Zilele Credintei si Culturii in Caras Severin - Editia a V-a

Episcopia Caransebesului desfasoara in perioada 1 – 8 mai, a.c, mai multe actiuni religioase, culturale si artistice sub genericul Zilele credintei si culturii in Caras-Severin – Editia a V-a. Manifestarile amintite sunt prilejuite de sarbatorirea festiva a hramului noii catedrale Invierea Domnului din Caransebes, de proclamarea de catre Patriarhia Romana a anului 2011 ca „Anul omagial al Sfantului Botez si al Sfintei Cununii”, la care se adauga, pentru Eparhia Caransebesului, comemorarea a 70 de ani de la intronizarea episcopului-martir Veniamin Nistror in scaunul vladicesc de la Caransebes (1941-2011).

In cadrul acestor manifestari, Duminica, 1 mai, se va oficia Sfanta Liturghie cu ocazia hramului Catedralei Invierea Domnului si „ruga” orasului Caransebes.

In perioada 2-4 mai, Episcopia Caransebesului organizeaza, in sala de festivitati a Centrului Eparhial, Simpozionul international „Taina si marturisire”, simpozion care va avea ca tematica Sfintele Taine ale Botezului si Cununiei si activitatea episcopului Veniamin Nistor la Caransebes (1941-1949). Sunt invitati la acest demers stiintific ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane, profesori de teologie, preoti cu preocupari istoriografice, istorici din tara si strainatate, specialisti in domeniul istoriei Banatului si profesori de discipline istorice, sistematice si practice de la Facultatile de Teologie din tara.

Simpozionul va fi insotit de o expozitie foto-documentara despre activitatea episcopului Veniamin Nistor la Caransebes, expozitie organizata in incinta Centrului Eparhial Caransebes.

Miercuri, 4 mai, cu incepere de la ora 18.00, elevii Seminarului Teologic „Ioan Popasu” din Caransebes, vor sustine in sala de festivitati a Episcopiei Caransebesului piesa de teatru Mironositele, a distinsului dramaturg Victor Ioan Popa.

Zilele credintei si culturii in Caransebes vor continua cu Editia a II-a a Festivalului Coral de Muzica Religioasa „Miron Cristea” (5-6 mai), dedicat in special corurilor parohiale.

In ziua de 7 mai, Episcopia noastra va organiza Festivalul de poezie in grai banatean „Credinta si lumina”. Vor participa la acest festival de poezie in grai banatean 25 de personalitati ale vietii literare banatene. Episcopia Caransebesului sprijina astfel de actiuni pentru ca fenomenul literar al poeziei dialectale este unul specific Banatului si are peste doua sute de ani de existenta. Poezia in grai, dialectala, are ca scop conservarea graiului banatean, a cantecelor, a traditiilor si obiceiurilor, a portului popular etc. Prin aceste poezii, banatenii, constienti de averea culturala pe care o au in stapanire, au decis sa o conserve, sa o tezaurizeze, pentru a o putea transmite, asa cum au mostenit-o, mai departe.

Tot in ziua de sambata, 7 mai, Episcopia Caransebesului organizeaza cu sprijinul Primariei Caransebesului si a Casei Municipale de Cultura din Caransebes cea de-a XXIX editie a Festivalului Corurilor de Copii si Tineret „Timotei Popovici ”.

Festivalul „Timotei Popovici“ este primul festival coral pentru copii si tineret din Romania si a debutat in comuna Marga – judetul Caras-Severin (1982), iar din anul 1995 a fost transferat la Caransebes, unde Episcopia s-a ocupat indeaproape de organizarea lui. Motivele pentru care Episcopia a sustinut an de an desfasurarea festivalului au fost promovarea muzicii religioase – care este obligatorie in interpretarea corurilor – si cinstirea ce trebuie adusa preotului compozitor Timotei Popovici, originar din localitatea Tincova – Caras-Severin, profesor la Facultatea de Teologie din Sibiu, dar si cel mai prolific compozitor de muzica corala pentru copii.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro
 

02 Mai 2011

Vizualizari: 719

Voteaza:

Zilele Credintei si Culturii in Caras Severin - Editia a V-a 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE