Ecumenism si ortodoxie


Interviu cu Pr. Dr. Michael Tita, Consilier Patriarhal, Sectorul Relatii Externe Bisericesti

- Parinte, ati participat cu ceva timp in urma la o intrunire ecumenica?
- Da, este vorba despre cea de-a 9-a Adunarea Generala (AG) a Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB), ce este un for legislativ al acestui organism ecumenic si care s-a desfasurat anul acesta, in perioada 14 – 23 februarie, la Porto Alegre, in Brazilia. La aceasta intalnire internationala, ce are loc la fiecare 7-8 ani, au fost reprezentanti ai bisericilor ce fac parte din acest consiliu, format din 347 de biserici din peste 120 de tari. Este vorba de biserici ortodoxe si protestante, inclusiv biserica anglicana, membre ale acestui for constituit in 1948, la Amsterdam, unde Biserica Ortodoxa Romana (BOR) este membru din anul 1961.


- Din partea BOR cine a participat?
- BOR a fost reprezentata din 13 delegati, dintre care doi ierarhi, seful acesteia fiind IPS Nifon, Arhiepiscop al Targovistei, cadre didactice de la facultatile teologice din Romania, tineri si tinere implicati in viata bisericii. Celalalt ierarh prezent a fost IPS Nicolae, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America si Canada. Acestia au participat la reuniunile in plenul acestui forum. Au mai fost peste 700 de delegati oficiali, reprezentanti ai altor organizatii ecumenice internationale sau regionale ce au relatii de parteneriat cu CMB. In afara de acestia au mai fost prezenti invitati speciali, voluntari si consultanti, vizitatori, membrii ai comunitatilor crestine locale, reprezentanti ai mass-media. In total, au fost peste 3.000 de participanti.
De mentionat este faptul ca Biserica Romano-Catolica, ce reprezinta o foarte mare parte din crestinismul mondial, are statul de observator in CMB. Numai la Comisia de Credinta si Constitutie, Biserica Romano-Catolica are statut de membru permanent.
- Care au fost subiectele de dezbatere?
- La aceasta adunare au fost dezbatute doua rapoarte principale, prezentate la inceput de moderatorul CMB, Sanctitatea Sa Aram I Patriarh Catolicos al Armenilor din Cilicia, din Liban, deci un ortodox oriental. Pentru perioada urmatorilor ani, pana la urmatoare AG, a fost ales Reverendul Dr. Walter Altman, din Biserica Evanghelica Luterana din Brazilia. Programul a fost structurat astfel incat sa aiba o parte retrospectiva, ce s-a facut pana acum de la ultima Adunare, si alta de perspectiva, ce se va face de acum inainte. Prin aceste adunari ciclice ale acestui for leguislativ se stabilesc asa-zisele linii directoare, programele de viitor ale bisericilor membre.
- De ce s-a organizat pe acest continent?
- S-a observat faptul ca pe continentul sud-american este o crestere importanta a celor care isi afirma din ce in ce mai puternic apartenenta la una sau alta dintre Bisericile ori cultele crestine.
- Care va fi tema viitoarei adunari?
- Tema va fi: „Dumnezeule, prin harul Tau, transforma lumea!”. In mijlocul acestei lumi secularizate si fara perspectiva, am putea zice chiar disperata, a invoca pe Dumnezeu pentru a invoca lumea este, in ea insasi, o proclamare solemna, o marturie a mesajului Evangheliei, care ne elibereaza si ne da viata.
Prin aceasta tema se subliniaza dependenta noastra fata de Dumnezeu si nevoia de rugaciune, precum si faptul ca nadejdea noastra este in implinirea viitoare a planului lui Dumnezeu de plinatate a vietii pentru toti oamenii.

.

03 Aprilie 2006

Vizualizari: 1521

Voteaza:

Ecumenism si ortodoxie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE