Vecernia Mare la Patriarhie

Biserica Ortodoxă se află astăzi, 10 aprilie 2015, în Sfânta şi Marea Vineri. La Catedrala Patriarhală din Bucureşti, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Clement Haralam, Eclesiarhul Catedralei Patriarhale, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat în această dimineaţă slujba Vecerniei Mari.

În cadrul acestei slujbe, la cântarea O, cum adunarea cea fără de lege .

Sfânta Cruce, adusă din Sfântul Altar în mijlocul bisericii la Denia celor 12 Evanghelii în timpul Antifonului al XV-lea de către preoţi în veşmintele cernite, a fost aşezată înapoi în Sfântul Altar.

De asemenea, după Stihoavnă, la cântarea Pe Tine, Cel ce Te îmbraci cu lumina ca şi cu o haină, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Clement Haralam, îmbrăcat în toate veşmintele, de culoare închisă, a pregătit Sfântul Epitaf, l-a aşezat pe Sfânta Masă şi l-a cădit în chipul crucii. Apoi, cu ceilalţi preoţi, l-a purtat împreună cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce, în mijlocul bisericii unde a fost aşezat pe masa pregătită. După ce a fost aşezat pe masă, deasupra au fost puse Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce.

Sfântul Epitaf care reprezintă în această zi trupul Mântuitorului, trupul mort care este pregătit de ucenicii apropiaţi împreună cu femeile mironosiţe pentru a fi îngropat. Sfântul Epitaf rămâne spre închinare în mijlocul bisericii până la sfârşitul slujbei Deniei Prohodului, oficiată în cursul serii zilei de astăzi. În cadrul Deniei Prohodului, preoţii şi credincioşii vor purta în procesiune Sfântul Epitaf, în jurul bisericii, actualizând evenimentul înmormântării Domnului Nostru Iisus Hristos, după care este dus în Sfântul Altar, fiind aşezat pe Sfânta Masă unde rămâne în toată perioada pascală până în ajunul sărbătorii Înălţării Domnului când va fi aşezat la locul său în biserică.

Sursa: basilica.ro
 

.
Pe aceeaşi temă

10 Aprilie 2015

Vizualizari: 609

Voteaza:

Vecernia Mare la Patriarhie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE