Coalitia necredinciosilor


Cei crescuti cu Marx si Engels se opun finantarii Catedralei Mantuirii Neamului din bani publici


Bucurestiul este singura capitala europeana fara o catedrala, iar biserica noastra este singura Biserica Ortodoxa care nu are un lacas de cult reprezentativ. Ne minunam ca prin alte parti s-au ridicat atatea simfonii de piatra. Dar noi n-am avut vreme, preotii nostri au lasat crucea si au luat sabia sa-si apere sfintele lacasuri de pangarirea celor veniti de aiurea. N-am avut timp, noi ne-am aparat credinta, nu ne-am zidit-o intre blocurile de piatra, dar acum a venit vremea sa ne ridicam si noi o sfanta catedrala, una a tuturor romanilor si a mantuirii lor. Din pacate, acum nu trebuie sa ne aparam de cotropitori, ci de noi.

Pacat.
Motivatia: nu avem bani si vreme pentru asa ceva. S-o lasam mai la urma, nu e o chestiune care intra pe lista de prioritati. Dar finantarile facute aiurea, fonduri europene care se duc pe fel si fel de prostii, credite internationale care se ratacesc prin buzunarele unora si cand le cauti mai gasesti doar niste maruntis, astea tot prioritati se cheama? Banul public, minunata sintagma. dar lipseste cu desavarsire pentru ceea ce trebuie.
Organizatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta si-a exprimat ingrijorarea, printr-un comunicat de presa, vizavi de intentia noului ministru al Culturii de a finanta constructia Catedralei Mantuirii Neamului cu “un sprijin important din partea Guvernului”, avertizand ca in situatia in care se vor folosi fonduri publice pentru acest lacas de cult va uza de toate caile legale de protest, inclusiv la actiuni in justitie. Organizatia sustine ca “promisiunile” Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) de a ridica lacasul de cult din bani proprii ar fi fost deja incalcate in momentul in care aceasta a primit gratuit “un vast teren public” pentru amplasarea catedralei.
Faptul ca BOR primeste terenul din spatele Palatului Parlamentului pentru ridicarea Catedralei Mantuirii Neamului reprezinta o reparatie morala, in conditiile in care cinci altare din aceasta zona au fost demolate sau translatate, a declarat,, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Costel Stoica. Este vorba despre Bisericile Alba-Postavari, Izvor si Spirea Veche care au fost demolate si Schitul Maicilor si Mihai Voda care au fost translatate. Catedrala Mantuirii Neamului reprezinta un obiectiv de importanta nationala, de aceea, pe langa BOR, ar trebui sa se implice toti factorii responsabili ai societatii romanesti, a afirmat parintele Costel Stoica. adaugand ca 87% dintre contribuabili sunt ortodocsi.
Sfintia sa a amintit ca Bucurestiul este singura capitala europeana fara o catedrala, iar BOR singura Biserica Ortodoxa care nu are un lacas de cult reprezentativ. Parintele Stoica a mentionat, totodata, ca, dupa ce Patriarhul Teoctist a reluat proiectul ridicarii catedralei, in conturile BOR au fost donate mari sume de bani. Noul ministru al Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a anuntat, la preluarea mandatului, ca demararea lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului este prioritara, exprimandu-si dorinta ca lucrarile la acest asezamant spiritual sa inceapa cat mai rapid.
Prea Fericitul Parinte Teoctist si ministrul Culturii si Cultelor urmeaza sa aiba o discutie privind catedrala in cursul saptamanii viitoare.

 

.

27 Octombrie 2008

Vizualizari: 1410

Voteaza:

Coalitia necredinciosilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE