Vechea biserica a Manastirii 'Brancoveanu' de la Sambata de Sus a fost resfintita

Mănăstirea “Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, a fost în sărbătoare la hramul din Vinerea Luminată a acestui an. Mulţimi de pelerini şi credincioşi au venit la vechiul aşezământ monahal de la poalele Munţilor Făgăraş pentru a participa la resfinţirea bisericii vechi a mănăstirii, o minunată ctitorie brâncovenească trecută prin nenumăratele încercări din istoria zbuciumată a Transilvaniei. La 70 de ani de la târnosirea locaşului de cult refăcut în timpul păstoririi Mitropolitului Nicolae Bălan, mănăstirea făgărăşeană a trăit din nou clipe de mare înălţare şi bucurie duhovnicească.

Slujba de resfinţire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi stareţul mănăstirii, alături de un sobor de preoţi şi diaconi în care s-au aflat egumenul Atanasie Roman, ieromonahi, protopopi şi preoţi de la parohiile învecinate mănăstirii şi de mai departe.

Locaşul de cult a fost târnosit cu Sfântul şi Marele Mir şi stropit cu apă sfinţită, iar la interior a fost reînveşmântată Sfânta Masă şi s-a sfinţit vechea pictură restaurată, binecuvântându-se astfel toate lucrările de renovare şi înfrumuseţare efectuate în ultima perioadă.

“Prima sfinţire s-a făcut la 15 august, la hramul cel mare, în anul 1946. Resfinţirea s-a făcut anul acesta la hramul mic, de Izvorul Tămădurii, în cinstea Maicii Preacurate, pentru ca acest sfânt locaş să ne fie nou izvor pentru viaţa veşnică şi pentru ca din el să vină binecuvântarea lui Dumnezeu în toată Ţara Făgăraşului şi în toată ţara noastră”, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu după slujba de sfinţire.

După slujba de sfinţire a urmat programul liturgic închinat hramului. Soborul slujitor a oficiat slujba sfinţirii apei la fântâna din incinta mănăstirii, după care s-a mers în procesiune până la altarul de vară din pădurea apropiată aşezământului monahal. Aici s-a oficiat slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala “Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de diac. asist. univ. dr. Dan Alexandru Streza.

Credincioşii au participat în număr mare la Sfânta Liturghie şi s-au rugat Maicii Domnului şi Mântuitorului Iisus Hristos Cel Înviat pentru sănătate, iertare de păcate şi mântuire.

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de secretarul Arhiepiscopiei Sibiului, părintele Cristian Vaida, care le-a vorbit celor prezenţi despre instituirea sărbătorii Izvorului Tămăduirii şi despre cinstirea Maicii Domnului în creştinătatea răsăriteană.

“Dincolo de semnificaţia de natură istorică, sărbătoarea aceasta a Izvorului Tămăduirii s-a conturat în spiritualitatea noastră ortodoxă ca o sărbătoare închinată preacinstirii celei care toată viaţa ei pământească, dar şi de-apururea în ceruri, este pentru noi creştinii un izvor de har, de mângâiere şi de mântuire pentru întreg neamul omenesc”, a spus părintele Cristian Vaida.

La final, IPS Mitropolit Laurenţiu a sublimit în cuvântul de binecuvântare importanţa acestei zile în istoria mănăstirii, iar protopopii de Făgăraş 1 şi 2, părintele Marius Corlean şi părintele Ion Tărcuţă au citit actul de târnosire a bisericii din 1946, semnat de Mitropolitul Nicolae Bălan şi monahii Arsenie Boca şi Serafim Popescu, precum şi noul act de târnosire, semnat de IPS Laurenţiu, PS Ilarion şi egumenul Atanasie Roman.

“Sărbătoarea aceasta va rămâne o dată istorică, sfântă, marcată în istoria acestui sfânt aşezământ, o istorie atât de frământată. Sfântul Martir şi Voievod Constantin Brâncoveanu a ctitorit aici, peste munţi, un locaş aşezat sub ocrotirea Maicii Domnului, dar a fost dărâmat la 1785 de duşmănia vremii. N-a fost distrusă mănăstirea ca celelalte sute de mănăstiri dimprejurul Munţilor Făgăraş, ci cu tunul a fost desfigurată şi a rămas 141 de ani în ruină, încât au crescut copacii deasupra ei. A rânduit Dumnezeu ca în 1926, după 141 de ani, cel de-al doilea citor al mănăstirii, Mitropolitul Nicolae Bălan s-o rezidească. După ce a fost refăcută, în 1946, deci acum 70 de ani a fost sfinţită. Noi am refăcut astăzi această lucrare după ce pictura a fost curăâată în urmă cu câţiva ani, iar biserica întreagă a fost restaurată. Masa Sfântului Altar a avut nevoie ca şi ea să fie reînnoită”, a spus ierarhul.

A urmat un moment festiv prin care au fost premiaţi elevii câştigători ai etapei eparhiale a Concursului naţional de creaţie “Biserica şi Şcoala din sufletul meu”. De asemenea, cei doi protopopi amintiţi au oferit premii elevilor din Ţara Făgăraşului care au participat la Olimpiada de Religie.

Sărbătoarea hramului a continuat cu slujba Sfântului Maslu, la care credincioşii s-au rugat pentru sănătate trupească şi sufletească şi au primit binecuvântarea ierarhilor şi preoţilor slujitori.

Autor: Ştefan Mărculeţ

09 Mai 2016

Vizualizari: 519

Voteaza:

Vechea biserica a Manastirii 'Brancoveanu' de la Sambata de Sus a fost resfintita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE