Zeci de mii de pelerini au venit la sarbatoarea Maicii Domnului de la Nicula

„Maica Domnului ii pazeste pe cei ce pazesc poruncile lui Hristos”, a afirmat Inaltpreasfintitul Parinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, in cuvantul de invatatura adresat zecilor de mii de credinciosi prezenti la hramul Manastirii Nicula.

Hramul Manastirii Nicula din Arhiepiscopia Clujului a culminat in ziua Praznicului Adormirii Maicii Domnului, cu Sfanta Liturghie Arhiereasca savarsita in sobor de arhierei, preoti si diaconi, de catre Inalpreasfintitul Parinte Andrei, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului. Din sobor au facut parte si Preasfintitul Macarie al Europei de Nord, Preasfintitul Ignatie Muresanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei si Portugaliei, parintele arhim.

Dumitru Cobzaru, exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Clujului, parintele arhim. Nicolae Moldovan, staretul Manastirii Nicula, preoti consilieri si protopopi.

Slujba a fost oficiata pe scena special amenajata, la care au avut vedere majoritatea credinciosilor prezenti. Raspunsurile au fost date de Corul „Psalmodia Transylvanica” dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca.

Maica Domnului ii pazeste pe cei ce pazesc poruncile lui Hristos

Sarbatoarea de la Nicula este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din tara. Aici, se aduna an de an zeci sau sute de mii de credinciosi pentru a o cinsti pe Maica Domnului, cu prilejul prezentei la Nicula a Icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului. Cuvantul de invatatura rostit de Inaltpreasfintitul Parinte Andrei la Nicula, astazi, in ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, a facut referire la Maica Domnului si la importanta ascultarii fata de poruncile Mantuitorului: „Ascultarea de poruncile lui Hristos ne scoate din toate situatiile dificile. De 2.000 de ani, ori de cate ori crestinii s-au gasit intr-o situatie grea, Maica Domnului a mijlocit la Mantuitorul Iisus Hristos si daca acei oameni au ascultat de poruncile Domnului Iisus, ei au scapat din toate situatiile dificile Daca pazim poruncile lui Hristos ramanem in iubirea Lui, ramanem in lucrarea Lui si in gratiile Maicii Domnului, pentru ca Maica Domnului ii iubeste pe cei ce pazesc poruncile lui Hristos”.

Hramul Manastirii Nicula, ajuns la final

La finalul Sfintei Liturghii pelerinii s-au mai inchinat Icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului, au inconjurat bisericuta de lemn din cadrul asezamantului monahal, au cantat pricesne si, incet, s-au indreaptat spre casele lor. Potrivit estimarilor facute de jandarmi, in aceste zile, au trecut pragul Manastirii Nicula peste 60. 000 de pelerini. Unii si-au instalat corturi pentru a se adaposti pe timpul noptii, dar majoritatea au dormit sub cerul liber, chiar daca vremea nu a fost favorabila. Inca dinaintea procesiunii cu Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, din noaptea de 14 august, a inceput sa ploua, insa aceasta nu i-a impiedicat pe credinciosi sa asiste in continuare la programul liturgic si sa ramana in numar foarte mare si astazi, in ziua hramului, la Sfanta Liturghie Arhiereasca. Intrebati fiind la final, despre impresiile cu privire la sarbatoarea care tocmai s-a incheiat, pelerinii si-au manifestat bucuria ca au mai ajuns inca un an la Manastirea Nicula, ca s-au putut inchina Maicii Sfintei si a-i aduce multumiri pentru tot ajutorul pe care l-au primit si il primesc de la ea. Parerilor lor au fost ca nici un efort pe care l-au depus venind la Nicula, nu a fost suficient de mare pentru cat de mult inseamna pentru ei Maica Domnului.



Autor: Alexandra Anderes
Sursa: radiorenasterea.ro

.

15 August 2014

Vizualizari: 832

Voteaza:

Zeci de mii de pelerini au venit la sarbatoarea Maicii Domnului de la Nicula 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE