Zile de sarbatoare la Manastirea Halmyris

Biserica Ortodoxa Romana i-a cinstit luni, 8 iulie 2013, pe Sfintii Mucenici Epictet, preotul, si Astion, monahul. Cei doi au fost martirizati pe teritoriul Dobrogei de Nord, pe 8 iulie 290, fiind cei mai vechi mucenici cunoscuti de pe teritoriul tarii noastre. Moastele acestora au fost descoperite, in urma cu 12 ani, in cripta martirica de la Halmyris.

Asezamantul ridicat in apropierea locului unde au fost martirizati Sfintii Epictet si Astion a fost, zilele acestea, loc de pelerinaj pentru credinciosi din intreaga tara. La hramul Manastirii Halmyris, Sfanta Liturghie a fost oficiata pe o scena amenajata langa biserica mare a asezamantului, aflata in proces de edificare, de Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos si de Preasfintitul Parinte Visarion, Episcopul Tulcii, potrivit TRINITAS TV.

”In batrana Dunare de Jos, la malul Dunarii din vechea cetate Halmyris ne-am putut bucura inchinandu-ne la marturiile care sunt in acelasi timp ale sfinteniei, dar si ale istoriei si ale vechimi si ale inceputurilor organizarii vietii religioase la gurile Dunarii”, a spus IPS Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos. 

”La temelia asezata in inimile primilor nostri stramosi de pe aceste locuri de Sfantul Apostol Andrei care este o temelie Apostolica, Domnul a asezat si temelia marturisirii sau temelia mucenicilor si cei mai vechi mucenici cunoscuti pe teritoriul Bisericii noastre sunt Sfintii Mucenici Episctet si Astion”, a mai spus Inaltpreasfintia Sa. 

”Iata cu harul lui Dumnezeu Episcopia Tulcii s-a imbracat iarasi cu bucurie si lumina de praznicul sfintilor Epictet si Astion de la manastirea Halmirys”, a marturisit PS Parinte Visarion, Episcopul Tulcii. 

Pe tot parcursul Liturghiei, credinciosii au stat la rand pentru a se putea inchina la moastele celor doi martiri. Piatra de temelie a bisericii Manastirii Halmyris a fost pusa in anul 2002. Lacasul de cult ii mai are ocrotitori si pe Sfintii Mucenici Montanus, preotul si sotia sa, Maxima.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

09 Iulie 2013

Vizualizari: 652

Voteaza:

Zile de sarbatoare la Manastirea Halmyris 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE