Zi aliturgica

In calendarul Bisericii Ortodoxe ziua de astazi, 22 februarie, este aliturgica, adica nu se oficiaza slujba Sfintei Liturghii.

De-a lungul anului bisericesc exista mai multe zile in care nu se celebreaza Sfanta Liturghie, numite „aliturgice”, „neliturgice” sau „nonliturgice”. Aceste zile sunt urmatoarele: miercuri si vineri din Saptamana Branzei, luni si marti din prima saptamana a Postului Pastelui, Vinerea Mare sau a Patimilor, vinerea dinaintea Craciunului si cea dinaintea Bobotezei, cand aceste praznice cad duminica sau lunea si se oficiaza slujbele Ceasurilor si Vecernia.

De regula, in zilele aliturgice se posteste cu ajunare deplina iar faptul ca nu se savarseste Sfanta Liturghie arata ca, in primul rand, acestea sunt prilej de meditaţie profunda, de rugaciune. Totodata, adevaratul crestin care posteste este insotit mereu, in cazul acestui demers spiritual, asumat constient, de bucuria sfanta a apropierii de Dumnezeu.

De asemenea, la slujba Vecerniei incepe a se citi rugaciunea Sfantului Efrem Sirul: Doamne si Stapanul vieţii mele, Duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanire si al grairii in desert, nu mi-l da mie. Iar Duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei, daruieste-l mie slugii Tale. Asa Doamne, Imparate, daruieste-mi ca sa-mi vad greselile mele si sa nu osandesc pe fratele meu, ca binecuvantat esti in vecii vecilor.. Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul este unul din elementele liturgice definitorii ale Postului Mare. Este cunoscuta inca din secolul al IV-lea si se rosteste in cadrul slujbelor incepand cu miercurea din saptamana lasatului sec de branza si pana la Denia din Sfanta si Marea Vineri.

Totodata, in locul Pavecernitei Mici se va savarsi Pavecernita Mare, slujba specifica perioadei Postului Pastelui. Potrivit randuielii Bisericii, credinciosii au, in aceasta saptamana, numita Alba, dezlegare la lapte, branza, oua si peste.

Sursa: basilica.ro
 

22 Februarie 2012

Vizualizari: 4266

Voteaza:

Zi aliturgica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE