si Siret.

Vasile I.V. Danci

.

18 Mai 2009

Vizualizari: 471

Voteaza:

Un marele dascal al Ortodoxiei omagiat la Roman 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE