Ajunul Bobotezei, zi de post


Ajunul Bobotezei, zi de post

In aceasta zi premergatoare marelui praznic al Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, in care Biserica a randuit sa fie post, preotii merg pe la casele oamenilor pentru a le sfinti. La aceasta vizita pastorala slujitorii Bisericii obisnuiesc sa stropeasca cu apa sfintita si sa binecuvanteze pe toti cei ai casei, lucrurile pe care acestia le folosesc cat si curtile acestora. Vizitele acestea, prin care preotul se intalneste cu credinciosii din enoria sa, in Ajunul Bobotezei, au intrat deja, de secole, in traditia crestinilor ortodocsi de la noi din tara. Reinnoirea sfinteniei facuta cu aceasta ocazie, ce trebuie sa patrunda in casa si sufletul credinciosului, este foarte importanta si bine-primita de credinciosi. Aceasta este si o pregatire sufleteasca pentru a intampina sarbatoarea Bobotezei dar si un semn al prezentei lui Dumnezeu in casele lor.

Cu prilejul acestor vizite se creeaza o apropiere, o legatura sufleteasca, intre preot si credinciosi deoarece acestia sunt onorati de prezenta lui. Vizitarea credinciosilor de catre preot trebuie inteleasa ca un act liturgic dar si ca un bun mod de cunoastere a credinciosilor din parohie, cu bucuriile sau necazurile lor, iar , dupa caz, ajutorarea lor. Tot acum se face si o scurta catehizare(lectie, invatatura religioasa) in adevarurile de credinta si morala ale religiei noastre crestine la fiecare crestin din familiile vizitate. Astfel se urmeaza si invatatura Domnului nostru Iisus Hristos de a face actiuni misionare:?mergand, invatati toate neamurile.? pe care Biserica o practica mereu.

Cand ajunge la casa fiecarui credincios acesta asaza pe o masa tot felul de bucate din care preotul trebuie macar sa guste pentru a le sfinti. O mana de fan si de graunte se pune sub fata de masa, apoi aceasta se amesteca cu hrana care se da animalelor si pasarilor. Traditie mai este ca fetele sa ceara preotului putin busuioc pe care il vor folosi ulterior la unele practici de atras iubirea flacailor. In fine, numarul diferitelor practici si traditii este foarte mare, ele deosebindu-se de la o zona la alta a tarii.

.

02 Ianuarie 2009

Vizualizari: 3687

Voteaza:

Ajunul Bobotezei, zi de post 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE