Vase cu inscriptii crestine, descoperite la Hirsova

 

Vase cu inscriptii crestine, descoperite la Hirsova

 

Dr. Nicolae Constantin, responsabilul Muzeului din Hirsova si coordonatorul lucrarilor de pe santierul de la cetatea Carsium

 

Campania de cercetari arheologice de pe santierul de la cetatea Carsium, inceputa in luna iulie a acestui, a ajuns, zilele trecute, la final. Actiunea a continuat si in luna decembrie datorita timpului favorabil, lucrarile fiiind coordonate de dr. Nicolae Constantin, responsabil al Muzeului din Hirsova. Rezultatele cercetarilor au fost deosebit de fructuoase, fiind descoperite primele ziduri din vechea cetate Carsium, o frumoasa colectie de peste 80 monede, vase din ceramica, fragmente de vase din sticla, podoabe si accesorii vestimentare, precum si alte obiecte de folosinta comuna.

Mai mult, s-a trecut si la analizarea materialului ceramic si a oaselor descoperite in sapatura. "Am parcurs, pina la aceasta ora, un numar de 250 pachete de materiale rezultate din cele doua sectiuni arheologice facute in aceasta vara. Si rezultatele nu se lasa asteptate prea mult! La materialele ceramice am identificat foarte multe vase de import, cu deosebire amfore destinate transportului uleiurilor, vinului, rasinilor", a declarat dr. Nicolae Constantin.

 

Descoperirile cele mai spectaculoase sint, insa, potrivit dr. Nicolae Constantin, inscriptiile cu vopsea rosie de pe anumite categorii de vase, cele crestine. Fragmentele de vase nu sint mari si inscriptiile se vad abia dupa spalarea materialelor si mult mai bine in timpul prelucrarii acestora, etapa in care se afla acum specialistii. Spre exemplu, pe un fragment de vas se afla o cruce, pe un altul o monograma cu numele lui Iisus Hristos, iar pe un altul, o inscriptie mai elaborata, care se traduce "Maria naste pe Iisus". Coordonatorul lucrarilor de pe santier a subliniat: "Descoperirea acestor materiale nu trebuie sa ne mire prea mult, deoarece Carsium a fost sediul unuia din episcopatele din perioada romano-bizantina. De altfel, pe santierul de la cetate s-a identificat, cu peste 10 ani in urma, o posibila basilica crestina ce va fi dezvelita in campaniile viitoare, iar sapaturile mai vechi au dus la descoperirea de materiale crestine".

 

Gratiela GHEORGHE

Sursa: telegrafonline.ro

.

15 Decembrie 2008

Vizualizari: 805

Voteaza:

Vase cu inscriptii crestine, descoperite la Hirsova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE