Unirea de la 1859, sarbatorita la Sibiu

La Sibiu, implinirea celor 155 de ani de la Unirea de la 1859 a fost sarbatorita prin ample manifestari religioase si cultural-artistice. Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul social, impreuna cu Scoala Populara de Arte si Meserii “Ilie Micu”, Biblioteca Judeteana “ASTRA” si Colegiul National “Octavian Goga” au organizat un program de suflet, la care au participat multi dintre sibienii in care sentimentul patriotic este inca viu. Alaturi de preoti, profesori, studenti si oameni de cultura au participat la eveniment si un numar mare de elevi de la liceul amintit si de la cele doua Scoli de Educatie Inclusiva din oras.

Manifestarile au inceput cu o slujba de multumire, oficiata de Preasfintitul Andrei, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, impreuna cu un sobor de preoti format din consilierul social pr. Nicolae Rusu, protopopul de Sibiu, Ioan Cosa, pr.

inspector social Tiberiu Kiss si pr. Marian Vladut de la comunitatea de surdo-muti din oras. Slujba religioasa a fost transpusa si in limbajul mimico-gestual, pentru copiii cu deficiente de auz de la scolile amintite.

La sfarsitul slujbei religioase, PS Episcop Andrei a transmis binecuvantarea Inaltpreasfintitului Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului si i-a felicitat pe toti cei implicati in aceste manifestari dedicate evenimentului istoric de la 1859.

Reprezentantii eparhiali au pregatit, apoi, o sesiune de informare pentru elevii prezenti la manifestari, cu scopul de a oferi tinerilor sibieni mai multe informatii despre evenimentul de la 24 ianuarie 1859. Inspectorul social Marius Talmatchi, impreuna cu asistentii sociali Tudor Costea si Simona Dragomir, au vorbit copiilor despre unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, intr-un mod interactiv si dinamic. Punctul culminant al manifestarilor a fost momentul artistic oferit de mai multi elevi si profesori de la Scoala Populara de Arte din Sibiu, institutie condusa de directoarea Alina Pinca si aflata sub jurisdictia Consiliului Judetean Sibiu. Mai intai, cei prezenti au avut posibilitatea sa admire 12 costume populare din sase zone folclorice, aduse din colectia personala a lui Marian Ghitescu. Apoi, elevii de la scoala sibiana, de la clasa profesoarei Izabela Tomita au incantat auditoriul cu piese muzicale folclorice din mai multe zone ale tarii, dar si cu o serie de cantece patriotice potrivite acestui moment de sarbatoare. La final, copiii s-au prins de maini alaturi de artistii sibieni intr-o hora a unirii. Pentru elevii de la scolile de educatie incluziva, Arhiepiscopia Sibiului a pregatit si daruri cu aceasta ocazie. Micutii au primit la sfarsitul manifestarilor iconite, cruciulite si dulciuri.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.

25 Ianuarie 2014

Vizualizari: 230

Voteaza:

Unirea de la 1859, sarbatorita la Sibiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE