Volumul 'Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor in Romania contemporana' va fi lansat la Iasi

Luni, 13 octombrie 2014, de la ora 16.00, la Librăria „Orest Tafrali” (Corp A, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași”) va fi lansat volumul „Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor în România contemporană”.

Autorul acestuia, Mirel Bănică, îi va avea ca invitaţi pe prof. dr. Nicu Gavriluță-decanul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, pe lect. dr. Bogdan Crețu și pe lect. dr. Alexandru Tofan.

Volumul de 430 de pagini, rezultat a patru ani de minuţioase cercetări de teren, abordează universul pelerinajelor prin mai multe chei de interpretare: religie populară, mass-media, turism, politică, economie, simboluri arhetipale etc. Dincolo de pelerinaj, ca expresie a faptului religios contemporan, autorul Mirel Bănică realizează şi portretul unei Românii reale, profunde, fără fard şi iluzii deşarte, dar extrem de caldă şi ataşantă; o societate care a răspuns într-un mod neaşteptat şi provocator schimbărilor impuse de modernitate şi care ne rezervă încă multe surprize în viitorul apropiat.

Din cuprins: „Pelerin şi/sau turist?”, „Mass-media şi pelerinajele”, „Religie populară versus „religie oficială“”, „Rândul de aşteptare”, „Avtobusniki“ sau pelerinii de autocar, „Ambianţa pelerinajului: muzică, miresme, hrană”, „Milă şi filantropie”, „Dimensiunea transnaţională a pelerinajelor: pelerini români la Medugorje”, „Pelerinaje şi politică, politica pelerinajelor”.

Mirel Bănică (n. 1971) este doctor în ştiinţe politice al Universităţii din Geneva (2004). A efectuat stagii de cercetare şi practică profesională la Universitatea Laval, Canada, şi la École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris, între anii 2005 şi 2008. În prezent, este cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Române.

Tudorel Rusu
Sursa: doxologia.ro

.

07 Octombrie 2014

Vizualizari: 452

Voteaza:

Volumul 'Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor in Romania contemporana' va fi lansat la Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE