Zilele credintei si culturii in Episcopia Caransebesului - Editia a VII-a

Manifestarile amintite sunt prilejuite de sarbatorirea festiva a hramului noii catedrale "Invierea Domnului” din Caransebes (Duminica Tomii), de proclamarea de catre Patriarhia Romana a anului 2013 ca "Anul omagial al Sfintilor Imparati Constantin si Elena”, la care se adauga praznuirile locale. Avand in vedere ca in anul 2013 se implinesc 80 de ani de la trecerea la cele vesnice a vrednicului de pomenire episcop Iosif Badescu al Caransebesului (1920-1933), o personalitate de seama a istoriei Bisericii din Banat, Episcopia Caransebesului a propus pentru anul 2013 mai multe activitati cu tematica istorica. Intru pomenirea episcopului Iosif Badescu si a altor personalitati ce au marcat viata bisericeasca din sud-vestul Romaniei, manifestarile locale din Eparhie au fost puse sub genericul: "Personalitati clericale si culturale in sprijinul Bisericii Banatene”. Prin aceasta comemorare generala se urmareste evidentierea contributiei pe care numeroase personalitati bisericesti si laice au avut-o pentru devenirea spirituala, nationala si culturala a romanilor din Banat in perioada 1865-1949.

Cu acest prilej, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel si prin bunavointa Inalt Preasfintitului Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, vor fi aduse spre inchinare in Episcopia Caransebesului, moastele Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Valcii. Acestea vor fi aduse de o delegatie condusa de catre Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului si vor fi intampinate la catedrala episcopala Invierea Domnului din Caransebes, sambata 11 mai 2013, la orele 18.00 de catre Preasfintitul Parinte Episcop Lucian al Caransebesului.

Duminica, 12 mai, se va oficia Sfanta Liturghie cu ocazia hramului Catedralei Invierea Domnului. La aceste manifestari vor fi prezenti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane si credinciosi din intreaga Episcopie a Caransebesului. 

Luni, 13 mai 2013, in sala de festivitati "Episcop Elie Miron Cristea” a Centrului Eparhial, Episcopia Caransebesului va organiza Simpozionul international "Taina si marturisire”, editia a VII-a. Simpozionul va avea ca tematici: Sfintii Imparati Constantin si Elena in spiritualitatea ortodoxa, aspecte istorice din perioada de inceput a secolului al IV-lea crestin (domnia Sfantului Constantin cel Mare), invatatura ortodoxa despre Sfanta Cruce, viata si activitatea episcopului Iosif Badescu si personalitati bisericesti si laice in istoria Bisericii banatene.

Simpozionul va fi insotit de o expozitie foto-documentara despre activitatea Episcopiei Caransebesului de la infiintare (1865) si pana in timpul episcopului Nicolae Popeea (1908).

Zilele credintei si culturii in Episcopia Caransebesului vor continua cu Editia a IV-a a Festivalului Coral de Muzica Religioasa „Miron Cristea” (14 mai), dedicat in special corurilor parohiale. Festivalul poarta numele vrednicului de pomenire patriarh Miron Cristea, pentru ca in activitatea bisericeasca desfasurata la Sibiu, Caransebes si Bucuresti acesta a sprijinit cu multa daruire activitatile muzicale.

In data de 15 mai va avea loc o slujire comemorativa in Parohia Sopotu Vechi, locul de nastere al episcopului Iosif Badescu si in Parohia Eselnita din Episcopia Severinului si Strehaiei, locul de vesnica odihna a ierarhului banatean.

Urmatoarea manifestare culturala, Festivalul International "Timotei Popovici”, editia a XXXI-a, se va organiza in zilua de 16 mai. Festivalul „Timotei Popovici” este primul festival coral pentru copii si tineret din Romania si a debutat in comuna Marga - judetul Caras-Severin (1982), iar din anul 1995 a fost transferat la Caransebes, unde Episcopia s-a ocupat indeaproape de organizarea lui. Motivele pentru care Episcopia a sustinut an de an desfasurarea festivalului au fost promovarea muzicii religioase - care este obligatorie in interpretarea corurilor - si cinstirea ce trebuie adusa preotului compozitor Timotei Popovici, originar din localitatea Tincova - Caras-Severin, cel mai prolific compozitor de muzica corala pentru copii.

In ziua de 17 mai, Episcopia noastra va organiza Festivalul de poezie in grai banatean „Credinta si lumina”. Vor participa la acest festival de poezie in grai banatean aproximativ 50 de personalitati ale vietii literare banatene. Episcopia Caransebesului sprijina astfel de actiuni pentru ca fenomenul literar al poeziei dialectale este unul specific Banatului si are peste doua sute de ani de existenta. Poezia in grai, dialectala, are ca scop conservarea graiului banatean, a cantecelor, a traditiilor si obiceiurilor, a portului popular etc. Prin aceste poezii, banatenii, constienti de averea culturala pe care o au in stapanire, au decis sa o conserve, sa o tezaurizeze, pentru a o putea transmite, asa cum au mostenit-o, mai departe.

In dupa amiaza Duminicii Mironositelor, elevii Seminarului Teologic "Episcop Ioan Popasu” din Caransebes, alaturi de elevi ai liceelor caransebesene, vor prezenta piesa de teatru Mironositele, de Victor Ioan Popa, ce va avea loc in sala de festivitati "Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebesului, manifestare care va incheia sirul evenimentelor misionare si culturale organizate de eparhia noastra. 

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

10 Mai 2013

Vizualizari: 293

Voteaza:

Zilele credintei si culturii in Episcopia Caransebesului - Editia a VII-a 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE