Zilele Ramnicului: 627 de ani de la prima atestare documentara

Anul acesta, 2015, municipiul Râmnicu Vâlcea a împlinit 627 de ani de la prima atestare documentară. Cu această ocazie, în perioada 17-24 mai, Primăria Râmnicului a pregătit un amplu program cultural-artistic, sub genericul „Zilele Râmnicului”.

Miercuri, 20 mai, Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea a organizat ședința festivă a Consiliului local și a lansat cartea-album „Imagini din Râmnicul de odinioară”. Invitat de seamă al acestei întâlniri, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, în cuvântul său, a subliniat faptul că orașul Râmnicu Vâlcea „s-a dezvoltat foarte mult datorită Episcopiei înfiinţate aici, prin grija fostului patriarh al Constantinopolului Nifon (†1508), care, în anul 1503, a adunat un „săbor mare” ce a hotărât şi înfiinţarea Episcopiei Râmnicului. (.

) Dacă vorbim astăzi de 627 de ani de existenţă documentară a oraşului Râmnicu Vâlcea, lucrul acesta este datorat fără nicio exagerare Bisericii de aici, care a ştiut nu doar să dubleze activitatea economică de aici, ci să o susţină la propriu şi să stimuleze dezvoltarea spiritual-culturală şi economică a oraşului Râmnicu Vâlcea”.

În privința activității desfășurate în Eparhia Râmnicului de Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Înaltpreasfinția Sa a precizat următoarele: „Sfântul Ierarh Calinic este cel care a reuşit să scoată Episcopia Râmnicului şi, implicit, oraşul Râmnicu Vâlcea din starea în care se afla după incendiul din 1847. Fără doar şi poate, el este cel care a reuşit să dea un avânt fără precedent dezvoltării culturale şi economice a oraşului Râmnicu Vâlcea, cum nu se mai cunoscuse până atunci”.

Privind spre viitor, Înaltpreasfinția Sa a concluzionat: „Dacă episcopia a contribuit atât de mult la dezvoltarea materială şi culturală a oraşului Râmnicu Vâlcea, tot aceasta este acum obligată să meargă pe cărarea înaintaşilor săi şi, împreună cu instituţiile statului, să susţină dezvoltarea culturală a oraşului. Trebuie ca împreună să găsim strategii şi proiecte care să poată susţine creşterea continuă pe plan spiritual-cultural, dar şi economic, a oraşului. Nu trebuie să lăsăm nimic la voia întâmplării din ceea ce se petrece în oraşul acesta, deoarece copii de astăzi au nevoie de Râmnicul de altădată”.

În aceeași zi, în Sala Consiliului Judeţean s-a desfășurat Festivalul Internaţional „Rotonda Plopilor Aprinşi”, în cadrul căreia au fost susținute scurte alocuțiuni, au fost prezentate mai multe volume de carte, antologii de versuri şi eseuri, precum și un spectacol extraordinar de muzică şi poezie.

Prezent și la această întâlnire culturală, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a rostit un cuvânt despre „Cartea tipărită în cetatea Râmnicului”, în cadrul căruia a precizat faptul că „tradiţia culturală vâlceană, nu doar în ceea ce priveşte cartea tipărită, este strâns legată de cultura bisericească. Nu putem vorbi în Vâlcea de tradiţie cultural, fără a vorbi de spiritualitatea monahală din spaţiul vâlcean, care a făcut posibilă dezvoltarea tiparului, a cărţii tipărite, ca emblemă a Vâlcii”.

Înaltpreasfinția Sa a pus în lumină și contribuția culturală a Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, care, în anul 1860, a înfiinţat la Râmnicu Vâlcea o tipografie proprie și a tipărit importante și numeroase cărți de slujbă şi de învăţătură bisericească. Fiind singura tiparniţă din regiune, la 26 ianuarie 1867, cu un an înainte de moartea sa, Sfântul Calinic a donat tipografia, cu tot inventarul şi cărţile aflate în depozit, oraşului Râmnicu Vâlcea, cu îndatorirea ca veniturile obținute să fie foplosite în folosul comunității, o jumătate pentru întreţinerea Schitului Frăsinei, iar cealaltă jumătate pentru întreţinerea şcolilor din Râmnic, a studenţilor săraci şi a Seminarului.

Căutând în mod responsabil spre starea prezentă a orașului, Înaltpreasfinția Sa a precizat: „Continuitatea aceasta culturală trebuie să fie întărită şi de noi, cei de astăzi. Atât Biserica, cât şi instituţiile statului din Vâlcea, trebuie să susţină promovarea cărţii tipărite. Astfel, Arhiepiscopia noastră a încercat revigorarea editurii Arhiepiscopiei, care, de la sfârşitul anului trecut, a primit numele de Editura Praxis, ce are deja sub tipar câteva lucrări de o certă valoare”.

Festivitățile dedicate Zilelor Râmnicului au fost ample și s-au desfășurat pe mai multe zile. Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea a organizat patru concerte și un recital de poezie, Serviciul Judeţean Vâlcea al Arhivelor Naţionale a organizat Simpozionul intitulat „Râmnicul şi poveştile lui”, iar Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul”, o conferinţă culturală. În aer liber a avut loc un concurs naţional de Educaţie Rutieră şi o demostrație de îndemânare pe biciclete. La Muzeul de Istorie a fost vernisată o Expoziţie de artă fotografică, în Parcul „Mircea cel Bătrân” s-a desfășurat un spectacol de animaţie stradală pentru copii. Tot în Parcul „Mircea cel Bătrân” s-a desfășurat, pe mai multe zile, Târgul Meşterilor Populari Vâlceni. Au urmat Concertul Fanfarei „Gabriel Chaborschi” și un Spectacol al Teatrului Municipal „Ariel”. Galeria de Artă „Artex” a găzduit o Expoziţie de pictură şi sculptură. Pe stadionul Clubului Sportiv Municipal II a avut loc Cupa Râmnicului la fotbal.
În încheiere, iubitorii de automobile s-au bucurat de Parada maşinilor de epocă.

Preot Iancu Dorin Nifon
Sursa: Arhiepiscopia Râmnicului

.

29 Mai 2015

Vizualizari: 361

Voteaza:

Zilele Ramnicului: 627 de ani de la prima atestare documentara 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Zilele Ramnicului

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE