Din seria Stiinta Si religie - Biserica... in era digitala


Pe zi ce trece, calculatoarele ajung in casele a tot mai multi oameni. Fie ca suntem de la oras sau de la tara, internetul poate ajunge, si el, peste tot. Sigur ca exista si exceptii - sunt sate in care nu numai ca nu se poate pune problema internetului, dar sarmanii oameni isi duc viata fara curentul electric de care noi, cei care il si risipim, nu ne-am putea lipsi. Fara aceasta sursa de energie, probabil, nu putini ar considera viata un calvar. Ce s-ar face fara metrou, troleibuze, semaforizare si iluminatul public pana la radio, televiziune si telefonie? Cei care au descoperit internetul poate si-au format, deja, o parere despre acest nou mijloc de informare si comunicare.

Nu toata lumea isi permite un abonament la internet dar unii il pot accesa de la serviciu, de la scoala sau cluburi de internet. Mai rare sau mai dese, momentele in care putem accesa internetul trebuie sa fie si fructuoase, ca sa nu ne plictisim sau ca sa ne rezolvam problemele. Daca vi se pare ciudata expresia „motor de cautare”, cu siguranta veti fi incantati sa descoperiti ca acestea sunt, de fapt, niste pagini de internet al caror scop este sa va ofere rezultatele de care aveti nevoie. Trebuie doar sa stiti ce va doriti sa gasiti pe internet, sa scrieti doua-trei cuvinte in casuta de cautare si sa apasati un buton. E chiar simplu. Astfel am gasit o puzderie de pagini de internet cu continut religios.

De ce am cautat asa ceva? Din curiozitate, inainte de toate. Am vrut sa vad cu ochii mei pana unde merge tehnologia. Dar si din alt motiv. Daca ati trecut printr-o intamplare similara, e posibil sa fi incercat si dumneavoastra ceva pe cont propriu. Poate sa-L descoperiti pe Dumnezeu fara ajutorul vitraliilor si al icoanelor din biserici, fara ajutorul unui preot sau sa gasiti un alt duhovnic. Sa nu credeti ca indemn la indepartarea de Biserica, ci incercati sa intelegeti cum m-am simtit cand, deunazi, intr-o biserica ortodoxa am auzit un preot care a izbucnit de nervi si s-a repezit la o femeie care, probabil, si-a fortat norocul sa primeasca din nou ajutor din partea acelei biserici. I-a spus parintele, rastit: „Ce faceti, doamna? De ce v-ati trecut din nou pe lista? Sunt multi altii care au nevoie de ajutor!”. si asa mai departe. E adevarat ca exista si oameni care stiu doar sa stea cu mana intinsa. Din partea unui om al Bisericii, insa, eu cred ca e firesc sa ne asteptam la un alt fel de comportament. Inevitabil, mi-a rasunat in cap intrebarea: „Of, Doamne. Cine te slujeste?”. Desigur, la fel ne putem intreba pe cine slujesc acesti oameni: pe sine, Biserica sau pe Dumnezeu?

Internetul abunda in informatii despre religie, iar pagina http://ro.orthodoxlinks.info/ este un splendid punct de pornire pentru cei care isi doresc putina sau chiar mai multa explorare pe cont propriu intru cunoasterea Domnului, folosind calculatorul. Cu ajutorul acestei pagini de internet puteti ajunge de la paginile oficiale ale institutiilor religioase din tara si strainatate, pana la zone de dezbatere pe teme religioase si biblioteci electronice din care puteti copia pe calculatorul dumneavoastra lucrari de existenta carora, fara internet, probabil nu ati fi reusit sa aflati vreodata. In ciuda faptului ca Biserica apuseana, de data asta, are un trecut negru in recunoasterea stiintei si a muncii oamenilor sacrificati ca necurati, tehnologia a devenit slujitorul ei si al lui Dumnezeu. Ironic sau nu, cuvantul Domnului este aproape in acest fel si de cei care invoca lipsa de timp cand sunt intrebati de ce nu merg la biserica.

Daca va doriti o Biblie ortodoxa pentru dumneavoastra sau o cunostinta, o puteti gasi in format electronic, impartita in Noul si Vechiul Testament la adresa de internet: http://www.romanianbible.org/. De remarcat faptul ca Noul Testament este disponibil chiar si in format audio, ceea ce face aceasta carte de capatai utila chiar si celor cu deficiente de vedere. Mai mult decat atat, pe internet exista si material video cu interviuri si documentare care merita vazute, la adresa: http://www.ortodoxtv.com/. Iata cum se completeaza gama de informatii electronice, de la cele scrise, sub forma de text, pana la cele de tip audio si video, internetul devenind in acest fel un excelent mediu de raspandire a Cuvantului Domnului.

Traim vremuri in care stim foarte bine cat este de important sa fim informati si cat sunt de valoroase cunoasterea si comunicarea. Fie scrisa, verbala sau. digitala, informatia trebuie transmisa tuturor celor care si-o doresc. O vorba buna, un gand si o rugaciune sunt primii pasi prin care ii putem ajuta pe semeni. „Cu Dumnezeu inainte!”

.

23 Februarie 2006

Vizualizari: 1523

Voteaza:

Din seria Stiinta Si religie - Biserica... in era digitala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE