Zilele cartii ortodoxe in Franta

Vineri 17 si sambata 18 februarie 2012, la Paris, se va desfasura prima manifestare "Zilele cartii ortodoxe in Franta". Acest eveniment este organizat de catre Orthodoxie.com in parteneriat cu Editions du Cerf, compania de asigurari Mutuelle Saint-Christophe si saptamanalul La Vie.

Evenimentul va avea loc in sediul Mutuelle Saint-Christophe din Paris, langa Val-de-Grace (277, rue Saint-Jacques, Paris 5e).

Standuri de carti si de reviste, sedinte de autografe, mese rotunde, conferinte, concerte, proiectii, diverse manifestari vor marca prezenta activa a ortodoxiei in Franta in intreaga ei bogatie si diversitate. Edituri din Franta si alte edituri europene vor participa sau vor fi reprezentate.

Personalitati de renume, autori si cateva sute de persoane sunt asteptate si ne vor onora cu prezenta lor. Biserica Ortodoxa se instaleaza in Franta incepand cu secolul al XIX-lea. Aceasta prezenta s-a intensificat si s-a inradacinat in secolul XX. Ne asteptam ca ea sa se dezvolte considerabil pe parcursul secolului XXI. Diversitatea comunitatilor a creat legaturi privilegiate cu tarile de origine, in special cele din Europa de Est si din Orientul Mijlociu.

Ortodoxia in Franta in secolul XX a fost creuzetul unor lucrari care au avut repercursiuni la nivel mondial. Inca pana azi, ele raman referinte pentru ensamblul ortodoxiei contemporane. Printre numele care pot fi citate se numara:  Vladimir LosskyPaul EvdokimovGeorges FlorovskyAlexandre Schmemann, Jean Meyendorff, Olivier Clément. Institutul de teologie ortodoxa Saint Serge, fondat in 1925 a fost leaganul « scolii de la Paris », ale carei renume a depasit granitele Frantei si ale ortodoxiei. « scoala de la Paris » este de asemenea, cu Leonid Ouspensky si Grégoire Krug, la originea unei vaste miscari de redescoperire a icoanei. Ortodoxia in Franta a contribuit, in mare masura la un fructuos dialog religios si cultural intre estul si vestul Europei. Acest lucru s-a materializat intr-o activitate editoriala productiva, daca ne referim la regretatul Vladimir Dimitrijevic, aflat in fruntea edituri « L’Age d’Homme » sau la Nikita Struve, care a activat in cadrul YMCA-Press. Aceasta activitate, care plaseaza Franta la intersectia relatiilor internationale de acest tip, nu se dezmite nici in acest moment, cum dovedeste colectia « Orthodoxie » a editurii Editions du Cerf. Pe langa acestea, ortodoxia in Franta a contribuit si la dezvoltarea relatiilor ecumenice.

In momentul de fata, Biserica Ortodoxa este puternic implantata in Franta. Mai mult de o jumatate de milion de persoane ii sunt afiliate. Exista in jur de 250 de locase de cult, dintre care in jur de 20 de manastiri si schituri. Episcopii din toate jurisdictiile canonice coopereaza in cadrul Adunarii episcopilor ortodocsi, instanta reprezentativa pentru ortodoxia din Franta pe langa autoritatile politice.

Sursa: orthodoxie.fr

Zilele cartii ortodoxe in Franta

14 Februarie 2012

Vizualizari: 534

Voteaza:

Zilele cartii ortodoxe in Franta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE