Un nou protopop la Protoieria Sector 5 Capitala

Protoieria Sector 5 Capitală are, de la începutul lunii acesteia, un nou protopop în persoana părintelui prof. dr. Valer Ulican, parohul Bisericii „Sfântul Elefterie”-Nou din Capitală. Părintele protoiereu Valer Ulican va coordona activităţile liturgice, pastorale, educaţionale, culturale şi social-filantropice din parohiile Sectorului 5 al Capitalei, într-o cooperare cu primăria de sector, cu școlile,liceele şi cu alte instituţii din acest sector.

Părintele prof. dr. Valer Ulican s-a născut la 11 septembrie 1960, în Luduş, judeţul Mureş. În 1982 a absolvit Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, iar în 1987 a absolvit Institutul Teologic Ortodox Universitar din Bucureşti, susţinând teza de licenţă cu titlul „Rolul moral şi social al familiei creştine”. A îndeplinit mai multe ascultări la Tipografia Institutului Biblic din Bucureşti începând cu anul 1987, iar în 1988 a fost hirotonit preot. A slujit pentru o vreme la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Urziceni, după care a venit la Parohia „Sfântul Elefterie”-Nou din Capitală. În anul 1997 a fost numit consilier patriarhal la Tipografia Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române. La 25 septembrie 2008 a devenit doctor în teologie la Sibiu, cu lucrarea „Conştiinţă pastorală şi conştiinţă eclezială la Sfântul Ciprian al Cartaginei”, sub îndrumarea ştiinţifică a părintelui arhidiacon prof. dr. Constantin Voicu. În luna aprilie 2006 a fost numit preot paroh la Parohia „Sfântul Elefterie”-Nou din Bucureşti, unde a depus eforturi deosebite pentru consolidarea, restaurarea, înfrumusețarea și permanenta înnoire a sfântului locaş.

Părintele Valer Ulican are o bogată activitate publicistică şi ştiinţifică. A redactat indicele scripturistic şi onomastic al volumelor vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, apărute în seria „Pe treptele slujirii creştine”, şi a publicat în revista „Ortodoxia” mai multe studii, precum și alte articole în diverse publicații bisericești. În prezent este și profesor la Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel am primit această nouă ascultare în care mă voi strădui să împlinesc cum se cuvine cele rânduite. Nădăjduiesc ca împreună cu preoții din Sectorul 5 al Capitalei să ne organizăm foarte bine din punct de vedere administrativ, pastoral și cultural-misionar. O prioritate a activităţii parohiilor noastre pentru perioada următoare este aceea de a continua și dezvolta noi proiecte și așezăminte sociale pentru sprijinirea celor aflați în suferință, întrucât trăim vremuri în care suntem chemaţi să dăm împreună un răspuns ferm şi plin de tăria credinţei”, ne-a declarat părintele protopop Valer Ulican.

Marius Nedelcu
Sursa: ziarullumina.ro

08 Aprilie 2016

Vizualizari: 726

Voteaza:

Un nou protopop la Protoieria Sector 5 Capitala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE